Przejdź do forum
Praca mgr z Pokera ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Praca mgr z Pokera :)

12 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,407 Wyświetlenia
Teges
BlackMember

Hej,

może jakoś uda się Wam mi pomóc, skończylem Matematyke Stosowaną (finansową), dostalem temat pracy Strategie ewolucyjne stabilne w teorii gier, jednak jakoś nie moge się zabrać do tego tematu, bo jest mi kompletnie obcy. Pomyślałem, zeby napisać coś o Pokerze od strony matematycznej, ale jak to ugryźć i z czym? Poza tym nie wiem jeszcze jak z materiałami, dopiero będę robił w tym rozeznanie. Co najważniejsze niewiadomo czy uda zmienic mi sie temat pracy na uczelni, jednak może spróbuje, bo fajnie jest pisać na temat czegoś co się lubi, a nie krzaczki i szlaczki, o których nie mam pojęcia :).

11 odpowiedzi

Teges napisał

Pomyślałem, zeby napisać coś o Pokerze od strony matematycznej, ale jak to ugryźć i z czym? .

Chodzi o strategię, czy ogólnie o pokera, czyli np. jak często trafiamy flusha na flopie, swingi bankrolla itd. Jeśli chodzi o obliczenia strategiczne, to polecam:

http://www.amazon.com/Mathematics-Poker-Bill-Chen/dp/1886070253

Pozdrawiam

Gomez224
PokerStrategist

bot do pokera ???

diablik7
PokerStrategist

Mysle, ze warto poszukac czegos o pisaniu botow do gry w pokera. Nie wiem jaka jest ta ksiazka o matematyce pokera, ale jesli to jest glownie o liczeniu pot odds, prawdopodobienstwie itd. czyli podstawy to chyba nie ma sensu.

Dobrym tematem bedzie znajdowanie rownowagi Nasha w grach SnG. Poszukaj czegos o SAGE. To jest taki prosty system gry HU kiedy 1 z graczy ma mniej niz 10 blindow. To jest przyklad strategii pokerowej opartej na rownowadze Nasha. Jesli bedziesz korzystal z tej strategii to przeciwnik nawet jesli bedzie wiedzial, ze z niej korzystasz nie bedzie w stanie w zaden sposob zwiekszyc swojego EV. Przyjecie tej samej strategii bedzie dla niego najlepszym wyjsciem.

Problem z rownowaga Nasha jest taki, ze zaklada, ze kazdy przeciwnik dazy do maksymalizacji EV i zawsze wybiera najlepsza strategie. Tak oczywiscie nie jest, bo nie oplacaloby sie grac w pokera :) Sa jeszcze FISHE, ktore moga grac nieoptymalnie itd...

Mysle, ze mozliwosci masz bardzo duzo, a temat pracy idealnie pasuje do pokera.

Biblioteka prac na temat teorii gier w pokerze

diablik7 napisał

Mysle, ze warto poszukac czegos o pisaniu botow do gry w pokera. Nie wiem jaka jest ta ksiazka o matematyce pokera, ale jesli to jest glownie o liczeniu pot odds, prawdopodobienstwie itd. czyli podstawy to chyba nie ma sensu.

Nie jest i jest przeznaczona dla graczy zaawansowanych. Początkujący raczej niczego by nie zrozumiał. :P

Pozdrawiam

diablik7
PokerStrategist

Aha, musi byc ciakawa... Wyzszy poziom matematyki niz w bardziej zaawansowanych ksiazkach Sklansky'ego?

Ale znajdzie sie cos z teorii gier?

Jeśli to by była informatyka to bym polecił coś odnośnie sztucznej inteligencji. Nie pamiętam jaka uczelnia zajmuje się rozwojem bota do pokera, ale wtedy można by się bawić w gromadzenie informacji i rozpoznawanie zaawansowania graczy. Matematyka takich rzeczy akurat nie przewiduje.

diablik7
PokerStrategist

Jedna z uczelni jest University of Alberta (wydzial informatyki). Maja obszerna biblioteke prac, do ktorej dalem wczesniej linka. Mysle, ze moze cos dla siebie z tego tematu wyhaczyc. Punkt wyjscia: Rownowaga Nasha. A potem musi jakos od tego przejsc do strategii ewolucyjnie stablinych. Tak mi sie wydaje. Ja nie z tej branzy, ale zawsze sie interesowalem matematyka :)

diablik7, akurat z pokerem jest taki problem, że nie ma w nim strategii ewolucyjnie stabilnych, więc pod ten temat ciężko będzie napisać. A może są takie strategie a jeszcze o tym nie wiemy :)

diablik7
PokerStrategist

Ziper, moglbys krotko wytlumaczyc co so sa strategie ewolucyjnie stabilne? Bo Wikipedia tlumaczy to troche kiepsko. W kazdym razie sa strategie oparte o rownowage Nasha.

EDIT: Wlasciwie to jednak rozumiem. SAGE (strategia o ktorej pisalem wczoraj) jest strategia optymalna w sensie rownowagi Nasha. Zalozmy, ze cala populacja graczy gra ta strategia. Jesli nagle pojawi sie mutant, ktory zacznie grac np. strategia "Zawsze push z SB, nigdy nie sprawdzac pusha na BB" to zostanie szybko ukarany przez graczy grajacych SAGE. Tak wiec SAGE jest strategia ewolucyjnie stabilna.

Zgadza sie czy cos zle zrozumialem?

RealGains
Oldschool Grinder

Dana strategia jest SSE jeżeli grając ja nasza oczekiwyana wyplata jest nie mniejsza niz oczekiwana wyplata gracza grającego inna strategie. Byc moze na obecnym etapie, wedlug jakiegos modelu matematycznego i pewnej ograniczonej puli strategii uznaje sie ja za SSE, ale pewnosci co do tego nie ma poniewaz zawsze moze istniec inna, nieznana strategia ktora ja dominuje. Wszystko zalezy od tego jak sie modeluje dana gre, a rownowaga Nasha nie jest oczywiscie tozsama z sse.

shabovy
PokerStrategist

Jakiś czas temu pisałem pracę o zastosowaniu systemów multiagentowych do tworzenia programow grających w pokera (jestem informatykiem). Jak już zauważył diablik, polecam prace Kanadyjczyków z Uni of Alberta. To jest jeden doktorat i kilka całkiem ciekawych magisterek. Nie da się ukryć, że chłopcy się postarali: ich bot wygrał w HU limit holdem z kilkoma czołowymi graczami w tej odmianie.