Przejdź do forum
NL2 a NL5 SH

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] NL2 a NL5 SH

13 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
801 Wyświetlenia

Witam, grałem dość sporo rąk na nl2, osiągałem wyniki na + następnie przegrywałem to co ugrałem, tak było w kółko czytałem, oglądałem filmiki ale na NL2 gracze grają bardzo dziwnie, muszę to przyznać. Można powiedzieć, że większość z nich jest nie czytelnych (nigdy nie wiadomo z czym wyskoczą) zdarzało się nawet tak, że koleś trzymał karetę i grał jakby miał średnią parę.

Irytowało mnie to i nieraz doprowadzało to lekkiego tiltu, potrafiłem się ogarnąć i odejść od stołów. Mają bankroll ok. 46$ postanowiłem, że zamiast otworzyć 4 stoły NL2 (8$ które nieraz bardzo szybko, można wtopić na nl2), otworze tylko 1 na NL5, co dam mi maksymalną koncentrację i pozwoli wykorzystywać błędy przeciwników. Pomyślałem, że jeśli przegram tam max 5$ wracam na nl2, widocznie się nie nadaje. Wiem, że to jest wbrew bm ale ludzie na NL5 zupełnie inaczej się zachowują niż tylko ten poziom niżej.

Przedstawiam wykres z NL2 i "shocie" na NL5, mała próbka rąk nl2, ponieważ większa część została na elephancie który się zepsuł. Nl2 mniej więcej cały czas tak wyglądało, góra - dół - góra - dół.

Jak widać, ugrałem w paręset rąk tyle co nigdy w życiu na NL2, przez cały okres czasu.

Co myślicie o takim rozwiązaniu? Nie chcę komentarzy typu "wariancja cię zje, za mała próbka rąk i będzie busto" lub "nie gambluj trzymaj się ostro bm". NL2 by mnie wykończyło psychicznie, a przeznaczenie tych 5$ na NL5 i granie tylko przy jednym stoliku, chyba nie było najgorszą opcją.

Jak dla mnie NL5, różni się bardzo od NL2, gra jest tam spokojniejsza i bardziej przewidywalna. Chodź zdarzają się "wyjątkowi" gracze. Nie wdaje się w trudne spoty.

12 odpowiedzi
stpawel

Bardzo fajnie fajnie, tylko ze gdybys stracił te 5 dolarów zainwestowane np, przez jakiegos badbeata, prawdopodobnie był by to koniec twojej kariery pokerowej ;P

robal123

Nie wiem. Ja niedawno wskoczyłem z nl2 na nl4 i dostałem manto. Ale też ciężko mi powiedzieć cos więcej bo to byly głownie bad beaty w mojej ocenie.

Na nl2 gra jest w sumie łatwo. Czasem board nie styka, ale jak już coś trafisz to ludzie wypłacają się bardzo łatwo. Mocno betuj trafione uklady, odpuszczaj nietrafione, luźno podbijaj, wąsko sprawdzaj, i czesto cbetuj. I tyle.

A na nl4 jakoś ludzie nie chcieli mi się wypłacać. Ale zobaczymy, bo własnie ponownie wracam na ten limit z odbudowanym bez problemu rollem.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez stpawel
Bardzo fajnie fajnie, tylko ze gdybys stracił te 5 dolarów zainwestowane np, przez jakiegos badbeata, prawdopodobnie był by to koniec twojej kariery pokerowej ;P

Gdybym stracił 5$ zostałoby ok. 42$ i to byłby koniec na razie z nl5, znowu przejście na nl2 - jeśli udałoby się odrobić po jakimś czasie - znowu próba na nl5. :]

Zostaje na NL5, póki co. Jeśli tracę więcej niż 10-15$ (i tak zostaje na +) jestem zmuszony zejść na NL2, a jeśli dobije do 100$+ włączę 2 stół. W przypadku rozegrania dużej ilości rąk na + dokładam stół ale myślę, że nie będzie ich więcej niż 3.

Edit:

@robal123 a na jakim poker roomie grasz?

imgoingtomirage

Witam.

Możliwe, że problemem jest tutaj mindset bo jak sam piszesz, skoro siadasz skupiony w 100% na NL5 i wygrywasz, to dlaczego nie możesz tak samo grać na NL2? :)
Fakty są takie, że obojętnie gdzie grasz to NL2 nie różni się praktycznie niczym od NL5 poza tym, że pojawia się tam trochę więcej "regularnych" graczy którzy np. przebijają się przez te stawki.

Pamiętaj TIGHT IS RIGHT, nutsy i fisze oznaczają profit na tych stawkach.

Dobrym pomysłem będzie przeanalizowanie gry z tego okresu na NL2, wklejanie rozdań do oceny i może statystyk, zastanowienie się, gdzie i jak tracisz pieniądze i spróbowanie znowu. Dobry BRM jest jednak bardzo ważny.

Pozdrawiam.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki imgoingtomirage za odpowiedź. Dość szybko ludzie mnie potrafią wyprowadzić z równowagi na NL2, przez swoje dziwne zagrania lub wielki fart. Moja koncentracja spada i zaczynam przegrywać. Niektórych sytuacji na NL2 nie da się logicznie wytłumaczyć. Wrzucałem problematyczne ręce do oceny, popracuje na mindsetem.

Sobol6301

Jakie nutsy jakie fisze? NL5 to same nity. Przynajmniej na Full Tilcie. Tu nie ma table selection. Ciężko znaleśc wolny stół do gry. Jak znajdziesz to najluźniejszy gracz ma statystyki VPIP:18 PR:15. Ciężko jest przebrnąć przez ten limit

nutritio

Napisane przez Sobol6301
Jakie nutsy jakie fisze? NL5 to same nity. Przynajmniej na Full Tilcie. Tu nie ma table selection. Ciężko znaleśc wolny stół do gry. Jak znajdziesz to najluźniejszy gracz ma statystyki VPIP:18 PR:15. Ciężko jest przebrnąć przez ten limit

Ironia?Zart?Jak nie to :facepalm: :facepalm: :ayfkm: :ayfkm:

Skibcio

A nie lepiej spróbować gry na FR. Wybór SH dla początkującego gracza to chyba nie jest najlepszy pomysł. Na FR grasz mniej rąk = mniej problematycznych decyzji => częstsze nutsy = więcej $$$ z SD-winings, a na mikro to jest chyba najważniejsze. Na pewno błędem jest myślenie że na jednym stole będziesz bardziej skoncentrowany. Będzie ci się nudzić = zaczniesz otwierać gorsze ręce albo zajmiesz się innymi rozpraszaczami gg, jakiś film...
Ja wczoraj też zrobiłem podobną akcję do ciebie (mimo świetnego wyniku ze swojej decyzji nie jestem zadowolony) tylko że ja ze swojego roomu raczej kasy nie wypłacę, no i ja nie mam nl4 tylko nl2 i nl10 a potem nl50 i to już praktycznie koniec limitów... Przestrzegaj BRM spróbuj gry tight na FR i odpal więcej stołów.

kNoq001

Napisane przez Sobol6301

[ ] nie robisz sobie jaj
[x]robisz sobie jaja

moze zmien platformie? -.-

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Skibcio
A nie lepiej spróbować gry na FR. Wybór SH dla początkującego gracza to chyba nie jest najlepszy pomysł.

Grałem FR i bardzo się nudziłem, a nie mogę odpalić więcej niż 4 stoły, ponieważ mój monitor jest za mały, a nie chce, żeby stoły na siebie nachodziły. Dobra podbudowałem trochę rolla i wracam na NL2 nie ma co pajacować :tongue:

Zmniejszę z 4 stołów do 2, może za szybko wrzuciłem sobie 4 stoły.

Napisane przez kNoq001

Napisane przez Sobol6301

[ ] nie robisz sobie jaj
[x]robisz sobie jaja

moze zmien platformie? -.-

Grałem chwile na NL5, właśnie na FTP i na jeden stół przypada przynajmniej 1 słabszy gracz.

Edit: tak poza tematem jak na FTP ustawić aby automatycznie doładowywało mi $ do 100bb ?

Uploaded with ImageShack.us

nl2 8bb
nl5 32bb

nutritio

options-->>preferences-->>table options-->>buy in preferences