Przejdź do forum
Niezrozumiałe termi...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Niezrozumiałe terminy ,zwroty,słowka

145 Posty
59 Użytkownicy
1 Reakcje
17 K Wyświetlenia

OKI dosyć trzeba sie przyznać do porażki
myślałem że uda mi się cierpliwa lekturą postów pokonać brak znajomości angielskiego a co sie z tym wiąże wielu zwrotów pokerowych potrzebnych do czytania ,nauki ze zrozumieniem -poddaje sie ,stąd ten wątek
zapewne wiele z zamieszczonych tutaj pytań można znaleźć w materiałach szkoleniowych ale jest tak że nawet przy powtórce mogą umknąć
zaczne prostym -co autor miał na myśli?

"czy Table Ninja obsługuje już skórkę Slick"?

to na poczatek
zapewne banalne ale to poczatek,zachecam pozostałych do wstawiania swoich pytań no chyba że tylko ze mnie tylko totalne bezmózgowie

Odpowiedz
Cytat
144 odpowiedzi
Urbi23
Oldschool Grinder

Hej,

Table Ninja to taki program, Slick to taka skórka na pokeroomie (jedna z wielu), a skórka to taka graficzna nakładka

Odpowiedz
Cytat
autic
Elite Grinder

http://tableninja.com/

tableninja - program, który bardzo ułatwia granie na wielu stołach

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

oki już widze że trzeba konkretniej bo może wyjść troche śmiesznie
dokładnie to interesował mnie ten slick no ale w powiazaniu- oki oki
dzieki

no i kolejny potem spróbuje zbirczo to zajmie mniej miejsca i mniej czasu chetnym do pomocy
co autor miał na myśli

"wczoraj się zestackowałem z [B]TPGK na kolesia

w google znalazłem tłumaczenie skrótu TPKG =Towarzystwo Przyjaciół Gminy Kobierzyce

Odpowiedz
Cytat
Wojaq
PokerStrategist

Top Pair Good Kicker? O ile GK Ci się zamieniło i odwrotnie ;p

Odpowiedz
Cytat

.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

oo to ja też to kilka razy zrobiłem- zestakoławłem sie z pierwsza para i dobrym kikerem

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

tez cie calluje z A9 na 3 streetach

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

@racines64
(prawie) wszystko znajdziesz w słowniku: https://polska.pokerstrategy.com/glossary/

Odpowiedz
Cytat

Tez mam problem z niektorymi zwrotami i nie znalazlem ich w slowniku. Co oznaczaja zwroty:
-Air
-results oriented
-as played
-thin valuebet
-quasibet
-straight forward

Odpowiedz
Cytat
casalinga87
Oldschool Grinder

Air - powietrze, czyli kompletnie nic, ręka bez wartości, np. 45o na boardzie AJ9

Result oriented - zorientowanie na rezultat, czyli ocena danej ręki nie z punktu widzenia EV tylko wyniku. Np. stackujesz się z setem asów na boardzie AhJcKh, a przeciwnik z QhJh dobiera T na river, zagrałeś dobrze, wrzuciłeś stack będąc faworytem i chociaz przegrałeś to zdecydowanie well played :)

As played - tak jak zagrane, tego zwrotu używa się przy ocenie ręki, gdy ktoś np. uważa, że powinieneś foldować preflop, ale skoro już zagrałeś, to powinieneś dalej grać tak a tak

thin valuebet - valuebet w sytuacji, gdy mamy średnią rękę, ale jest szansa, że przeciwnik sprawdzi z czymś jeszcze słabszym

quasibet - bez kontekstu tego nie rozumiem. Może chodzi o jakiś dziwny sizing? Np. betowanie 1/3 puli z FD?

straight-forward - granie prostego pokera: mam to gram, nie mam nie gram, mocno obstawiam silne rece itd., bez jakiegoś "tricky play"

Odpowiedz
Cytat
autic
Elite Grinder

Napisane przez casalinga87
straight-forward - granie prostego pokera: mam to gram, nie mam nie gram, mocno obstawiam silne rece itd., bez jakiegoś "tricky play"

w sumie to może odnosić się także to konkretnych rąk, albo układów nie tylko do pokera w rozumieniu całości [ np. szybkie rozgrywanie setów / overpar itd. ]

Napisane przez racines64
tez cie calluje z A9 na 3 streetach

1 street - flop
2 street - turn
3 street - river

calling on 3 streets to to samo co calling down

czyli sprawdzasz przez wszystkie ulice

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi
PokerStrategist

Czy mi się zdaje, czy taki temat powstał wcześniej ;o

Słowniczek

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Czy mi się zdaje, czy taki temat powstał wcześniej ;o Słowniczek

może sie wydawać że tak ale to jednak inny temat i nie ma takich ambicji jak twój
nie chce ulepszać słowniczka po prostu ktoś coś napisze i tego nie rozumiem wiec tu wklejam i prosze o wytłumaczenie
to primo a po drugie może być zabawnie
casalinga87 ,autic - dzięki ,teraz kumam

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi
PokerStrategist

Według mnie te wszystkie nieznane stwierdzenia, które są stosowane na porządku dziennym, winny trafić do słownika na stronie, bo ku temu tam jest.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

oki ozi
do słownika to nie wejdzie a ja nie rozumiem:

Wow, com ja odkrył na Party fish eek , mianowicie można sobie dopasować knefle do wielkości betów pre-, jak i postflop.

a to znalazłem w google

Knefle

inaczej dropsy, czyli tabletki extasy

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi
PokerStrategist
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

dzięki za link ozi -super sprawa
to po prostu guzik :]

Odpowiedz
Cytat

To może ja też o coś zapytam - co oznacza 4bet light

Odpowiedz
Cytat
fokusek1
Oldschool Grinder

Light 4Bet, to po prostu 4Bet z szerokim zakresem. Stosuje się go np. w sytuacji, kiedy przeciwnik zbyt dużo 3Betuje.

Odpowiedz
Cytat