Przejdź do forum
Rachunek prawdopodo...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Rachunek prawdopodobienstwa - zadanie

90 Posty
37 Użytkownicy
0 Reakcje
9,050 Wyświetlenia
diablik7
PokerStrategist

Ostatnio z kims gadalem, ze fajnie byloby zalozyc jakis dzial rachunku prawdopodobienstwa, zeby ludzie przestali plakac, ze "ciagle przegrywaja z AK". Mam takie zadanie na ktore wiekszosc pokerzystow powinna znac poprawna odpowiedz. Wbrew pozorom zadanie ma duzo wspolnego z pokerem.

W pewnym miescie byly 2 szpitale. W wiekszym dziennie rodzi sie ok. 45 dzieci, w mniejszym 15 dzieci. Mimo, ze calkowity odsetek chlopcow to ok. 50%, proporcje te w kazdym szpitalu moga byc wieksze lub mniejsze od 50% kazdego dnia. Na koniec roku, ktory szpital bedzie mial najprawdopodobniej wieksza liczbe dni, w ktorych ponad 60 procent urodzonych dzieci to chlopcy?

A. duzy szpital
B. maly szpital
C. zaden - liczba dni bedzie mniej wiecej podobna

Aha, dodam jeszcze: zadanie rozwiazcie intuicyjnie chyba, ze ktos sie na tym zna i potrafi napisac jakis dowod czy cos... w kazdym razie ja sie nie znam, wiec nie sprawdze :) Odpowiedz jest dosc prosta.

89 odpowiedzi
tezapl
Oldschool Grinder

nie mam bladago pojecia ale strzelam ze coin flip hehe

TheNaturat
PokerStrategist

Obstawiam że mały, mniej jednostek daje większe odchyły procentowe...

VictorM
Oldschool Grinder

mały szpital

RockyRaccoon
BlackMember

TheNaturat napisał
Obstawiam że mały, mniej jednostek daje większe odchyły procentowe...

Zgadzam się :)
Większa liczba rozdań - małe odchyły, mniejsza - duże xD

Aksolot
Oldschool Grinder

Pierwsze skojarzenie - mniejszy szpital.
Dokładnie to samo uzasadnienie mi się nasunęło co TheNaturatowi

diablik7 Autor wątku
diablik7
PokerStrategist

Wiekszosc ludzi odpowiada, ze duzy szpital.

W ogole to jest gdzies w internecie ksiazka "Introduction to probability" ja ja mam sciagnieta, ale powinna byc na stronie jakiegos uniwersytetu amerykanskiego. Autorzy pisza, ze przydaloby sie znac dobrze analize matematyczna, ale mysle, ze matematyka z liceum wystarczy. Zaczynam czytac i na razie jest dosc prosta.

Marg0z
Oldschool Grinder

Ciekawe jest też takie zagadnienie:

Załóżmy że gramy w "Idź na całość" i mamy do wyboru 3 bramki ... w jednej jest nagroda w dwoch pozostałych zonki :P

Wybieramy jedną bramkę.... prowadzący odsłania inna bramkę w której jest zonk i pyta się czy chcemy dokonać zmiany naszej decyzji i postawić na tą drugą bramkę :D

Dużo osób myśli że mamy teraz 50% szans więc kwestia zmiany bramki nie przybliży nas do zwycięstwa... natomiast prawda jest taka że zmieniając bramkę mamy 66% szans na zwyciestwo a zostając przy tej która wybraliśmy mamy tylko 33%:P

Może to już wiecie ale tak napisałem jako ciekawostke :P

Petros86
Oldschool Grinder

Marg0z napisał
Ciekawe jest też takie zagadnienie:

Załóżmy że gramy w "Idź na całość" i mamy do wyboru 3 bramki ... w jednej jest nagroda w dwoch pozostałych zonki :P

Wybieramy jedną bramkę.... prowadzący odsłania inna bramkę w której jest zonk i pyta się czy chcemy dokonać zmiany naszej decyzji i postawić na tą drugą bramkę :D

Dużo osób myśli że mamy teraz 50% szans więc kwestia zmiany bramki nie przybliży nas do zwycięstwa... natomiast prawda jest taka że zmieniając bramkę mamy 66% szans na zwyciestwo a zostając przy tej która wybraliśmy mamy tylko 33%:P

Może to już wiecie ale tak napisałem jako ciekawostke :P

Oglądałem to ostatnio w jakimś filmie

Imo nie masz racji Margoz. Jesli chodzi o bramki to dzialo by sie tak tylko i wylacznie wtedy gdy jedna z dwoch bramek bylaby losow odslaniania. ale nie jest. jest 50% szans.

thefoe
Oldschool Grinder

dodam, ze prawdopodobienstwo ze w jednym dniu 60% (lub wiecej) urodzonych to chlopcy dla duzego szpitala wynosi 4,8% a dla malego 15%

Wykorzystujemy schemat Bernoulliego:

(n k) p ^k * q^n-k > (n+1 k+0.6) p^k+0,6 * q^[(n+1)-(k+0,6)]

lechu53 napisał
Imo nie masz racji Margoz. Jesli chodzi o bramki to dzialo by sie tak tylko i wylacznie wtedy gdy jedna z dwoch bramek bylaby losow odslaniania. ale nie jest. jest 50% szans.

Niestety nie masz racji, tutaj jest to wytłumaczone :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Monty_Halla

lechups napisał

lechu53 napisał

Niestety nie masz racji, tutaj jest to wytłumaczone :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Monty_Halla

wyprzedziles mnie o sekunde;)

kaczuba
Oldschool Grinder

Nawiązując do programu "Idź na całość" to zawsze można liczyć na publiczność; jak to było w jednym programie - publiczność na pytanie prowadzącego program Zygmunta Chajzera Wybrać bramkę nr 1 czy nr 2? udzieliła jakże błyskotliwej odpowiedzi Bramka! Bramka! Bramka!

TheNaturat
PokerStrategist

Swego czasu bodajże w węgierskiej edycji Milionerów organizatorzy mieli nie lada problem - publiczność przy korzystaniu z koła ratunkowego seryjnie robiła uczestników w bambuko wybierając najgłupszą dostępną odpowiedź ^^

BloodyB
Oldschool Grinder

mały szpital ;]

kindee
PokerStrategist

Witam
Nie wiem BloodyB co Ty tam studiujesz ale wydaje mi się, że mimo wszystko nie masz racji ;)
Najprościej wyobrazić to sobie można moim zdaniem tak: mamy nie trzy ale 100 bramek.
W 99 jest guzik, a w 1 samochód - chcemy wygrać samochód.
Wybieramy jedną z bramek, a Zygmunt odsłania nam kolejne 98 bramek pokazując że znajduje się tam guzik.
Czy dalej będziesz twierdził że nie opłaca się teraz zmienić bramki na tę jedną nie odsłoniętą przez Zygmunta?

Pozdrawiam
kindee

BloodyB
Oldschool Grinder

tak wiem :P przmyslalem sprawe od nowa :P to prawda jest

widzac jeszcze bardzo malo wiem ;]

kindee
PokerStrategist

buu, raz że Bloody zmodyfikował swoją wypowiedź, a dwa że jak teraz widzę wytłumaczenie ze 100 bramkami jest opisane również w wikipedii
(zapewniam jednak że sam to sobie wcześniej tak wytłumaczyłem bez czytania wiki ;))

Pozdrawiam
kindee

a ja powiem ze C. zaden - liczba dni bedzie mniej wiecej podobna :D