Przejdź do forum
Poker a podatki

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Poker a podatki

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
525 Wyświetlenia
fred7790

Witam,

Zastanawiam się nad wyjazdem do Bułgarii (poker online jest tam legalny i nieopodatkowany). Nie wiem, jakie kroki podjąć w Polsce, żeby mi nie nałożyli podatku od nieudokumentowanych dochodów. I co z okresem, w którym będę już mieszkał w Bułgarii, ale nie będę tam jeszcze rezydentem podatkowym? Chciałem to skonsultować z prawnikiem, ale zażądał o jedno zero za dużo na mój gust. Może ktoś z Was, kto wyjechał na Maltę lub do Wielkiej Brytanii coś wie.

Pozdrawiam, Dawid

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
LAPA2000

Rozliczasz się z dochodów od momentu przyjazdu do Bułgarii, a nie od daty uzyskania rezydencji podatkowej.

W razie nie uzyskania rezydencji podatkowej w Bułgarii, nie zostaniesz obciążony podatkiem od przychodów z nieujawnionych źródeł, tylko podatkiem dochodowym od osób fizycznych, kategoria inne dochody.

Odpowiedz
Cytat
fred7790 Autor wątku
fred7790

Wielkie dzięki LAPA. Tylko jakie dokumenty muszę złożyć, żeby uniknąć podwójnego opodatkowania?

Odpowiedz
Cytat
thefoe
LAPA2000

Napisane przez fred7790
Wielkie dzięki LAPA. Tylko jakie dokumenty muszę złożyć, żeby uniknąć podwójnego opodatkowania?

Podwójnego opodatkowania nie będzie, bo jak sam napisałeś poker jest legalny i nieopodatkowany w Bułgarii ;) Mamy podpisaną z Bułgarią umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania:

http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,4,15,137,67,,,umowa-miedzy-rzeczapospolita-polska-a.html

Co powinieneś zrobić w pierwszej kolejności, to ciężko mi trochę określić. Najlepiej skontaktować się z kilkoma infoliniami urzędów skarbowych w Polsce i Bułgarii. Informacji udzielają za darmo, a na pewno mają większą wiedzę praktyczną w tych sprawach. Jeśli już miałbym coś zasugerować to wydaje mi się, że najlepiej już po samym przyjeździe skontaktować się z odpowiednikiem urzędu skarbowego w Bułgarii w celu wydania jakiegoś zaświadczenia. Nie będzie to jeszcze certyfikat rezydencji, ale słyszałem, że w UK takie wydają. W Polsce z tego co mi się wydaje wystarczy złożyć formularz NIP potwierdzający zmianę Twojego miejsca zamieszkania. Najlepiej skontaktować się z US, bo moja wiedza jest w tej materii bardzo ogólna.

Odpowiedz
Cytat