Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Ready

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
629 Wyświetlenia

Witam,

Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników forum. Mianowicie jak ćwiczyć umiejętność czytania przeciwnika. Jakie statystyki i w jaki sposób ich odczytywanie poprawia wasze ready. Czy może ktoś poleca jakiś konkretny rodzaj treningu czy wprawy. Chociaż zagrałem już trochę rąk to wciąż uważam, że mam bardzo słabą umiejętność czytania zagrań> Rzadko okazuje się, że moje przypuszczenia były słuszne. Gram na stołach SH i wydaje mi się że tu umiejętność czytania przeciwnika jest szczególnie ważna. Co o tym myślicie?

Pzdr,
marszl

4 odpowiedzi

Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak pewne i trafne ready w konkretnym rozdaniu.

To że masz statystyki z 1000 rozdań z jakimś fishem który np. ma VPIP 70% etc... niestety nie oznacza że w kolejnym rozdaniu akurat nie trafi AA PF albo jakichś nutsów na flopie.

Statystyki dają ci jedynie informacje o przypuszczalnym zakresie jego rąk w danej sytuacji. Pozwala to optymalizować EV twoich zagrań a nie gwarantuje sukcesu w jakimś konkretnym rozdaniu,

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

"To że masz statystyki z 1000 rozdań z jakimś fishem który np. ma VPIP 70% etc... niestety nie oznacza że w kolejnym rozdaniu akurat nie trafi AA PF albo jakichś nutsów na flopie."

Zgadza się dokładnie tak jest i gra to potwierdza, pytanie w takim razie jak przypisywać graczom konkretne zakresy rąk.

Ready nie maja zaduzo wspolnego z statystykami.Statsty daja ci tylko pewien obraz czy jest graczem lose tight pasiv itd, na tej podstawie okreslasz jegoz akres rak i mniej wiecej co moze miec na rece.Ready polegaja na tym ze koles gra np overpare w pewien sposob.

Ja przy wstole mialem takiego kolesia ktory z top para czekal flopa a na turnie robil mega beta.Wiec z AA na pre flopie tylko sprawdzilem jego podbicie.na flopie sprawdzilem beta a na turnie jego mega beta przebilem all inem i sie podwoilem w turnieju.Albo np koles robi c-beta a na turnie jak nic nie trafil tylko robi check/fold.Wiec ja tak rozumiem ready online,nie wiem czy slusznie.

A co do live gry to zeby miec jakies pewniaki musialbys z kolesiem duzo i dlugo grac.A jesli jest to jakis doswiadczcony gracz wykorzysta tells przeciwko tobie, to sie chyba nazywalo revers tells.Tzn ze jesli wczesniej mial slaba reke i odchylal sie do tylu,to teraz zrobi to z monsterem itd.

Najlepiej sjorzystać z Equilatora ponieważ ma on opcję wprowadzenia procentowego zakresu rąk.
Dobierasz do tego odpowiedni wskażnik np:
VPiP - wszystkie grane ręce
PFR - te które podbijał
3bet - tylko 3 betowane
itp.
Equilator wyświetli ci najbardziej prawdopodobny zakres rąk do danego zagrania.

Najlepiej to działa przy myślących TAG'ach ponieważ oni na ogół znają siłę rąk PF
Trochę gorzej jest z graczami Loose ponieważ większość ma jakieś ulubione bądź nie lubiane ręce co nie przekłada się na siłę tych rąk wg. equilatora,

Np. ktoś mimo VPiP 40% nie gra suited 1 gapers a gra średnie konektory off suit itp.

najgorzej jest z idiotami i przeciwnikami tiltującymi. Przy VPiP 70% można powiedzieć że gość może zagrać any2. Przy Titlcie najbardziej rośnie zakres rąk podbijanych, 3 betowanych i all inowanych.

DODATKOWO należy prowadzić możliwie szczegółowe notatki na przeciwników