Przejdź do forum
Przydalaby sie szyb...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Przydalaby sie szyba pomoc zanim siegne dna

28 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
1,870 Wyświetlenia
WaRdanceR
PokerStrategist

Mam spory problem: gram 12 stolow nl 4, nl5 na 25bi, gram bardzo tight tylko AA,QQ,JJ,KK,AK,AJ,AQ itp, calluje raisy z pp i otwieram je pod sety, pytanie dlaczego tak bardzo zjezdzam w dol? ponizej statystyki, prosze o jakies rady.

i ciag dalszy nl na innym roomie, nie sugerujcie sie ze malo rak, wklejam to teraz bo niedlugo juz nic rolla nie bede mial

Odpowiedz
Cytat
27 odpowiedzi

a co grasz? cashgames FR czy SH i moim zdaniem
-grasz zbyt tight
-grasz za duzo stolikow

Odpowiedz
Cytat

Grasz FR, czy SH?
Wszystko wskazuje na to, że po prostu zdecydowanie za mało zarabiasz na tych rękach, które rozgrywasz w stosunku do tego, co tracisz na rekach, które pasujesz;)
Do tego prawdopodobnie regularnie overplayujesz swoje TPTK i overpary, które na flopie masz najczęściej, wypłacając się setom itp układom.
Skąd się to bierze? masz range mega czytelny nawet dla słabych regów tych stawek, grasz bardzo schematycznie i czytelnie dla każdego. Do tego na zbyt dużej liczbie stołów jak na swoje umiejętności.
Reszta leaków jest tego prostą konsekwencją.

Spróbuj zmniejszyć liczbę stołow do 6ciu i zacznij się uczyć - filmy, arty: poluźnij grę - szczególnie z późnych pozycji. Bycie TAGiem na mikro jest dobre, ale bycie przesadnym multitablującym nitem bez skilla kończy się tak, że jesteś mega łatwy do ogrywania, dla każdego, kto uzywa HUDa.

Odpowiedz
Cytat
variat
Oldschool Grinder

jesli naprawde nie jestes swiadomy tego ilosci stolikow, jaka grasz, to Ci powiem -> zacznij rozwijac swoje umiejetnosci i mindset, jednoczesnie grajac 4 stoliki, zebys mial kiedy wiedze teoretyczna wykorzystywac przy stole i rozwijac swoje myslenie.

A jesli jestes swiadom, to polecam odpalenie jeszcze 10 stolikow i granie tylko AA i KK :)

Odpowiedz
Cytat
ksrpi989
Elite Grinder

Napisane przez deivid2
a co grasz? cashgames FR czy SH i moim zdaniem
-grasz zbyt tight
-grasz za duzo stolikow

+1

nie radzisz sobie na NL4 NL5 to zejdz na NL2 ale przed tym obejrzyj kilka filmikow szkoleniowych z tych limitow ;pp bardzo pomaga

Odpowiedz
Cytat
Donikk
PokerStrategist

A ja Ci powiem tak ... zjeżdżasz w dół bo ... grasz na nl2 i 4,5 ;) :P - nie ma żadnej różnicy między tymi limitami.
Z doświadczenia wiem, że gra na tych limitach to czasami jakaś masakra, to co ludzie tam wyprawiają to prawie jak na play money.

Wpłać sobie ze 100 - 150 $ i zacznij grać od nl10, oglądaj filmiki, czytaj artykuły i wrzucaj ręce do oceny - wszystko z tego poziomu, zobaczysz, że gra się trochę lepiej a i nauka też znacznie lepiej idzie.
Bo tak to spędzisz miesiące na najniższych limitach niewiele się ucząc, bo nie czarujmy się skilla tam żadnego nie zrobisz, od nl10 już sprawa wygląda trochę inaczej.

To takie moje skromne zdanie ;)

Odpowiedz
Cytat
dlrzz
PokerStrategist

Napisane przez variat
jesli naprawde nie jestes swiadomy tego ilosci stolikow, jaka grasz, to Ci powiem -> zacznij rozwijac swoje umiejetnosci i mindset, jednoczesnie grajac 4 stoliki, zebys mial kiedy wiedze teoretyczna wykorzystywac przy stole i rozwijac swoje myslenie.

A jesli jestes swiadom, to polecam odpalenie jeszcze 10 stolikow i granie tylko AA i KK :)

Proszę bez takich sformułowań, na pewno mu nie pomogą.

Granie tylko najlepszych rąk powoduje, że wchodzisz w tak niewielką ilość pul, że Twoje Non-Showdown Winnings musi lecieć masakrycznie w dół. Czyli generalnie, jesteś zjadany przez blindy za mocno w stosunku do Twoich wygranych. Twoje AA ma powyżej 80% szans na wygranie przeciwko rękom, które się z Tobą stackują, ale trafiasz je tak rzadko, że te dodatkowe 20% kiedy przegrasz będzie w Ciebie jeszcze mocniej uderzało. To nie jest downswing - to jest po prostu tracenie pieniędzy przez blindy (jak już pisałem).

Taka gra nie jest profitowa nawet na micro, gdzie przeciwnicy nie będą patrzeć, jak wyglądają Twoje statystyki. Radzę jak najszybciej o tym zapomnieć, zmniejszyć ilośc stołów do 4 i rozgrywać więcej rąk (więcej z pozycją).

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
WaRdanceR Autor wątku
WaRdanceR
PokerStrategist

sh, przy 4-6 stolikach strasznie sie nudze

Odpowiedz
Cytat
dlrzz
PokerStrategist

Napisane przez WaRdanceR

Nudisz się, bo rozgrywasz niską ilośc rąk. Spróbuj otwierać więcej, a gwarantuję, że przestaniesz się nudzić nawet na tych 4 stołach :)

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
Donikk
PokerStrategist

Napisane przez WaRdanceR

WHAT ?? Na micro ?? :P Poszerz range, sh to nie FR

Odpowiedz
Cytat
variat
Oldschool Grinder

gram w pokera pewnie sporo dluzej od Ciebie, a czasami przy 4 stolikach, timebanku mi nie starczy, zeby przenalizowac jakis spot. do tego gram wyzej troche, gdzie jest mniej fiszy i mniej razy gram postflopa.

moze skup sie na rozwijaniu swoich umiejetnosci, a nie wygrywaniu drobnych? bo na tym limciie nie ma pieniedzy. popelniasz na pewno multum bledow, jak mozesz sie nudziuc, jak co chwile pewnie nie umiesz nawet dobrze przeanalizowac czy open raise z CO jest ev+ teraz albo czy warto postawic cbeta?

masz zloto -> filmiki Leszka, bo te beda dla Ciebie kluczowe na tym etapie.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez WaRdanceR

no wiesz jak ty grasz, tylko żeby sobie pograć, a w miedzy czasie kiedy nie masz AA to dłubiesz sobie w nosie, to się nie dziw, że przegrywasz :)

Ja nie rozumiem ludzi, którzy potrafią się nudzić na 4 stolikach. Ja gram 22/18 coś w tym stylu i często nie nadążam nad akacjami przy 6 nie potrafię grać i przechodzę na automat. Może to jest twój problem, że zamiast grać w pokera, grasz w karty.

Odpowiedz
Cytat
Orlo007
Oldschool Grinder

powinenes tez analizwac swoja gre po kazdej sesji, te najwazniejsze spoty, wrzucic rozdania do oceny i napisac dlaczego tak zagrales, trenerzy zaraz zlapia najwazniejsze bledy, poprawisz je i kreska pojdzie w gore.
Tez kiedys gralem 10-12 stolow jak maszyna i jak zszedlem na 4-6 to strasznie się nudzilem bo nie myslalem nad gra.
Mysl co moze miec przeciwnik dlaczego otwiera, rob notatki, mysl co bys zrobil gdyby przebil itd, analiza live + analiza sesji to klucz do sukcesu.

Jesli jednak Ci nie odpowiada myslenie to wykuj podstawy BSS wejdz na nl2 wrzuc 16 stolow i graj top range, ale uwierz taka gra jest o wiele bardziej nudna w longrunie niz te 4 stoly z analiza.

No a o emocjach z racji wchodzenia na wyzszy limit itd juz nie mowie :P :fdrink

Odpowiedz
Cytat

ad Donikk: Rozumiem, że należysz do licznego grona graczy, którzy "są za dobrzy, żeby wygrywać z fishami"? Jeśli nie umiesz znaleźć value na stołach, gdzie gracze wchodzą z totalnym trashem i nie myślą, jak chcesz znaleźć value na stołach, gdzie gracze robią hand selection i używają mózgu? Owszem - tutaj nauka 3bet lightów, c/r na turnie, floatów przez 2 ulice itp raczej jest zbędna, ale to właśnie grając na micro powinienes perfect opanować valuebety, kontrolę puli itp. I przy okazji świetnie wyćwiczyć mindset, bo faktycznie możesz liczyć na niesamowite suckouty, tudzież zobaczyć na showdownie rzeczy, których w życiu byś się nie spodziewał:)

autor:
Jak już napisano: jesli poluźnisz grę (mi do nl10 włacznie najlepiej się grało coś w stylu 16/13) to nie dość, że będziesz miał więcej decyzji, to będą one bardziej wymagające i jak przestaniesz traktować grę automatycznie na 6 stolikach częsciej powinieneś mieć czasu za mało niż za dużo.

Odpowiedz
Cytat
autic
Elite Grinder

Napisane przez deivid2

Napisane przez WaRdanceR

no wiesz jak ty grasz, tylko żeby sobie pograć, a w miedzy czasie kiedy nie masz AA to dłubiesz sobie w nosie, to się nie dziw, że przegrywasz :)

Ja nie rozumiem ludzi, którzy potrafią się nudzić na 4 stolikach. Ja gram 22/18 coś w tym stylu i często nie nadążam nad akacjami przy 6 nie potrafię grać i przechodzę na automat. Może to jest twój problem, że zamiast grać w pokera, grasz w karty.

Ja nie rozumiem ludzi którzy potrafią grać na małej ilości stolików, chyba bym się sam co drugie rozdanie levelował jakbym musiał tak grać.

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster
PokerStrategist

Używasz huda? Bo nl4-5 dzieli się na fishy i abc playerów polujących tak jak ty na seta z PP. Moje wszystkie zyski przejadało wpadanie na sety innych abc, przez co kończyłem na minusie. Zacznij używać huda, na fishy (na P* można sprawdzić ile stolików gra) jeśli gra jeden to top para + kicker wystarcza by się stakować. Niestety na abc odpuszczam nawet AA jeśli robi call na flopie 27J rainbow, bo co on może tam mieć skoro calluje PP? Ale dzięki temu trace 4BB z reisa + 7BB z CB da jakieś 11 a nie 100 jakbym podbijał do końca.

Odpowiedz
Cytat
autic
Elite Grinder

Napisane przez xTcWarMaster
Używasz huda? Bo nl4-5 dzieli się na fishy i abc playerów polujących tak jak ty na seta z PP. Moje wszystkie zyski przejadało wpadanie na sety innych abc, przez co kończyłem na minusie. Zacznij używać huda, na fishy (na P* można sprawdzić ile stolików gra) jeśli gra jeden to top para + kicker wystarcza by się stakować. Niestety na abc odpuszczam nawet AA jeśli robi call na flopie 27J rainbow, bo co on może tam mieć skoro calluje PP? Ale dzięki temu trace 4BB z reisa + 7BB z CB da jakieś 11 a nie 100 jakbym podbijał do końca.

świetna strategia

Odpowiedz
Cytat
frodo7777
Legacy Member

no niezły :D

-------------------------------
http://WeAreBookies.pl

Odpowiedz
Cytat
Donikk
PokerStrategist

Napisane przez farloon
ad Donikk: Rozumiem, że należysz do licznego grona graczy, którzy "są za dobrzy, żeby wygrywać z fishami"? Jeśli nie umiesz znaleźć value na stołach, gdzie gracze wchodzą z totalnym trashem i nie myślą, jak chcesz znaleźć value na stołach, gdzie gracze robią hand selection i używają mózgu? Owszem - tutaj nauka 3bet lightów, c/r na turnie, floatów przez 2 ulice itp raczej jest zbędna, ale to właśnie grając na micro powinienes perfect opanować valuebety, kontrolę puli itp. I przy okazji świetnie wyćwiczyć mindset, bo faktycznie możesz liczyć na niesamowite suckouty, tudzież zobaczyć na showdownie rzeczy, których w życiu byś się nie spodziewał:)

Ohoho kolego :) mam nadzieję, że nie siedzisz od roku na micro (2/5) stawkach :).
Niestety, przykro mi to stwierdzić ale nie rozumiesz ;), nie jestem "za dobry, żeby wygrywać z fishami" tym bardziej, że sam jestem fishem ;), więc musiałbym być "za dobrym fishem, żeby wygrywać z fishami".
Jak grałem na nl2/5 miałem podobne wykresy jak kolega z tematu i zainwestowałem dwa razy w trening indywidualny, czyli wydałem równowartość ok 20bi na nl10 (przypomnę - grając na nl2/5) i pamiętam, że oboje trenerzy stwierdzili, że naukę jak już to zacząć od nl10, no ew. jak się nie ma rolla to od nl5.
I powiem Ci, że z perspektywy czasu widzę, że to jest b.dobra decyzja. Na tych limitach wciąż jest mnóstwo fishy. Pozatym, wszystko polega na tym by jak najwięcej się uczyć i rozwijać, bo tylko dzięki temu przyjdą prawdziwe zyski.
A uważasz, że jeśli masz opanowane podstawy itp. to tracenie czasu na nl2/5 jest dobrą decyzją ? Co prawda przy nl10 nie ma aż takiej różnicy, ale jak kasa pozwala to lepiej zacząć grać wyżej.

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster
PokerStrategist

Napisane przez autic

Napisane przez xTcWarMaster

świetna strategia

Jeśli coś robię źle, to proszę wyjaśnij.

Odpowiedz
Cytat