Przejdź do forum
Kurs dolara, a wpła...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Kurs dolara, a wpłata

16 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
6,871 Wyświetlenia

Postanowiłem sobie przed chwilą wpłacić 150$ na P* żeby pograć trochę STT SNG. Miałem na koncie Moneybookers dokładnie 931,74 zł. Po ponownym zalogowaniu na MB zobaczyłem, że zostało mi 463,78 zł, więc wydawało mi się to podejrzanie mało. Kalkulator w dłoń i liczymy:

931,74 - 463,78 = 467,96 zł

467,96 zł / 150$ = 3,1197$

Kurs dzisiaj wynosi dokładnie 3,0391$ na http://www.reuters.pl/ , na który notabene PokerStars się powołuje. Monitorujcie ile dokładnie wam zabierają PLN, bo to jest jawne oszustwo.

15 odpowiedzi
kNoq001
PokerStrategist

MB bierze 2% za przewalutowanie

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Eee... Nie wiedziałem, że za wpłatę na pokerroom MB bierze jakąś prowizję. No to jednak nie jest z nimi tak różowo jak się wcześniej wydawało. To właściwie już za wszystko biorą jakiś procent... Wypłatę, przelew do innego użytkownika, i jeszcze wpłata na P*... Czyli MB mi zabrało przy wpłacie 150$ ~14zł? "Trochę" zdzierstwo.

Fokz
Oldschool Grinder

to nie jest prowizja za wplate tylko za przewalutowanie... gdybys mial moneybookers w $ nic by nie pobrali

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dobra to inaczej. Wpłacam 150$ po normalnym kursie ~3,03.

150 * 3,03 = 454,5 zł

Zabrało mi 467,96 zł z MB.

467,96 zł - 454,5 zł = 13,46 zł

Teraz 2% z 454,5 zł, które chciałem wypłacić czyli:

2% * 454,5 = 909
909 / 100% = 9,09 zł

9,09 zł tyle powinno wziąć MB przy 2% za przewalutowanie, więc gdzie jest 4,37 zł, które gdzieś się "zgubiło"? :P

Trochę się pobawiłem w matematyka, ale lubię być skrupulatny. Heh...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Anyway, próbował ktoś zmieniać na MB z PLN na $? Z tego co wiem, jeśli się ma w MB ustawioną walutę na dolary, to i tak nie można uniknąć przewalutowania wypłacanej kwoty przez nasz bank, więc wychodzi podobnie. Jedynym sensownym rozwiązaniem jeśli nie zgodzą się zmienić konta z PLN na $ wydaje się zamknięcie obecnego konta i otwarcia nowego w walucie jaka nam pasuje, z tym, że z tego co mi wiadomo potrzeba dodatkowych weryfikacji itd. Do tego wyrobienie karty MoneyBookers i wypłacanie kasy bezpośrednio z portfela internetowego bez pośrednictwa naszego banku. To jest chyba good idea.

boxer82
Oldschool Grinder

Możesz zawsze otworzyć nettelera w $. Net by służył do operacji między roomami a MB do wypłaty w Polsce

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez boxer82
Możesz zawsze otworzyć nettelera w $. Net by służył do operacji między roomami a MB do wypłaty w Polsce

Też się właśnie nad tym zastanawiałem i chyba tak zrobię. :)

Urbi23
Oldschool Grinder

Napisane przez N1mruz4N
2% * 454,5 = 909
909 / 100% = 9,09 zł

No te obliczenia akurat mają z tymi słowami niewiele wspólnego ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Urbi23

Napisane przez N1mruz4N
2% * 454,5 = 909
909 / 100% = 9,09 zł

No te obliczenia akurat mają z tymi słowami niewiele wspólnego ;)

Jeśli twoim jedynym zajęciem jest wyszukiwanie takich rzeczy na forum i nabijanie postów to GL&HF.

Aimboy
PokerStrategist

Napisane przez N1mruz4N
9,09 zł tyle powinno wziąć MB przy 2% za przewalutowanie, więc gdzie jest 4,37 zł, które gdzieś się "zgubiło"? :P

Może różnica między kursem średnim, a kursem sprzedaży?

kfiacior24
PokerStrategist

ja miałem problem z wypłatą. Dostałem bonus na FTP i wypłaciłem sobie 170 $ dostałem tylko 466 zł. Zawsze trochę przycinali na kursie ale tym razem policzyli po 2,74 ? to już lekka przesada

TimotheeS
Elite Grinder

Napisane przez Aimboy

Napisane przez N1mruz4N

Może różnica między kursem średnim, a kursem sprzedaży?

Oprócz opłaty za przewalutowanie zawsze trzeba liczyc nie średni kurs a właśnie ten sprzedaży, a on jest zawsze niższy.

Pozdro!

Mam konto na MB w zł, Pokerstarsa w $

Powiedzmy kurs dolara kształtuje sie na poziomie 2.90zł i 3.00zł

Opcja 1. Chce wpłacić 100$ do PS

Czyli: MB policzy mi po kursie 2.90zl *100$ i do tego dojdzie jeszcze 2% opłaty za przewalutowanie?

Opcja 2. Chce wypłacić 100$ z PS

Pokerstars tez mi policzy wypłate po kursie 2,90zł ?
Czy bedzie opłata za przewalutowanie?

Z góry dzieki za odpowiedz

TimotheeS
Elite Grinder

W pierwszym przypadku przewalutowanie i opłatę robi z tego co wiem P*, w drugim - MB. Nie wiem, czy P* pobiera opłatę za przewalutowanie, ale możliwe, że nie. Natomiast MB na pewno pobiera :)
Pozdro!

magda25uk
Oldschool Grinder

Napisane przez TimotheeS
W pierwszym przypadku przewalutowanie i opłatę robi z tego co wiem P*, w drugim - MB. Nie wiem, czy P* pobiera opłatę za przewalutowanie, ale możliwe, że nie. Natomiast MB na pewno pobiera :)
Pozdro!

p* nie pobiera zadnej oplaty za przewalutowanie, ich kurs jest troszke nizszy od sredniego ale i tak w porownaniu do innych roomow nie jest zle