Przejdź do forum
Urząd Skarbowy

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Urząd Skarbowy

16 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
2,964 Wyświetlenia
Durwal

Mam kilka pytań do osób, które zarabiają dużo pieniędzy na pokerze i mieszkają w Polsce, bo parę spraw nie daje mi spokoju.
Po pierwsze jaki jest wasz oficjalny status? Jesteście zarejestrowani jako bezrobotni, macie jakąś przykrywkową pracę? (Nie mówię o tych, którzy są studentami) W jaki sposób rozliczacie PIT?
Czy przelewacie pieniądze z poksa na konto bankowe? Z tego co wiem, Bank może poinformować Urząd Skarbowy jeśli podejmie podejrzenie, że na koncie pojawiają się środki z nielegalnych źródeł. Zastanawiam się czy taka sytuacja może się zdarzyć w związku z przelewami ze Skrill (Moneybookers).
No i generalnie, nie boicie się kontroli z Urzędu Skarbowego? Macie jakiś plan działania gdyby coś takiego się zdarzyło?
No i jak wydajecie pieniądze? Bo wydatki mogą ściągnąć US (np. kupno samochodu i opłacenie podatku od czynności cywilnoprawnych przy zerowych dochodach wygląda podejrzanie)
I wreszcie: czy ktoś kiedyś słyszał, żeby gdzieś jakiś pokerzysta miał problemy z US?

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
Szwejk

Wyrób kartę skrill i wypłacaj z bankomatów.

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT

bylo miliard razy, kliknij forum -> szukaj i znajdziesz 10 tematow. Wybierz sobie jeden

Odpowiedz
Cytat

Raczej wątpię, że ktoś Ci odpowie na te pytania =) ja jedynie mogę Ci napisać, że nigdzie nie czytałem ani nie słyszałem o akcjach pokerzystów z US oprócz tych słynnych 2 czy 3 nalotów na "nielegalne" turnieje

Odpowiedz
Cytat
MinosTutor

Napisane przez Durwal

Czy przelewacie pieniądze z poksa na konto bankowe? Z tego co wiem, Bank może poinformować Urząd Skarbowy jeśli podejmie podejrzenie, że na koncie pojawiają się środki z nielegalnych źródeł. Zastanawiam się czy taka sytuacja może się zdarzyć w związku z przelewami ze Skrill (Moneybookers).

Karta MasterCard od moneybookersa kosztuje 10$ rocznie, także to łatwo obejść. Wystarczy nią płacić i wypłacać kasę w bankomatach. Co do reszty to nie wiem, ale zobacz sobie ten wywiad:

Skoro nie boi się mówić publicznie, że gra online, to chyba nie boi się US aż tak bardzo ;)

Odpowiedz
Cytat
Janosikgdy

.

Odpowiedz
Cytat
kfas

W jakim banku? :D

Jakie to sa 'podejrzane' wyplaty?

Odpowiedz
Cytat
Janosikgdy

.

Odpowiedz
Cytat
CichyGrzmot

Ale skąd oni niby mieliby wiedzieć do kogo dana karta MB należy ?

Odpowiedz
Cytat
losmisiakos

Napisane przez CichyGrzmot

Wysyłają zapytanie do instytucji finansowej jaką jest Skrill/Net odnośnie użytkownika karty. Osobna kwestią jest odpowiedź banku ale sądzę, że żaden nie chce narazić się na kary finansowe za pomoc w praniu pieniędzy więc zazwyczaj knf dostaje pełną informację. Miałem przypadek przelewania małych kwot w euro przez około miesiąc, związanych z działalnością gospodarcza i US upomniał się o przedstawienie faktur za owe transakcję.

Odpowiedz
Cytat
Janosikgdy

Napisane przez CichyGrzmot

nie rozumiem pytania, przecież karty są imienne.

Odpowiedz
Cytat
kaskader

Po siać niepotrzebny zamęt. Jak zwykle mam kolegę, który ma kolegę, który jest...
Brudne pieniądze to takie które pochodzą z działalności przestępczej, a nie z wygranych w firmach zarejestrowanych legalnie na terenie UE. Na ewentualne żądanie danych użytkownika neteller i MB zareagują tak samo tj. poprzez drwiący śmiech. Widzą przecież skąd w jaki sposób wzięła się gotówka na koncie danego użytkowania.

Odpowiedz
Cytat
Janosikgdy

.

Odpowiedz
Cytat
Panmorz

Nie ma co siać zamętu.
I tak każdy z nas wie, jak skończymy nie prędzej to później- ZAWIŚNIEMY.
Taki już nas karciarzy los.
Dlatego cieszmy się wolnością, póki tylko możemy :sdrink

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Cześć,

Z góry zaznaczę, że jest to moja prywatna opinia i nie posiadam kompetencji, aby udzielać tutaj jakichkolwiek porad.

Chciałem tylko zaznaczyć, że wypłaty kartami z bankomatu nie są anonimowe, i jest pełna jawność danych.[...]

Dwie sprawy. Dane te nie są jawne, są jak najbardziej poufne. Dane są zaszyfrowane i przechowywane przez banki czy firmy korzystające z danych usług płatniczych.

Druga sprawa, to na miejscu Twojego kolegi nie byłbym zadowolony, że ktoś wspomniał o tym, że dzieli się on z osobami trzecimi poufnymi czy wrażliwymi informacjami (zaznaczyłeś, że pracuje w XYZ) abstrahując od tego czy jest to prawda czy nie. Jeśli więc mówimy o ogólnie pojętym "bezpieczeństwie" polecam naprawdę przemyśleć to co się chce napisać zanim się to uczyni. Prościej jest znaleźć na kogoś haka w internecie niż prosić banki o udostępnianie danych na temat swoich klientów ;)

Tutaj znajdziecie reguły opublikowane przez największych (jeśli nie wszystkich) graczy na rynku usług płatności bezgotówkowych, odnośnie tego jakie informacje nie mogą być przechowywane, a jakie mogą: http://www.mastercard.com/uk/wce/PDF/12352_MasterCard_Industry_Letter.pdf

Więcej odnośnie tego jakie informacje powinny przechowywać "Polskie" banki można znaleźć prawdopodobnie w Polskim prawie bankowym. Osobiście nie bardzo chce mi się tego szukać z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że Skrill oraz NETELLER to nie są banki i nie są zarejestrowane w Polsce. Drugi jest taki, że i tak pokerzyści nie mają alternatywy ;)

Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
Janosikgdy

ok :f_love:

Odpowiedz
Cytat