Przejdź do forum
Poker jako praca na...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker jako praca na pełen etat

266 Posty
58 Użytkownicy
1782 Reakcje
54.8 K Wyświetlenia
HoldemNomad01
Poker Player

Witam!
Po krótce napiszę co mi siedzi na wątrobie od jakiegoś czasu. W pokera grywałem od lat co z resztą może wskazywać mój okres bytu na tym forum, z różnym skutkiem jednak już dłuższy czas (około 2 lata) skupiając się na innych priorytetach byłem prawie całkowicie offline.

Poker jednak zawsze był moim oczkiem w głowie, chciałbym aby stał się większą częścią mojego życia. Chcę uczynić tą piękną karciankę swoim głównym zajęciem.
Posiadam zaplecze finansowe i co najważniejsze czas, żeby móc zacząć „od zera”, szkolić się i potraktować poker jak kolejny biznes do portfolio.

To czego chyba głównie szukam to usystematyzowanej wiedzy z zakresu Cash NL i Turniejów (głównie NL bo na tym chcę się skupić a turnieje dodatkwo), szukam też osób które np. utrzymują się stricte z pokera i chciałyby poświęcić te kilka minut poklikać w klawiaturę i powiedzieć jak to u nich wyglądało/wygląda.
Temat stajni też mnie interesuje, te kilka lat temu pamiętam, że smart czy spin legends to były popularne tematy „rozwoju”, teraz widzę, że Ci drudzy nie istnieją a w smart nie wiem jaka jest sytuacja. Może powstały jakieś nowe lepsze rozwiązania?

Co u was? W co byście poszli zaczynając swoją karierę pokerową na nowo?

Z mojej strony podchodzę do tego biznesowo, zdaję sobie sprawę, że wpłacając 10k $ nagle nie będę zarabiał 10k$ miesięcznie, jednak uważam że sama branża daje wiele możliwości osiągania sukcesów a sam proces nauki można w jakimkolwiek stopniu porównać do wejścia w branże w której wczesniej się nie działało.
Spawacz robi kurs, idzie do pracy, dalej się uczy i pracuje by w przyszłości zostać mitycznym #spawacz15k

A ja chcę spiąć dupę i w przyszłości być zawodowym pokerzystą.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
265 odpowiedzi
Demiser
Legacy Member

Jak chcesz zaczynać od zera w pokerze to chyba poprzednie biznesy za dobre i zbyt lukratywne nie były. Zresztą zauważ że spawacz wytwarza wartość dodatnią dla społeczeństwa, a pokerzysta żyje z zabierania pieniędzy innym i byciem od nich lepszym, więc musi dużo pracować żeby być tym lepszym

Odpowiedz
Cytat
HoldemNomad01 Autor wątku
HoldemNomad01
Poker Player

Wartość dodana to jest na przykład jak w tym wątku Ci odpisuję mimo, że nie muszę bo nic nie wniosłeś w temat który bym chciał rozwinąć. Od zera jako, że chciałbym usystematyzować wiedzę, nijak mój wpis ma się do jakości mojego biznesu poza tym, że dzięki niemu mogę pozwolić sobie na skupienie się w stu procentach na swoich zainteresowaniach.

A z ostatnim zdaniem się zgodzę, mimo wszystko tu bym skończył rozmowę bo najwidoczniej nie jesteś najwidoczniej osobą która może pomóc, ale życzę powodzenia w dalszych sukcesach i lepszego czytania graczy niż tym komentarzem pokazałeś, to będzie napewno EV+ :)

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87
PokerStrategist

Granie w karty zawodowo jest trudnym kawałkiem chleba. Dzisiaj np zeby zarabiać w Spinach te 10-15k $ for month jest nie łatwym osiągnięciem. Wyzsze kwoty osiagaja nie liczne osoby. Po zmianie polityki rakeback wyglada to jak praca w korporacji mielenie rake z uwalonym ev daje profit w poolach choc po odcieciu rosjan zrobiliy sie problemy. Traktowanie pokera stritcte biznesowo moze sie szybko wypalic. Trzeba czuc ta zajawke ciagly rozwoj nad gra i mindsetem. Jak masz potencjal w biznesach i umiesz rozkrecic kase to bym na tym nie stopowal. Najpierw trzeba poddac sie temu procesowi i zobaczyc jak to wyglada czy sie to akceptuje ale robiąc to co sie do tej pory robilo. Trzymam kciuki i powodzenia.

Odpowiedz
Cytat
Demiser
Legacy Member

Nic nie wniosłem bo ci prawde napisałem że graczy trzeba innych ogrywać a spawacz jest wartościowy dla społeczeństwa xD Im wcześniej to sobie uświadomisz tym lepiej dla ciebie. Retro tez ci prawdę napisał i zaraz napiszesz że nic nie wniósł do tematu bo poleca się zastanowić nad realnością tego przedsięwzięcia. Brawo za podejście. 40-50h tygodniowa moze ci szybko rozjebać czachę, ale to sie przekonasz

Odpowiedz
Cytat
ErHB01
PokerStrategist

Udzielę Ci sugestii wartej 1000000 € aby spojrzeć na życie inaczej:
- szkoda czasu i poświęcenia na nielegalne gierki z Polski (to tylko kwestia czasu aż skarbowo-celny Cię prześwietli a nie warto przy tych zarobkach)
- jeżeli chcesz normalnego związku z normalna kobieto, mieć rodzine, dzieci z pokerem ci to nie wyjdzie, grasz sobie w karty za kaske ? To dobry dupołap na krótka metę, przyszłościowa kobieta wykształcona na to nie pójdzie - bo co jak zepsuje sie piekarnik czy trzeba będzie kupić nowy wózek dla dziecka albo wycieczkę w szkole ? (Sorry mała rigged sofy czy downswing nie przejdzie hehe)
- dopóki nie przejdziesz hobbystycznie do gry utknąłeś chłopie, pomysl o jakimś biznesie albo spróbuj pracy (chyba żedoświadczenie mierne ale przecież chociażby dobrze ogarniasz sztuki walki)

Odpowiedz
Cytat
Pawez0
Oldschool Grinder

Powodzonka i życzę dużo wytrwałości aby osiągnąć swój cel:)

Odpowiedz
Cytat

Nic nie wniosłem bo ci prawde napisałem że graczy trzeba innych ogrywać a spawacz jest wartościowy dla społeczeństwa xD

To Robert Lewandowski też nie jest wartościowy dla społeczeństwa ? A jeśli jest, to niby dlaczego on miałby być, a Wiktor Malinowski już nie ?

Poza tym kolega pyta o to jak najlepiej zacząć, a nie czy warto. Gdybym zaczynał na nowo to zabrałbym się za stoliki cash, żeby zbudować solidny skill, a dopiero potem ewentualnie przeszedłbym na MTT ( lub został na cashach wedle uznania ) Teraz gram nl50 SH.

Odpowiedz
Cytat
piecykowy
BlackMember

Jeżeli praktycznie startujesz od zera to najszybsza droga do dobrej kasy to teraz PLO. Na początek skup się na stronkach coachingowych typu RIO, a jak już wejdziesz na jakiś poziom poszukaj jakiejś stajni (jest też bardzo dobra polska). Nie słuchaj innych, że sie nie da tylko leć po swoje! GL ! :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
HoldemNomad01
Poker Player

Napisane przez Demiser
Nic nie wniosłem bo ci prawde napisałem że graczy trzeba innych ogrywać a spawacz jest wartościowy dla społeczeństwa xD Im wcześniej to sobie uświadomisz tym lepiej dla ciebie. Retro tez ci prawdę napisał i zaraz napiszesz że nic nie wniósł do tematu bo poleca się zastanowić nad realnością tego przedsięwzięcia. Brawo za podejście. 40-50h tygodniowa moze ci szybko rozjebać czachę, ale to sie przekonasz

No właśnie to co retro napisał a co ty tam wypacasz to delikatna różnica, więc od teraz poprostu uznam, że piszesz na podstawie swoich osiągnięć i koniec z tobą gadki pro graczu xD

Napisane przez ErHB01
Udzielę Ci sugestii wartej 1000000 € aby spojrzeć na życie inaczej:
- szkoda czasu i poświęcenia na nielegalne gierki z Polski (to tylko kwestia czasu aż skarbowo-celny Cię prześwietli a nie warto przy tych zarobkach)
- jeżeli chcesz normalnego związku z normalna kobieto, mieć rodzine, dzieci z pokerem ci to nie wyjdzie, grasz sobie w karty za kaske ? To dobry dupołap na krótka metę, przyszłościowa kobieta wykształcona na to nie pójdzie - bo co jak zepsuje sie piekarnik czy trzeba będzie kupić nowy wózek dla dziecka albo wycieczkę w szkole ? (Sorry mała rigged sofy czy downswing nie przejdzie hehe)
- dopóki nie przejdziesz hobbystycznie do gry utknąłeś chłopie, pomysl o jakimś biznesie albo spróbuj pracy (chyba żedoświadczenie mierne ale przecież chociażby dobrze ogarniasz sztuki walki)

Też wziąłem to pod uwagę, alternatywnie mam dobry biznes który hula właściwie już bez mojej pomocy stąd czas :)

Odpowiedz
Cytat
laczajol
Poker Player

Napisane przez ErHB01

skad taki wniosek?

Odpowiedz
Cytat
HoldemNomad01
Poker Player

Napisane przez 7bekon7

Nic nie wniosłem bo ci prawde napisałem że graczy trzeba innych ogrywać a spawacz jest wartościowy dla społeczeństwa xD

To Robert Lewandowski też nie jest wartościowy dla społeczeństwa ? A jeśli jest, to niby dlaczego on miałby być, a Wiktor Malinowski już nie ?

Poza tym kolega pyta o to jak najlepiej zacząć, a nie czy warto. Gdybym zaczynał na nowo to zabrałbym się za stoliki cash, żeby zbudować solidny skill, a dopiero potem ewentualnie przeszedłbym na MTT ( lub został na cashach wedle uznania ) Teraz gram nl50 SH.

Właśnie myślałem od powrotu i skupieniu się stricte na Cash + Turnieje bardziej rekreacyjnie

Napisane przez piecykowy
Jeżeli praktycznie startujesz od zera to najszybsza droga do dobrej kasy to teraz PLO. Na początek skup się na stronkach coachingowych typu RIO, a jak już wejdziesz na jakiś poziom poszukaj jakiejś stajni (jest też bardzo dobra polska). Nie słuchaj innych, że sie nie da tylko leć po swoje! GL ! :f_drink:

Zerknę, chociaż PLO jakoś najmniej mi zawsze podchodziło, ale w każdym razie dzięki za fajny odzew, może ktoś w przyszłości to odczyta i pomoże mu to w rozwoju :)

Odpowiedz
Cytat
HoldemNomad01
Poker Player

Napisane przez 7bekon7

Gdybym zaczynał na nowo to zabrałbym się za stoliki cash, żeby zbudować solidny skill, a dopiero potem ewentualnie przeszedłbym na MTT ( lub został na cashach wedle uznania ) Teraz gram nl50 SH.

Skąd bierzesz materiały? Możesz coś polecić? Słyszałem jedynie, że już nie warto inwestować w statusy na owej stronie bo wiele wiedzy jest nieaktualnej, ale Moderacjo szanowna, to jedynie pytanie bo takie słuchy chodzą i mam nadzieję że takie pytania nie są tu nielegalne

Odpowiedz
Cytat
aleasy77
PokerStrategist

Witam, od jakich stawek myślisz wznawiać grę od najmniejszych, czy z wyższego pułapu i na jakim sofcie?

Odpowiedz
Cytat
matirix20
Oldschool Grinder

To ja pozwolę sobie wkleić klasyka. Ktoś to tu na forum napisał lecz nie pamiętam kto a mam zapisane :)

"„Kilka porad od Wujka na początek.
Na wstępie chciałbym Cię przywitać.
Witaj.
Od tego momentu należysz do społeczności bardzo specyficznej.
Powiedzenie, że aktorzy mają wysokie ego, to przy ludziach tutaj małe piwo.

Pamiętaj też, że początki są zdradliwe.
Za jakiś czas przyjdzie ci ochota na założenie bloga.
Napiszesz coś w stylu "od 100$ do 10 000$ w pół roku"
Bardzo zmotywowany siądziesz i możliwe, że kilka początkowych sesji będzie na plus.
Zaczniesz się chwalić, że dużo analizujesz. Powoli zaczniesz się wymądrzać i kłócić z lepszymi od siebie na temat danej ręki.
Później przyjdzie gorszy okres, wtedy są zazwyczaj dwie opcje

1. Napiszesz, że wariancja nie sprzyja, zaczniesz wrzucać przegrane rozdania i narzekać, jak to cię leją mimo dobrej gry.
2. Napiszesz, że ostatio trochę odpuściłeś ze względu na ..... (tutaj wstaw cokolwiek życiowego) nie masz czasu na analizę, stąd słaby wynik.

Bardzo możliwe, że po jakimś czasie wpierdolu pojawi się w twojej głowie ochota na totalny reset.
Napiszesz: "od tej pory się biorę! Minimum X rąk dziennie przez tydzień"
zrobisz dwie aktualizacje.
Po czym znikniesz...
Po miesiącu ktoś napisze "i jak tam ci idzie?"
ty odpiszesz: "aktualnie nie mam za dużo czasu na grę .... (tu wstaw powód). Wypłaciłem połowę rolla etc."

Więc moja porada - buduj silny mindset,
wiedz że wariancja i tak cię dopadnie (stąd zasiadając do sesji buduj przekonania, które pozwolą ci wyłączyć stół bez poczucia, że coś grubo zjebałeś)
kochaj innych i ciesz się grą.
Sporo osób zapomina dlaczego zaczeli grąc w pokera.
Ta gra powinna sprawiać radość, jak od początku chcesz rzeźbić miliony i nastawiasz się na wielkie zyski z niczego- to patrz wyżej.”
"

Odpowiedz
Cytat
Demiser
Legacy Member

Napisane przez 7bekon7

Słabo u cb z myśleniem jeśli porównujesz pokerzysty który nic nie daje do wartości wnoszonej przez sportowców dla milionów kibiców

Odpowiedz
Cytat

Słabo u cb z myśleniem jeśli porównujesz pokerzysty który nic nie daje do wartości wnoszonej przez sportowców dla milionów kibiców

A co za różnica, czy jest milion kibiców, czy tysiąc kibiców ? Tu i tu jest dodana wartość, nie dyskryminujmy dyscypliny tylko dlatego, że jest mniej popularna.

Odpowiedz
Cytat

Skąd bierzesz materiały? Możesz coś polecić? Słyszałem jedynie, że już nie warto inwestować w statusy na owej stronie bo wiele wiedzy jest nieaktualnej, ale Moderacjo szanowna, to jedynie pytanie bo takie słuchy chodzą i mam nadzieję że takie pytania nie są tu nielegalne

Na stawkach nl2-nl10 korzystałem z książki Petera Clarke'a "The Grinders Manual" plus zbierałem doświadczenie z gry.
Na nl25-nl50 przerobiłem kurs "From the ground up" też od Petera Clarke'a. To masz na stronie RunItOnce. Jak brałem ten kurs to w gratisie był jeszcze dostęp do filmów szkoleniowych z tej strony na 30 dni.
I dodatkowo jest dużo wartościowych artykułów na necie za darmo. Bardziej basic są na stronie PokerStarsSchool i trochę bardziej zaawansowane, ale przystępne np na Upswing Poker. Poza tym warto popatrzeć chociaż trochę na to jak grają trenerzy z różnych stron jak np BluffTheSpot na youtubie.
Tylko najlepiej nie robić wszystkiego na raz. Polecałbym nauczyć się jednego tematu --> pograć --> przeanalizowac, poprawić --> i wtedy nastepny temat. Itd.

Edit: No i mówię o holdemie.

Odpowiedz
Cytat
Kupi007
Legacy Member

Ja utrzymuję się z pokera, kokosów nie ma, ale w sumie robię to co lubię, zacząłem grać z ciekawości i późno, ale od początku wiedziałem że będę wygrywającym graczem, dużo wcześniej grałem w brydża na dość wysokim poziomie (ale nadal daleko od pro)
Jeśli miałbym dawać rady, to po pierwsze musisz lubić pokera, i ten styl życia, czyli samotne ślęczenie nad cyferkami, i musisz być ze sobą szczery czy naprawdę myślisz że możesz być w tym dobry, czy po prostu nie widzisz alternatywy. Co do technikaliów, sam jestem cashowcem, więc mogę nie być obiektywny, ale zacząłbym od cashówek, 1-2 stoliki na najniższych stawkach gdzie będziesz czuł stratę, i co raz wyżej. Cały czas kurs USD jest na tyle dobry że nawet te 1k$ daje w miarę komfortowe życie w naszym pięknym kraju, a to są pieniądze które możesz zarabiać na nl 25 nie wypruwając flaków, ale jak wspomniałem kokosy to nie są, nawet niby śmieszny poziom nl100 online, osiąga mały % WYGRYWAJĄCYCH graczy, czyli mały % z bardzo małego %, warto o tym pamiętać. Wydaje mi się że pieniądze w pokerze są tak naprawdę w grach life, ale nie w Polsce.

Odpowiedz
Cytat
RobertByku2
PokerStrategist

Tutaj całe kompendium, jak profesjonalnie do tego podejść. Materiał sprzed dwóch lat, ale jest ponadczasowy, jeśli chodzi o podejście, profesjonalne przygotowanie i realne spojrzenie na ten temat.

Odpowiedz
Cytat