Przejdź do forum
Statystyki...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Statystyki...

4 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
638 Wyświetlenia
tesg83

Statystyki - czyli cos bez czego ciezko jest sie obejsc na wyzszych limitach... na pewno znacznie ulatwiaja podejmowanie pewnych decyzji... ale czy portafimy je w pelni wykorzystac? przyznam sie szczerze ze nie uzywam ich od dawna... powod? bardzo prosty... moja gra z czy bez nich jest bardzo podobna... mimo wszystko dzieki statystykom szybciej wiadomo z jakimi graczami ma sie do czynienia... siadamy do stolu i jesli tylko mamy odpowiednia ich ilosc to od razu wiemy ktorzy gracze sa tight ktorzy loose ktorzy chetniej oddaja blindy a ktorzy zaciekle o nie walcza... jednak ciezko jest "poczatkujacemu" graczowi (ja wciaz sie za takiego sie uwazam) korzystac z tej wiedzy... dlatego zakladam temat dotyczacy statsow...

przyznam sie z reka na sercu ze nie grzebalem za duzo w internecie chociaz watpie aby dalo sie duzo znalezc na ten temat... w dziale strategia tez w oczy nic mi sie nie rzucilo... licze tutaj na znacznie bardziej doswiadczonych graczy ze podziela sie swoja wiedza... zwlaszcza trenerzy i ci ktorzy w pokera graja tak dlugo ze ciezko im jest sobie wyobrazic gre bez statystyk... jesli to mozliwe to chcialbym zebyscie napisali tutaj co potraficie powiedziec o graczach siedzacych przy stole patrzac na cyferki pokazywane przez wasze trackery... napiszcie jak te statystyki wykorzystujecie... chodzi mi o zwykle proste rzeczy poczynajac (typu steal/resteal) a konczac na takich zagraniach ktorych normalnie bez statystyk byscie nie podjeli... kto wie moze ktos nawet podjal by sie napisania jakiegos artykulu na ten temat zwlaszcza ze jest to dosc ciekawa sprawa... mam nadzieje ze osoby o ktorych pisalem wyzej chetnie sie tutaj wypowiedza... licze tutaj na Panadola magica wanpiego mastera riverneeda moro i cala reszte ktora powinienem tutaj wymienic...

mam nadzieje ze dzieki wam za jakis czas bede mogl wpelni wykorzystywac statystyki ktore posiadam na przeciwnikow ktorymi gram co znacznie poprawi moja gre... czego i wszystkim innym czytajacym ten topic graczom serdeczenie zycze:)

EDIT: oczywiscie jesli ktos zna jakies ciekawe artykuly dotyczace tego tematu to rowniez zapraszam do umieszczenia tutaj odnosnikow do tych stron...

3 odpowiedzi
xiondz77

mysle ze to swietny pomysl mozna by stworzyc nawet baze danych o graczach zasuiadajacych na poszczegolnych roomach przeciez im wiecej informacji tym lepiej:)

Ok, to może zacznę. ;) Opiszę kilka ogólnych zagadnień oraz podsatwowe statystyki gry na preflopie (VPIP i PFR). Wartości statystyk VPIP oraz PFR orientują się na grze fixed limit short handed (ale w nl są one bardzo podobne).

W pokerze nie ma perfekcyjnych statystyk. Są idealne statystyki określające dany styl gry, ale czy ten styl jest najlepszy? ;) Jeśli twoja gra na postflopie out of position jest dość dobra, to możesz sobie pozwolić na troszkę "luźniejszą" obronę blindów. Wszystko zależy od sytuacji i gracza!

Statystyki - po co to komu?

Dla mnie zawsze najważniejszą rzeczą była możliwość analizy własnej gry. Statystyki innych graczy są także bardzo ważne, ale moim zdaniem jednak trochę przecenione. Dlaczego?

Po pierwsze:

Potrzebna jest naprawdę sporo ilość rąk, abyś mógł cokolwiek powiedzieć o swoich przeciwnikach. Wielu graczy, szczególnie tych początkujących, gra "według" statystyk mając zaledwie 20, 50, 100 rąk o przeciwniku zapisanych w swojej bazie danych. W tym wypadku czytanie statystyk może okazać się dużym błędem, który ma znaczny wpływ na winning rate. Jestem graczem lubiący grać trochę bardziej loose. Nie mówię, że nie lubię stylu tight-aggressiv, ale jest on czasami za bardzo czytelny. Pomimo tego, że gram więcej rąk niż normalny TAG (VPIP 24-28), zdarzyło mi się oczywiście, że przez 50 rozdań rozegrałem tylko 2 handy. Co jeśli w twojej bazie danych znajdują się dokładnie te 50 rozegranych przeze mnie rąk? No właśnie! Przez następne kilkadziesiąt, a raczej kilkaset rozdań, będę przez ciebie traktowany jako rock, gracz grający tylko najlepsze karty - czyli styl różniący się o 100% od tego, który preferuję.

Po drugie:

Bardzo dużo graczy mając statystyki zapomina o obserwowaniu stołu i swoich przeciwników! Dla mnie dobra notka jest dużo więcej warta niż jakiekolwiek staty z PT! "donks mid pair out of position flop" - nie pokaże ci żaden program! ;) Poza tym, każdy z nas grał już kiedyś live w jakimś turnieju. Tam nie mamy niestety PT i podstawą jest obserwacja przeciwników! A więc jeszcze raz: rób notki o swoich przeciwnikach! Zapisuj jak dany gracz zachowuje się w danej sytuacji!

O statach

VPIP - Voluntary Put Money Into The Pot, czyli jak często (w %) inwestujesz dobrowolnie kasę, żeby zobaczyć karty na flopie. Freeplay z big blinda nie jest brany pod uwagę, ponieważ bb jest przymusowym zakładem.

PFR - Preflop Raise, czyli jak często podbijasz na preflopie. Jeśli twój PFR wynosi 18, oznacza to, że na 100 rozdań podbijasz (bet, 3-bet) 18 już na preflopie.

Przykład:

Jeśli grasz według Open Raising Chart (ORC) twoje statystyki powinny wyglądać następująco:

VPIP 24 / PFR 18

Oznacza to, że na 100 rozdań wchodzisz do gry w 24 handach, z czego 18 podbijasz lub grasz 3-bet. Podstawą jest, że przy stole siedzi co najmniej 5 graczy. Im mniej graczy tym wyższe wartości statystyk.

VPIP/PFR zależy również od twoich przeciwników. Jeśli grają oni bardzo loose i do tego jeszcze pasywnie, możesz trochę więcej limpować, szczególnie jeśli masz na nich pozycję. Jeśli twoi przeciwnicy są bardzo agresywni, powinieneś grać raczej 3-bet lub fold.

Ok, to by było na tyle. Jutro napiszę może coś o pozostałych statystykach pf. A tak btw. to za jakiś czas pojawi się o tym artykuł (dostępny od złota).

Pozdrawiam :)

VictorM

Ja używam bardzo wielu statystyk. Gram na sześciu stołach i nie zawsze można załapać ready na przeciwników warte zapisania, dlatego statystyki są jednym z ważniejszych elementów mojej gry. Na ekranie mam statystyk co niemiara, można to zobaczyć w topicu o PAH w dziale technicznym. Teraz używam o kilka więcej, niż na tamtej fotce. Doszło folds SB, folds BB(to steal), attempts to steal.

W przypadku, gdy na przeciwnika mam mało readów - czyli u mnie do 100 rąk, zwracam uwagę jedynie na VPIP i PFR. Na AF patrzę tylko czy jest duże, czy małe, tylko aby mieć ogólny obraz.

Gdy na przeciwnika mam 100-500 rąk patrzę na częstotliwość c-betów, folds SB, folds BB, att to steal, AF.

Powyżej 500 rozdań, gdy mam zagrać c-beta - patrzę, jak często przeciwnik folduje i albo go zagrywam, albo nie zagrywam, dostosowuję też wysokość c-beta do tej statystyki. Np gdy ma folds to c-bet 60%, nigdy nie zagrywam powyżej 60 % puli, zazwyczaj 50%.

Statystyki są mi bardzo pomocne w wyborze stołu. Używam na Starsach Telescopu, który dobiera stoliki w zależności od statystyk graczy przy nich siedzących.

Tych statystyk jest zbyt dużo, aby można było je opisać. Ogólnie dla mnie ważniejsze są statystyki z gry po flopie, niż przed.