czy liczenie oddsow preflop rozni sie od tego postflop ze wzgledu na to ze flop sklada sie z 3 kart? I jak policzyc outy dla A5s preflop?
Tak różni się,
każda wyłożona karta zmienia szanse bo zmniejsza się liczba kart jakie pozostaly jeszcze w talii
"I jak policzyc outy dla A5s preflop?"
oddsy dla A5s na co ?? kolor, trips, stright, para, dwie pary, Ahigh???
czy outy dla A lub 5??
masz wszystko to na pokerstrategy juz wyjasnione
https://polska.pokerstrategy.com/strategy/various-poker/prawdopodobienstwo-texas-holdem/1/
szkoda odgrzewać kotleta
przyjemnej lektury
Mówisz o oddsach czy potoddsach ? Liczenie potodds się nie zmienia bez względu na którym streecie jesteś. jeśli chcesz porównać ręce startowe możesz skorzystać z kalkulatora pokerowego (poszukaj w google) lub equilaba. Będziesz miał tam rozpisane również z jaką czestotliwością będziesz trafiał układy od high carda po karete itp. np. Polecam zapoznać się z tym chociaż powierzchownie bo o ile na turn i river policzyć outy to dodawanie na palcach o tyle częstotliowść trafiania flopa to już jest bardziej złożona sprawa.
no equilab na zasieg ktory im przypisalem wyszlo mi 25% i musze sprawdzic 6BB do puli 21BB czyli pot oddsy to 3.5:1 a ze mam 25% equity to oznacza ze mam oddsy 4:1 i call jest nieoplacalny tak? dodam ze juz wlozylem 3bb czy to zmienia postac rzeczy? jesli tak to jak to policzyc
masz do dorzucenia 6 a w puli jest 21 czyli Pot odds = 6 / (6+21) czyli w tym przypadku 0,22 zawsze dodajesz to co ty tez dorzucisz do puli (bo taka bedzie pula) Kosztuje cię to 6 a jak wygrasz to bedziesz miał 27 czyli dzielisz 6 na 27. To ile dorzuciłeś wcześniej nie ma tutaj znaczenia, rozpatrujesz sytuacje taka jaka jest dla ciebie w tym momencie. Ważne jest też aby pamiętać czy uda ci się zrealizować 100% equity tzn. mówiąc prosciej czy zobaczysz river będąc jeszcze w grze. jak liczysz equity dajmy na to FD na flopie to kalkulator ci pokazuje equity realizowane w 100% czyli turn i river, profitowy call na flopie oznacza ze jest profitowy pod warunkiem że zobaczysz też river. Pamiętaj że istnieje też coś takiego jak RAKE i spoty z marginalną opłacalnością np potrzebujesz 24% a masz 25% eq w rzeczywistości są be albo nawet na minus wlasnie przez rake. Pozaznaczaj sobie ręce po sesji gdzie nie jesteś w stanie oszacować czy masz oddsy na call czy nie i pozniej sobie przeanalizuj. Nie wiem jakiego trackera używasz ale np. replayer w PT4 pokazuje potoddsy jak odtwarzasz sobie rozdanka. Z tego co wiem StarsHelper pokazuje nawet w czasie gry jakie masz pot oddsy ale mimo wszystko nie jest to tak niezbędne gdyż liczenie tego jest bardzo proste i warto troche tego przeliczyć bo pozniej na gorąco będzie ci łatwiej to liczyć np. przy grze na żywo !
Jeszcze jedna sprawa na którą muszę cię uczulić to range który przypisujesz graczowi, prawdopodobnie nie uda ci się oszacować go w 100% precyzyjnie (szczególnie na najnizszych limitach gdzie ludzie nie maja poukladanych rangy i Bóg jeden wie co oni am tak naprawde mogą mieć) dlatego sprawdzaj sobie na różne scenariusze. Bardziej optymistyczne mniej optymistyczne itp. Mam nadzieje że pomogłem, pozdrawiam.
Napisane przez ChamberlionRNMD
masz do dorzucenia 6 a w puli jest 21 czyli Pot odds = 6 / (6+21) czyli w tym przypadku 0,22 zawsze dodajesz to co ty tez dorzucisz do puli (bo taka bedzie pula) Kosztuje cię to 6 a jak wygrasz to bedziesz miał 27 czyli dzielisz 6 na 27. To ile dorzuciłeś wcześniej nie ma tutaj znaczenia, rozpatrujesz sytuacje taka jaka jest dla ciebie w tym momencie. Ważne jest też aby pamiętać czy uda ci się zrealizować 100% equity tzn. mówiąc prosciej czy zobaczysz river będąc jeszcze w grze. jak liczysz equity dajmy na to FD na flopie to kalkulator ci pokazuje equity realizowane w 100% czyli turn i river, profitowy call na flopie oznacza ze jest profitowy pod warunkiem że zobaczysz też river. Pamiętaj że istnieje też coś takiego jak RAKE i spoty z marginalną opłacalnością np potrzebujesz 24% a masz 25% eq w rzeczywistości są be albo nawet na minus wlasnie przez rake. Pozaznaczaj sobie ręce po sesji gdzie nie jesteś w stanie oszacować czy masz oddsy na call czy nie i pozniej sobie przeanalizuj. Nie wiem jakiego trackera używasz ale np. replayer w PT4 pokazuje potoddsy jak odtwarzasz sobie rozdanka. Z tego co wiem StarsHelper pokazuje nawet w czasie gry jakie masz pot oddsy ale mimo wszystko nie jest to tak niezbędne gdyż liczenie tego jest bardzo proste i warto troche tego przeliczyć bo pozniej na gorąco będzie ci łatwiej to liczyć np. przy grze na żywo !Jeszcze jedna sprawa na którą muszę cię uczulić to range który przypisujesz graczowi, prawdopodobnie nie uda ci się oszacować go w 100% precyzyjnie (szczególnie na najnizszych limitach gdzie ludzie nie maja poukladanych rangy i Bóg jeden wie co oni am tak naprawde mogą mieć) dlatego sprawdzaj sobie na różne scenariusze. Bardziej optymistyczne mniej optymistyczne itp. Mam nadzieje że pomogłem, pozdrawiam.
Przeczytałem do połowy te bzdury dalej nie dałem rady jak w drugiej połowie był zawarty sens to przepraszam. przez ten chaos nie da się przebrnąć.
"masz do dorzucenia 6 a w puli jest 21 czyli Pot odds = 6 / (6+21) czyli w tym przypadku 0,22 zawsze dodajesz to co ty tez dorzucisz do puli (bo taka bedzie pula) "
WTF???????
przykład
pula 10$ ktos stawia bet 5$ =15$ w puli.
masz do dołozenia 5$ 15/5 = 3:1
A NIE "masz do dorzucenia 5 a w puli jest 15 czyli Pot odds = 5/ (5+15) czyli w tym przypadku 0,25 (4:1) zawsze dodajesz to co ty tez dorzucisz do puli (bo taka bedzie pula) " WRONG
przykład
masz do dołozenia 5$ 15/5 = 3:1
W tym przykładzie oddsy to 4:1 (5/15+5 = 5/20)
Edit: tak masz rację chamberlion w każdym razie chodziło o 25%, trzeba być dobrym raz na 4 razy
Napisane przez Guras1
przykład
masz do dołozenia 5$ 15/5 = 3:1W tym przykładzie oddsy to 4:1 (5/15+5 = 5/20)
5/20 = 1/4 nie 4:1
bigabing napisał dobrze bet 5 do 15 to oddsy 3:1 tylko że jest niedouczony i nie wie że ja też napisałem dobrze i nie potrzebnie sie produkuje
oddsy 3 : 1 to to samo co 25% !!
A TAK ŻEBY WSZYSTKO BYŁO JASNE TIP TOP
w jakim stosunku siara dostał sztaby? 3 : 1
Jaką część sztab dostaje siara 1/4 czyli 25%
To co ty napisałeś to są brednie do n potęgi, których normalny człowiek nie jest w stanie przeczytać , wątpie czy sam zrozumiałeś to co napisałeś.
Wycieczki osobiste o douczeniu bądź niedouczeniu zachowaj proszę dla siebie bo nie jestem zainteresowany dyskusją na tym poziomie.
Na koniec gratuluje w miarę poprawnej składni w ostatnim poście, zapewne duży sukces.
Temat ten jak i dyskusje z tobą uważam za zakończony. Wiec jak potrzebne Ci dowartościowanie a jak mniemam po tekście z cyklu ze ktoś jest niedouczony, tak jest, strzel sobie jeszcze jeden post pod spodem żeby twoje zdanie było ostatnie w pokerowym żargonie mówiąc odpal second barrel a ja mówie fold i nie zamierzam z tobą dalej dyskutować.