Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] range pf

12 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
621 Wyświetlenia
YogasPL

Joł ludzie! Mam takie pytanie odnosnie tematu mianowicie powszechnie stosowanym jest teraz light 3bet pf no i rzecz jasna squezze. Troche gubie sie w tych zagraniach wiec prosze was o rade. Mianowicie jezeli podbijam zalozmy reke typu QQ pf i 3betuje mnie fullstack regulars z LP badz blindow to jaka akcje dalej podjac jezeli wiem ze jak go 4betne to podejmnie akcje dalej tylko z 1% rangem? Jezeli mamy pozycje to jeszcze jako tako sie gra. A jezeli jestesmy bez pozycji i gosc ma zalozmy 4% 3bet pf i flop wyskoczy A high fd oraz gosc jest agresywny to jest w tedy masakra. Nie chce sie dalej modlic :f_tongue: o dobry board albo ze blefuje tylko jakas rade dotyczaca takich zagran.

Drugie pytanie dotyczace tematu to squezze. Ta czynnosc sie fajnie i prosto robi jezeli mamy staty, lecz kiedy mamy pf JJ albo TT i callujemy goscia tight ktorego bym 3betnal to bym nacial sie na range ktory po jego callu mnie bije a regulars z lp badz blindow squezzuje i jest agresywny ip to odpuszczac tak po prostu i dac sobie spokoj z rozgrywaniem tego postflop? To chyba zbyt weak imo . Jak wy to rozgrywacie. gram nl 25 i 50 fr

11 odpowiedzi
sz3sz

jak balansujesz swoj range 4betow ?

YogasPL Autor wątku
YogasPL

Napisane przez sz3sz
jak balansujesz swoj range 4betow ?

na tych stawkach sadze ze z tego typu akcja squezze jak opisalem wyzej nie ma zbytnio sensu balansowac swoj range 4bet z rekoma takimi jak TT JJ QQ poniewaz tych rak nie oplaca sie grac 4bet/fold bo tak musielibysmy zagrac wiedziac ze goscie stakna sie tylko z KK+, druga sprawa goscie czesto nie zdaja sobie sprawy ze my mozemy ich troche light 4betowac bo my wiemy ze szeroko squezuja bo oni sami nie beda tego wiedziec ze my wiemy oni tylko podajma taka decyzje ze jak maja KK+ to sie stakuja natomiast jezeli nie to folduja wiec takie rece nie sa dobre do light 4betu bo sa za dobe do 4bet/foldu a za slabe do 4bet/stack off wiec to raczej trzeba callowac i grac postflop i wlasnie moje pytanie dotyczy tego jak tutaj grac postflop w takich sytuacjach

sz3sz

spojrz na to z drugiej strony - stakujesz preflop pewnie tylko KK/AA i nie balansujesz 4betow

a ile otwierasz z middle ? 15% ?
wystarczy miec blockera na jedna z tych kombinacji i mozna cie 3betowac za kazdym razem jak otwierasz bo z niezbalansowanym 4bet range grasz face up

prosta matematyka, otwierasz za 4bb z MP 15% range'u, stakujesz KK+, wiec sfoldujesz jakies 93% open raisow a nie callujesz 3betow oop
3betuje cie BU do 12bb, albo nawet lepiej 11bb (ten sam efekt - nie masz oddsow na call pod setmining ale expected value wzrasta)

w ogromnym uproszczeniu (brak overcalla i 4beta od blindow, BU 3betuje z anytwo bez blokerow na asy i krole)
w 93 przypadkach na 100 ty foldujesz wiec BU wygrywa 4bb + 1,5bb z blindow = 511,5bb
w 7 przypadkach ty 4betujesz a bu folduje przegrywajac 77bb w przypadku 3betu do 11bb lub 84bb przy 3becie do 12bb

suma sumarum na tym 3becie z anytwocards ma massive profit !
a teraz uwzglednij, ze on to robi z Ax / Kx i poprzez CRE jeszcze bardziej zwieksza swoje EV

YogasPL Autor wątku
YogasPL

Napisane przez sz3sz
spojrz na to z drugiej strony - stakujesz preflop pewnie tylko KK/AA i nie balansujesz 4betow

a ile otwierasz z middle ? 15% ?
wystarczy miec blockera na jedna z tych kombinacji i mozna cie 3betowac za kazdym razem jak otwierasz bo z niezbalansowanym 4bet range grasz face up

prosta matematyka, otwierasz za 4bb z MP 15% range'u, stakujesz KK+, wiec sfoldujesz jakies 93% open raisow a nie callujesz 3betow oop
3betuje cie BU do 12bb, albo nawet lepiej 11bb (ten sam efekt - nie masz oddsow na call pod setmining ale expected value wzrasta)

w ogromnym uproszczeniu (brak overcalla i 4beta od blindow, BU 3betuje z anytwo bez blokerow na asy i krole)
w 93 przypadkach na 100 ty foldujesz wiec BU wygrywa 4bb + 1,5bb z blindow = 511,5bb
w 7 przypadkach ty 4betujesz a bu folduje przegrywajac 77bb w przypadku 3betu do 11bb lub 84bb przy 3becie do 12bb

suma sumarum na tym 3becie z anytwocards ma massive profit !
a teraz uwzglednij, ze on to robi z Ax / Kx i poprzez CRE jeszcze bardziej zwieksza swoje EV

Widzisz specjalnie wspomnialem tutaj o tej konkretnej sytuacji kiedy ja calluje czyjegos pfr a nie kiedy ja openraisuje i tego dotyczy moja watek. Natomiast jezeli ja open raisuje to jak najbardzie balansuje swoj range jak widze ze gosci ma light 3bet wiec w tedy gram 4bet/fold zalozmy z Axs niski badz tez niskie pockety

sz3sz

pierwsze pytanie brzmialo - QQ przeciwko 3bet z late - dlatego zapytalem czy balansujesz

drugie pytanie dotyczy squeezu - wiekszosc agresywnych squeezerow gra squeeze/fold bo maja tylko blockera (wiadomo nit nie gra squeezow - gra 3bety for value, ale abc tag juz squeezuje) - z TT/JJ/QQ/AK majac dobrego reada mozna sie pokusic o backdoor 4bet o ile zrobisz to takze z AA/KK

igotyouu

co to jest CRE?

kaczuba
igotyouu

aaaa
patrzylem w slowniku ale nie znalazl cre

hellYeahEnT

Jakie 15%, On pewnie podbija z 8

sz3sz

i 11% z late :facepalm: ?

nie wytrzymalbym na full ringach, zdecydowanie ;)

TehGamer

nie ma balancingu do NL100
nikt na to nie patrzy, a nawet jak patrzy to nie potrafi tego eksploatowac
co nie znaczy zebys 3betowal jak glupi any two
zacznij od twojego top folding range'u, czyli jak normalnie jaka reke pasujesz w tym wypadku, ale reke o jedno "oczko" wyzej bys gral (np AT to top folding range, gdy AJ callujesz), to 3betuj
pamietaj rowniez ze 3betowanie takiej reki jak KJ jest tez dobrym pomyslem, bo w sumie ona zle gra postflop, a ma calkiem niezly CRE