Przejdź do forum
Wpłata dużej gotówk...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Wpłata dużej gotówki na konto bankowe

17 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
3,853 Wyświetlenia
devies
Oldschool Grinder

Witam. :sdrink

Od jakiegoś czasu intryguje mnie pewna kwestia. Otóż wiadomym jest, że bank ma obowiązek poinformować US o "podejrzanych" przelewach na konto przy kwocie powyżej ~15k€. A co w przypadku gdybym wypłacał z bankomatu za pomocą netka/skrilla gotówkę przez określony czas i potem załóżmy jednorazowo wpłacił na konto bankowe przykładowo 80k PLN? Czy to również zostanie uznane za "podejrzane" źródło i zgłoszone do US mimo, że to właściciel konta wpłacał pieniądze na nie sobie sam?
Generalnie wolałbym trzymać taką kasę w polskim banku, aniżeli na netku/mb.
Pytanie czysto hipotetyczne jakby co. :D

Pozdrawiam. :sdrink

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi

[treść edytowana]

//spam - Refic

Odpowiedz
Cytat

[treść edytowana]

//spam - Refic

Odpowiedz
Cytat

i tak Cie dziabną i tak ;)

Odpowiedz
Cytat

[treść edytowana]

//spam - Refic

Odpowiedz
Cytat
Refic
Oldschool Grinder

Witam,

proszę, aby w tym wątku udzielane odpowiedzi były tylko i wyłącznie na temat. Laforet, Twoje dalsze próby spamowania nie będą tolerowane.

@devies
Wydaje mi się, że bank nadal może wysłać taką informację do US. Powyżej 15k€ powinni to robić z automatu, nieważne kto i jak wpłaca. Ekspertem jednak w tej dziedzinie nie jestem, więc mogę się mylić ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

ok więc:

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20100460276&type=3

Roz. 3 art. 8 pkt. 1

Instytucja obowiązana przeprowadzająca transakcję, której równowartość przekracza
15 000 euro, ma obowiązek zarejestrować taką transakcję również w przypadku,
gdy jest ona przeprowadzana za pomocą więcej niż jednej operacji, których okoliczności
wskazują, że są one ze sobą powiązane i zostały podzielone na operacje
o mniejszej wartości z zamiarem uniknięcia obowiązku rejestracji.

ale też ust. 3

Instytucja obowiązana przeprowadzająca transakcję, której okoliczności wskazują,
że może ona mieć związek z praniem pieniędzy lub finansowaniem terroryzmu,
ma obowiązek zarejestrować taką transakcję, bez względu na jej wartość i
charakter.

do tego art. 8b ust. 1

Instytucje obowiązane stosują wobec swoich klientów środki bezpieczeństwa finansowego.
Zakres stosowania jest określany na podstawie oceny ryzyka prania
pieniędzy i finansowania terroryzmu, zwanej dalej „oceną ryzyka”, dokonanej
w wyniku analizy, z uwzględnieniem w szczególności rodzaju klienta, stosunków
gospodarczych, produktów lub transakcji.

Reszta raczej jest nieistotna, a prawda jest taka, że prędzej czy później dostaniesz i tak wezwanie do wyjaśnienia :sdrink

Odpowiedz
Cytat
subagazi
Oldschool Grinder

Reszta raczej jest nieistotna, a prawda jest taka, że prędzej czy później dostaniesz i tak wezwanie do wyjaśnienia :sdrink

I co dalej? Nie jestem w temacie zorientowany natomiast bardzo ciekawi mnie co robią gracze zgarniający po kilkadziesiąt tysiakow euro miesiecznie. Bo w stałe wypłacanie takich kwot z bankomatu za pomocą np skrill'a i trzymanie ich w skarpecie raczej nie uwierzę.

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik
Oldschool Grinder

Zdarza się czasem, że takie wpłaty powodują w systemie "rejestrację w pralni". Standardowa procedura, jednak wydaje mi się, że to chyba działa tylko w firmach :f_rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
devies Autor wątku
devies
Oldschool Grinder

Dzięki za odpowiedzi. :sdrink

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez subagazi

I co dalej? Nie jestem w temacie zorientowany natomiast bardzo ciekawi mnie co robią gracze zgarniający po kilkadziesiąt tysiakow euro miesiecznie. Bo w stałe wypłacanie takich kwot z bankomatu za pomocą np skrill'a i trzymanie ich w skarpecie raczej nie uwierzę.

Nie wiem co robią tacy gracze, bo do nich nie należę, ale wiem, że przelew na 80k prędzej czy później pójdzie do kontroli.

Nie wiem ile autor ma lat, czy na jego konto spływa regularnie mamona, nie wiem jaki dochód itd. Ale przykładowo ma 18-20 lat, nie pracował, nie rozliczał się z US i nagle kupuje samochód za 15k. Oczywiście jest obowiązek zapłacenia podatku, więc z automatu będzie figurować w systemie z pustymi dochodami a kupionym autem. Jestem niemal pewny, ze po czasie dostanie wezwanie do miłych pań :sdrink

imo, najlepsza opcja to trzymać na skrillu i wypłacać skrilowską kartą

Odpowiedz
Cytat
czak2
Oldschool Grinder

Auto to się bierze na kogoś z rodziny kto nie miał wypadków i ma się zniżkę na opłaty.

Ciekawi mnie jak załatwiają to jacyś dilerzy ?( Nigdy nie słyszałem żeby się za bardzo czymś takim przejmowali ??
Co prawda nie znam żadnych grubszych którzy by obracali większą kasą.

Odpowiedz
Cytat

Ty mówisz o rejestracji, ja mówię o płaceniu podatku. Do dowodu rejestracyjnego możesz wpisać żula spod blaszaka, podatek musi odprowadzić osoba kupująca, więc o ile z matulą nie pobiegniesz spisywać umowy, jesteś w dupie. Z Urzędem Skarbowym możesz być w dupie na 1000 sposobów ;)

A dilerzy obracają pewnie gotówką

Odpowiedz
Cytat
Grigo92
PokerStrategist

Dilerzy piorą pieniądze :rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
Wiech
Oldschool Grinder

Rejestracja transakcji nie ma nic wspólnego ze zgłaszaniem tego gdziekolwiek a już na pewno nie do Urzędu Skarbowego. Rejestracja polega na tym, że bank ma obowiązek zachować dane dotyczące tej transakcji, chodzi głównie o identyfikację wpłacającego. Wymyślono to po to, żeby takich kwot nie przelewać anonimowo. Dane dotyczące przelewów "wychodzą" z banków tylko na podstawie pisemnej decyzji sądu.

Odpowiedz
Cytat

Bank przesyła informacje o przelewach do Głównego Inspektora Informacji Finansowej.

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz
PokerStrategist

Jeżeli kupisz samochód warty choćby 20k zł i nie będziesz miał stałych dochodów to możesz być na milion procent pewien pytania z US. Samochód czy mieszkanie/dom to bardzo newralgiczne punkty, bo płaci się za nie oddzielne podatki różnego rodzaju w związku z czym ich wartość jest mniej więcej dla US znana.

Odpowiedz
Cytat