Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Nl2 value

17 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,133 Wyświetlenia
vorim

Ogladajac pare filmikow z SR czesto pojawiaja sie informacje ze majac powiedzmy QQ,KK,AA przy flopie 6,7,8 off itp ship jest ok.Rozgrywajac troche rak na tych stawkach zarowno zoom jak i regularne stoly , przy limpowaniu praktycznie ze wszystkim wydaje mi sie ze nie jest to zagranie for value, nie mowie o sytuacji gdy mamy jakies konkretne info o graczu. Nawet przy flopach duzo bezpieczniejszych zdarza sie ze trafi jakies dwie pary calkiem z dupy, ktorych nawet sie nie spodziewamy... W wiekszosci takich rak po flopie i shipie nie jest wcale tak rozowo, jak uwazacie?

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
trzasku

Cześć Tomek,

Według mnie to zależy prawie tylko od tego jak ocenisz zakres przeciwnika, przeważnie taki gracz sprawdzi na takim flopie shipa z TT+. Słaby gracz sprawdzi często z jakąkolwiek trafioną parą. Możesz starać się jakoś to slowplayować ale pamiętaj że tutaj chodzi Ci także o to aby budować już na flopie pule, bo później będzie za późno. Warto zadać sobie w takiej sytuacji pytanie ile jest układów z którymi on Cię sprawdzi i które bijesz, a ile takich z którymi sprawdzi ale Cię biją. Oczywiście nie chodzi tutaj aby grać shove tak od razu, mówię o jakiejś akcji typu bet/shove.

Jeżeli miałbyś jeszcze jakiekolwiek pytania proszę pisać. Postaram się pomóc jak najlepiej potrafię. :fdrink

Pozdrawiam i życzę dużo asów, :f_cool:
Patryk

Odpowiedz
Cytat
MarjanekRNMD

Jestem początkujący, ale wydaje mi się, że shove (tym bardziej bez statystyk na gracza) z takimi kartami jakie wymieniłeś to tylko preflop... Na takim flopie w życiu bym się nie stackował "bez względu" na wszystko....

Być może bardziej doświadczeni powiedzą coś więcej.

Odpowiedz
Cytat
pszczola321

Przy takim uogólnieniu ciężko cokolwiek powiedzieć. Wszystko zależy od tego co się działo preflop i ilu graczy mamy postflop (i jakich).

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Dokładnie tak jak piszą moi poprzednicy - ciężko coś doradzić kiedy gramy "w próżni". Generalnie te karty grają dobrze pre, a jeśli po flopie się nie ulepszą to są to tylko pary. Na takim flopie stackowałbym się gdybym wiedział o przeciwniku że shipuje z drawami, ale to i tak zbyt duże uogólnienie.

Pozdrawiam,
Crimson

Odpowiedz
Cytat
sodiumnitrat

Wszystko zależy na kogo grasz

Odpowiedz
Cytat
vorim Autor wątku
vorim

Dzieki Patryk, zdaje sobie sprawe z tego ze wszystko zalezy od sytuacji...chodzi mi tylko o sam fakt jak na tych stawkach to wyglada, gdzies tam na forum ktos pisal ze chodzi np o sizing w przypadkach zeby nie dac zobaczyc gosciowi tego turna lub rivera, w duzej ilosci przypadkow jest tak ze trafiajac np. strita, gosciu zagra all in z XXs nie majac nawet najnizszej pary... wiadomo ze w wiekszosci przypadkow da nam zarobic ale te stawki rzadza sie wlasnymi prawami :), nie bede pisal jak inni sfrustrowani , ze soft , ze to , ze tamto. Bo grajac na zywo dzieja sie takie same cuda ;)

Pytanko odnosnie tych stawek i ew nl4 (na starsach nl5)
Czy hud na tych stawkach jest niezbedny????

Odpowiedz
Cytat
AAarchitect

Hej,
piszesz o sizingach odnośnie dobrania strita. W tym przypadku zerknij do działu strategii > Starsze arty > Matematyka pokera.

Temat hud-a.
Sam kiedyś zadawałem trenerom to pytanie :) i dostałem mądre odpowiedzi.
Stawki micro służą podstawowej nauce poksa i wg mnie z perspektywy czasu możesz przejść NL2 bez huda śmiało, żeby poznać dynamikę i dokładne zasady gry.
Natomiast na NL5 możesz zacząć zabawę z Hud-em. Najlepiej od nauki budowania prostego Hud-a np. VPIP i PFR.
Hud pomoże przypisać ogólne zakresy Twoim przeciwnikom.
Pamiętaj VPIP i PFR np. na FR NL5 ufasz powiedzmy próbce od ok. 30 rąk ogólnie.
Ogólna porada na te stawki:
1. Twoja pozycja na stole.
2. Zakres rąk otwierającego lub gawiedzi za Tobą.
3. Karty na ręku. Z b. dobrymi tymi co podałeś wcześniej 3betujesz, a z AA, KK dążysz do AI preflop.

Odpowiedz
Cytat
vorim Autor wątku
vorim

Moze malo jasno napisalem, chodzi mi o to ze na tych stawkach jaki sizing by nie byl goscie potrafia sie z allinowac z XXs majac tylko drawa bez zadnej pary bez niczego, sizingi ok ale mysle na bardziej rozgarnietych graczy:) bo idiota nawet z gutshotem sprawdzi (wiadomo ze fajnie na takiego trafic, gorzej jak mu dochodzi) ;) dzieki za info odnosnie HUDA

Odpowiedz
Cytat
vorim Autor wątku
vorim

Wiem , ze niepelny stack (ostatnie dolary) ,ale rozumowania goscia nie rozumiem , i to wlasnie na tych stawkach jest czeste... fakt ze to zoom , gdzie zakres powinien byc duzo węższy...

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]BU$9.14:///////;SB$1.45:///////;BB$3.82:///////;UTG1 (Hero)$1.42:///////;UTG2$2.00:///////;MP1$3.17:///////;MP2$2.10:///////;MP3$3.23:///////;CO$2.40:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG1 with K:c, A:h.
Hero raises to $0.08, 5 folds, BU calls $0.08, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.19) 3:c, 7:h, A:c (2 players)
Hero bets $0.14, BU calls $0.14.

Turn: ($0.47) 8:d (2 players)
Hero bets $0.38, BU calls $0.38.

River: ($1.23) 3:d (2 players)
Hero bets $0.82, BU calls $0.82.

Final Pot: $2.87.
Results follow:

Hero shows two pairs, aces and threes(K:c A:h).
BU shows three of a kind, threes(3:h K:h).

BU wins with three of a kind, threes(3:h K:h).

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

zagrales dobrze, on zagral zle - co tutaj drazyc
musisz zdawac sobie sprawe z tego, ze jesli nie masz 100% szans na wygrana to takie rozdanie ZAWSZE mozesz przegrac i raz na jakis czas przytrafi sie taka sytuacja

Odpowiedz
Cytat
vorim Autor wątku
vorim

mi chodzilo bardziej o nawiazanie do tematu,ale zgadzam sie z Toba w 100% podejrzewam ze znajdzie sie duza liczba graczy ktorzy wlasnie przez to zeby zminimalizowac losowosc nie bedzie sie all inowac z AA ,KK pf

Wydaje mi sie (chociaz nei wiem czy do konca poprawnie) ze chcac zbudowac rolla np od minimalnego depozytu mozna sobie darowac takie zagrania pf , jak myslisz kNoq001 ??

Odpowiedz
Cytat
pszczola321

Napisane przez vorim
mi chodzilo bardziej o nawiazanie do tematu,ale zgadzam sie z Toba w 100% podejrzewam ze znajdzie sie duza liczba graczy ktorzy wlasnie przez to zeby zminimalizowac losowosc nie bedzie sie all inowac z AA ,KK pf

Wydaje mi sie (chociaz nei wiem czy do konca poprawnie) ze chcac zbudowac rolla np od minimalnego depozytu mozna sobie darowac takie zagrania pf , jak myslisz kNoq001 ??

Zminimalizować losowość nie all inując z AA się preflop? ?( :facepalm: :why:

Odpowiedz
Cytat
vorim Autor wątku
vorim

Napisane przez pszczola321

Napisane przez vorim

No wplacasz 10$ np i trafiasz 4 razy na KK QQ JJ ktore lapia seta, przy takim depozycie to nie jest za dobre...chociaz moge sie mylic
Nie mowie zeby nigdy sie nie all inowac.

Odpowiedz
Cytat
pszczola321

Napisane przez vorim

Napisane przez vorim

No wplacasz 10$ np i trafiasz 4 razy na KK QQ JJ ktore lapia seta, przy takim depozycie to nie jest za dobre...chociaz moge sie mylic

Poker nie jest grą jakichś dużych przewag, więc mając co najmniej 80% szans na wygraną (jak trafisz na AA to 50%) ja chcę takiego spota o każdej porze dnia i nocy, nie ważne jakiego mam rolla (swoją drogą wpłać sobie 50$ i się nie martw o rolla, to nie jakaś fortuna).

Odpowiedz
Cytat
Endurx

grając na P* wcale nie dziwią mnie twoje odczucia, swego czasu trochę rąk na tych stawkach na ZOOM zagrałem i mam identyczne odczucia, że rise na niskich flopach to przeważnie dwie pary bądź set niestety o wiele rzadziej TP czy over typu 99-JJ, taka specyfika roomu za dużo jest tam osób które choć trochę ogarniają na micro, przez co rzadziej niż gdzie indziej popełniają tak duże błędy jak rise z A9 na 679, granie micro na P* i budowanie tam rolla to droga przez mekkę, choć nie powiem dzięki temu skill'a można zrobić niezłego.

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Napisane przez vorim

Napisane przez vorim

Poker nie jest grą jakichś dużych przewag, więc mając co najmniej 80% szans na wygraną (jak trafisz na AA to 50%) ja chcę takiego spota o każdej porze dnia i nocy, nie ważne jakiego mam rolla (swoją drogą wpłać sobie 50$ i się nie martw o rolla, to nie jakaś fortuna).

Dokładnie, z AA masz co najmniej 80% więc z tym trzeba się stackować pre. Pszczola dobrze też radzi żeby wpłacić więcej i grać nie martwiąc się o możliwość bankructwa.

Odpowiedz
Cytat