Ostatnio trochę mocniej zainteresowalem się Outs i Odds,jednak sposób podania tego w PokerStrategy jest nieco zawiły.Swojego czasu przeglądając jedno z nieistniejących już for pokerowych zetknąłem się z ciekawym podejściem do opłacalności gry,być może jest to to samo co można wyczytać gdzie indziej,ale podane w sposób bardziej przystepny.Otóż,wg.autorów nalezy zastosować prosty wzór,bez analizowania ilu przeciwników weszło do gry i na ile.
wzór wygląda tak
Wartość puli>Odds - kontynuujemy grę
Wartość puli<Odds -pasujemy
Co otym sądzicie?
Jezeli chcesz dobrze grac w pokera, musisz niestety nauczyc sie liczyenia twoich outow i oddsow tak jak jest napisane w artykulach na pokerstrategy!
To przeciez oczywiste jak i logiczne, pomijajac fakt ze stwierdzenie "wartosc puli" nie jest tutaj stwierdzeniem wlasciwym!
Przyklad:
Trzymamy na Flopie jakikolwiek Flushdraw.
Z 52 kart znamy 5 (2 nasze i 3 na flopie), czyli pozostalo nam 47 "niewiadomych" kart (52-5). Z tych 47 kart wygrywa 9 kart (dajacych nam nasz Flushdraw) a przegrywa 38(47-9). W tym wypadku nasze odds to 4.2:1(38/9)~ czyli 4:1 co oznacza ze nastepna karta dajaca nam Flusha pojawi sie na Turnie co piaty raz(4 razy pojawi sie inna i raz ta dajaca nam Flusha)
Powiedzmy ze w puli jest 5$ i ktos podbija o 1$. W tym wypadku musimy zaplacie 1$ zeby wygrac 6$(5$ pula+1$ podbitka), czyli pott odds 6:1.
Przy naszym Flush draw wystarczyloby gdyby w puli znajdowaly sie 4$ a my musielibysmy zaplacic 1$ zeby nasze sprawdzenie sie oplacalo, a ze znajduje sie wiecej (6:1) sprawa jest bardzo latwa!
Czyli jak widzisz twoj "wzor" nie jest niczym nadzwyczajnym i z pewnoscia znajdziesz go w artykulach na pokerstrategy.:)
z tym jest podobnie- bylyby w puli 3$ a my musielibysmy zaplacic 1$ zeby sprawdzic (pott odds 3:1) sprawa by sie nie oplacala bo 3:1<4:1
pot odds<odds
Brakuje jeszcze moze tylko jednego:
Wartość puli=Odds - kontynuujemy grę bo majac odds 4:1 wystarczaja nam pot odds 4:1 (w wiekszoscie przypadkow) zeby zobaczyc nastepna karte.
Mam nadzieje, ze to co napisalem jest chociaz troszke zrozumiale
Swietnie wytlumaczone!!
Pozwol ze dorzuce moje 3 grosze i powiem wam o problemach jakie ja mialem jak zaczynalem!! Po tym jak mi ktos pierwszy raz wytlumaczyl odds i outsy nie potrafilem zakumac jak to mozliwe ze 6:1 jest wieksze od 4:1 (wartosci z przykladu powyzej), ja dzielilem te liczby!! Ten znaczek ":" to nie jest sybbol DZIELENIA!! To jest najbardziej popularny anglosaski zapis stosowany w pokerze i nie dzielimy tych liczb przez siebie!! Moze to glupie ale ja stracilem kiedys pare godzin by to zakumac!!Pzdr!!
Dokladnie, magic83 ma racje- w zadnym wypadku nie wolno tych liczb dzielic!
Odds to nic innego niz stosunek wynikow dla nas negatywynych do wynikow dla nas pozytywnych!
4:1 oznacza wiec nic innego niz:
cztery karty :(, jedna karta :)!!!
dla ścisłości-pod pojeciem wartość puli rozumiem liczbę wynikającą z podzielenia aktualnego potu przez stawkę którą musze wpłacić aby w grze się utrzymaćPrzykładowo=
aktualny pot 20$,stawka którą muszę wpłacić 4 $,stąd wartość puli wynosi 5.Pzdr
Original od hermenegilda
aktualny pot 20$,stawka którą muszę wpłacić 4 $,stąd wartość puli wynosi 5.Pzdr
Lepiej powiedziec, ze pot odds w tym przypadku wynosi 5:1 - tak jest profesjonalniej, a predzej czy pozniej bedziesz musial opanowac oddsy jak chcesz awansowac w limitach.
Dodam jeszcze, ze dodatkowo musisz zawsze brac pod uwage implied odds i modified odds i dopiero pozniej porownywac wynik do pot odds - to jest BARDZO SKOMPLIKOWANE niestety!!!
Dobrze to jest wyjasnione w ksiazce: "Internet Texas Hold'em Winning Strategies From An Internet Pro By Matthew Hilger", ale ostrzegam - nie jest to latwa lektura!