Przejdź do forum
Pot Limit Omaha

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pot Limit Omaha

20 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
2,507 Wyświetlenia

Krotkie pytanko:
Gra tu ktos wogole regularnie w PLO? Zainteresowala mnie ta gra, zaczalem grac, czytac i widze, ze to gra znacznie prostsza i opierajaca sie znacznie bardziej na liczeniu pot odds, niz podejmowaniu decyzji przy duzym braku informacji jak w Holdem. Poza tym poziom graczy na low limitach jest ogolnie slaby (sporo slabszy niz w Holdem), trzeba tylko wylapac i opisac regularnych graczy i mozna kosic kase:P

Jesli ktos gra albo ma dostep do jakichs materialow, byloby swietnie, bo w przeciwienstwie do Texasa, do PLO o takie materialy ciezko :/

19 odpowiedzi

Ja w PLO jeszcze nigdy nie grałem, ale chcę zacząć. Jak znajdę jakieś ciekawe materiały, książki itd. to dam znać.

Pozdrawiam :)

macromia

Mam strony z artykułami, ale nie wiem jaka jest jakość tych materiałów, bo nie przejrzałem tego jeszcze:

http://ezinearticles.com/?expert=Nicole_Martinez

http://www.omahahustler.com/poker-articles.php

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Te dwie stronki sa bardzo bardzo ogolnikowe, przejrze je do konca, ale nic specjalnego tu raczej nie ma :/

Coraz bardziej fascynuje mnie PLO, przekroczylem 4k rozdan na PLO 5,10 i 25, wyniki, jak to u debiutantow, ponadprzecietne. Starategia na ten limit jest tak samo prosta, jak i nudna niestety, tzn. TRZEBA bez wyjatku grac tylko na prawde dobre starting hands i w zaleznosci od flopa fold albo bet pot, niezaleznie, czy trzymasz top seta, dwie pary, czy tylko :D nut draw z 10 outsami i wiecej. Na tym poziomie stezenie calling stations/stolik siega pewnie 80%, wiec kasa leci dosyc szybko, a czesc ma nawet problemy z rozszyfrowaniem co tak na prawde posiadaja. Polecam ...

Znalazlem rozdzial o PLO w ksiazce Phila Helmutha, jak ktos nie gral nigdy PLO to moze przeczytac, zorientuje sie o co chodzi na prawde w tej grze.

Simoo szukaj, szukaj ... :D
Najchetniej obejrzalbym jakies filmy z PLO, pomijajac te z WSOP, bo juz kilka mam ...

fido82

witam!
Ja gram wlasciwie tylko w PLO. I musze powiedziec ze jest to dosc cięzka gra.
Łatwo tam ulec złudzeniu ze gra się dobrze(zwlaszcza po zrobieniu kilku buyinow w 20minut) . Wymaga ciągłego skupienia i szybkiego liczenia w pamięci.
Pozatym nie polecam grania więcej niz jeden stół na raz (ale to juz zalezy pewnie od osoby). Generalnie gra duzo ciekawsza niż HE, ale także znacznie bardziej wymagająca. Jak ktos jest dobrym graczem PLO to bez problemu poradzi sobie w HE.
ps. wymarzonymi przeciwnikami dla gracza Omaha są okazjonalni goście z HoldEm.;)

omaha sux ze wzgledu na swingi jakie sie tam ma :O
wykresik jednego graczy plo z wyzszych stawek

fido82

i to jest powod przez ktory rozwazam powrot do HE :/

Original od fido82
i to jest powod przez ktory rozwazam powrot do HE :/

Zapraszamy! :D

Właśnie dzisiaj zagrałem po raz pierwszy w życiu w PL Omaha Hi 0.10/0.25. Wynik: +48$... Ci ludzie grają jakby w ogóle nie mieli pojęcia o pokerze! To bardzo miła widomość dla mnie. Chyba się przerzucę na Omahe, bo ostatnie 2 miesiące to był dla mnie jeden wieeeelki downswing jeśli chodzi o HE (ale tylko online). Mam nadzieję, że za kilka dni napiszę tutaj posta jaką to wspaniałą żyłą złota jest dla mnie Omaha. :D

... albo zbankrutuję...

fido82

zycze CI oczywiscie jak najlepiej. Ale sam sie przekonasz ze nie jest tak rozowo. Wachania są przeogromne. Sam nieraz wchodząc na stół z 20$ schodzilłem z ze 150$ . a normą było okolo 50$.
A takie rozdania nieraz Ci sie zdarzą

** Hand History for Game 6258229229 **
$25 USD PL Omaha - Thursday, January 01, 01:00:00 ET 1970
Table Table 127272 (No DP) (Real Money)
Seat 7 is the button
Total number of players : 10
Seat 4: DeBBster ( $34.91 USD )
Seat 5: luckyjackz ( $16.25 USD )
Seat 6: mOEdAfOOl ( $33.87 USD )
Seat 8: fido_82 ( $44 USD )
Seat 9: Kradra ( $32.24 USD )
Seat 7: chesscycle ( $38.13 USD )
Seat 10: sammief88 ( $35.28 USD )
Seat 1: MFBJack ( $4.74 USD )
Seat 2: DrSutek ( $4.65 USD )
Seat 3: minde_lm ( $4.50 USD )
fido_82 posts small blind [$0.10 USD].
Kradra is sitting out
sammief88 posts big blind [$0.25 USD].
** Dealing down cards **
Dealt to fido_82 [ Jd 4d Qs 6s ]
Kradra has left the table.
MFBJack calls [$0.25 USD]
DrSutek folds
minde_lm folds
DeBBster folds
luckyjackz folds
mOEdAfOOl calls [$0.25 USD]
chesscycle folds
fido_82 calls [$0.15 USD]
sammief88 checks
** Dealing Flop ** [ Kd, Ts, 9s ]
fido_82 bets [$0.95 USD]
sammief88 calls [$0.95 USD]
MFBJack calls [$0.95 USD]
mOEdAfOOl raises [$5.70 USD]
fido_82 calls [$4.75 USD]
McElroy22 has joined the table.
sammief88 folds
MFBJack is all-In [$3.54 USD]
** Dealing Turn ** [ 5d ]
fido_82 checks
mOEdAfOOl bets [$16.95 USD]
fido_82 is all-In [$38.05 USD]
mOEdAfOOl is all-In [$10.97 USD]
** Dealing River ** [ Js ]
mOEdAfOOl shows [ Ks, 8d, As, 2s ]a flush, Ace high.
fido_82 shows [ Jd, 4d, Qs, 6s ]a flush, Queen high.
MFBJack shows [ 6c, 7s, 8s, 6d ]a straight flush, Jack high.
fido_82 wins $10.13 USD from side pot #2 with a flush, Queen high.
mOEdAfOOl wins $56.03 USD from side pot #1 with a flush, Ace high.
MFBJack wins $14.65 USD from the main pot with a straight flush, Jack high.

po niemiecku zrobili juz troche artykulow o omaha :)

Ciekawa gra :). Pograłem trochę na playmoney i poczytałem parę artykułów w sieci.

Generalnie, największym problemem jest odczytanie, co właściwie mam :D. Szczególnie, że jest mało czasu na namysł.

Jak na razie zauważyłem, że karta top pair-top kicker, a nawet overpair jest marną ręką. Najczęściej wygrywają strity i flushe, sporadycznie full-hausy.
Ciekawostką jest, że set jest w Omaha traktowany jako drawind hand do fulla, lub karety. Sam w sobie rzadko kiedy ma dużą wartość (chyba, że mówimy o heads-up).

Czy moje teorie są trafne? :D. Jeżeli tak, to kiedyś spróbuję zagrać na real money. Na razie buduję bankroll na HE.

fido82

a gra ktos w No limit omaha? często tam chodzą aliny preflop i na flopie? jakies rady co do gry w tym systemie??

a gra sie gdzies w ogole NL omaha. Ja sie jeszcze nie spotkalem...

fido82

na unibecie. tez sie zdziwilem jak zobaczylem.
swoją drogą to jak ktos szuka słabszych przeciwnikow to jest to dobre miejsce:)

skaitynas

Ja poczytałem trochę artykułów w necie, np tu: http://www.bet-the-pot.com/omaha-point-count-systems-page62.html

Na początek dobrze opisana jest Omaha w "Super System 2" Brunsona.
Na stawkach NL10-NL50 to zupełnie wystarcza, aby być graczem wygrywającym :D

Fido, w multiway pocie dla mnie to jest najczęściej fold na turnie. PF też bym się zastanawiał na call z SB. Po flopie sam sobie zbudowałeś pulę. Ja bym zagrał check/call. Dochodzi flush, ale zdecydowanie nie masz nuts ani nawet 2nd nuts, więc grasz check/fold. Omaha jest grą dobierania do nutsów. Jak zbierasz do strita to zbieraj do najwyższego strita, jak do flusha to do nut flusha.

Pozdrawiam

P.S. Ale odkurzyłem wątek :D

skaitynas

A tak a propos, to mam pytanie do moderatorów, czy Pokerstrategy planuje w przyszłości rozszerzyć zakres nauki pokera o Omahę?
Jeżeli tak, to taka sugestia, żeby artykuły nt Omaha Pot Limit były dostępne np po wyrobieniu 1000SP,gdyż podstawą powinien być jednak Texas Holdem...

Pozdrawiam

http://www.pokerstrategy.com/de/strategy/omaha/

Tylko trza język szfabski znać :/
Fajnie by było, jakby ktoś przetłumaczył

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Original od Mimz
omaha sux ze wzgledu na swingi jakie sie tam ma :O

Swingi sa olbrzymie, ale to dziala w dwie strony :D Koles zrobil 70 k $$$$ z 500 w 4k rozdan!!!!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Fakt, ze jechal troche powyzej oczekiwan:D

Korci mnie ta omaha, ale nie mam czasu sie uczyc, ze wzgledu na fakt, ze na razie slabo mi idzie Holdem ostatnio i zyje z bonusow, a w Omaha troche one wolniej leca:D Ale moze niedlugo przysiade do PLO50