Napisane przez fred7790
Wielkie dzięki LAPA. Tylko jakie dokumenty muszę złożyć, żeby uniknąć podwójnego opodatkowania?
Podwójnego opodatkowania nie będzie, bo jak sam napisałeś poker jest legalny i nieopodatkowany w Bułgarii
Mamy podpisaną z Bułgarią umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania:
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,15,137,67,,,umowa-miedzy-rzeczapospolita-polska-a.html
Co powinieneś zrobić w pierwszej kolejności, to ciężko mi trochę określić. Najlepiej skontaktować się z kilkoma infoliniami urzędów skarbowych w Polsce i Bułgarii. Informacji udzielają za darmo, a na pewno mają większą wiedzę praktyczną w tych sprawach. Jeśli już miałbym coś zasugerować to wydaje mi się, że najlepiej już po samym przyjeździe skontaktować się z odpowiednikiem urzędu skarbowego w Bułgarii w celu wydania jakiegoś zaświadczenia. Nie będzie to jeszcze certyfikat rezydencji, ale słyszałem, że w UK takie wydają. W Polsce z tego co mi się wydaje wystarczy złożyć formularz NIP potwierdzający zmianę Twojego miejsca zamieszkania. Najlepiej skontaktować się z US, bo moja wiedza jest w tej materii bardzo ogólna.