Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] kurs USD

59 Posty
32 Użytkownicy
0 Reakcje
6,864 Wyświetlenia
zarabiamnazycie

Ogólnie polecam posłuchać wszystkiego co ma do powiedzenia ten Pan:

7OKER

Napisane przez zarabiamnazycie
Ogólnie polecam posłuchać wszystkiego co ma do powiedzenia ten Pan:

Już dawno natknąłem się na filmik z udziałem tego pana.
Warto obejrzeć koleś tłumaczy z pozoru trudne tematy ekonomicznie w dosyć prosty sposób, opierając się na logice i zdroworozsądkowym podejściu do wielu spraw.
Udało się mu przewidzieć kryzys finansowy i ostrzegał przed nim juz w 2005roku

Przewidzieć? Mówisz to tak jakby ekonomia nie była zgadywaniem, a prawdziwą nauką.

7OKER

Napisane przez brazzk
Przewidzieć? Mówisz to tak jakby ekonomia nie była zgadywaniem, a prawdziwą nauką.

Są elementy zgadywania, ale dysponujesz też informacjami. To trochę jak poker, masz trochę informacji, czść musisz sobie dopowiedzieć bazując na intuicji i doświadczeniu i mi móc zdarzenia przewidywać z nieco większym poziomem skuteczności niż laik.

Był na tyle przekonany o swoich racjach że mówił z wyprzedzeniem o tym wielkrotnie publicznie, czyli wystawiał swoją wiarygodność na próbę.
Inaczej wyglądałaby jego kariera niż jakby się mu nie udało przewidzieć.
To jakby postawił 1/2 rolla, więc liczył pewnie na jakieś 80-95% equity;]

mik1984

ripper92

Nie mam czasu oglądać teraz tych filmików, może ktoś w skrócie wyjaśnić jakie płyną z tego wniosku dotyczące kursu USD?

Kady82

Nie można zapomnieć że banki centralne w wielu krajach mają olbrzymie ilości $$$ i będą starać się ciągnąć dolara do góry.

"Prawie dwa biliony dolarów, będące w posiadaniu Ludowego Banku Chin, oczywiście jedynie w niewielkiej części znajdują się w jego sejfie. Zgromadzone złoto, warte jest ok. 30 mld $ i stanowi jedynie 1,5% rezerw. Pozostałą część stanowią różne aktywa ulokowane zagranicą, z czego 65% udział mają papiery denominowane w dolarach. 85% z nich (1,2 biliona $) stanowią obligacje rządu amerykańskiego." - Rezerwy walutowe Chin a problem dolara , egospodarka

http://www.finanse.egospodarka.pl/40380,Rezerwy-walutowe-Chin-a-problem-dolara,1,48,1.html

sz3sz

taka sama sytuacja byla z grecja
kto pozwoli upasc grecji skoro jest ona dluznikiem najwiekszych bankow ue ?

gambit92

Dobra, to może ja coś tera wypocę...co do analizy fundamentalnej to nie za bardzo się znam...ale powiem może coś o analizie technicznej. Rzeczywiście, wsparcia zostały przebite i najbliższe dopiero koło 2.5 - ale raczej słabe... potem 2.2...i 2 zł..jednak te wsparcie są z dawnych lat - druga połowa 2008 i ciężko powiedzieć jak cena się zachowa...Dobra, może bliższe czasy teraz - na wykresie 1h tworzy się formacja (właściwie już końcówka) - trójkąt...w zależnie, z której strony nastąpi wybicie, tak pójdzie cena (przynajmniej prawdopodobnie i przez jakiś czas). Obstawiałbym jednak wybicie w dół - pinbar na wykresie tygodniowym. Dodatkowo wykres EUR/USD pędzi w górę. Przez dłuższy czas cena szła idealnie kanałem - ostatnio nastąpiło wybicie - w górę, co sugeruje jeszcze bardzie strome wzrosty... Podsumowując ten niezrozumiały bełkot xD - prędzej obstawiałbym dalsze spadki, niż wzrosty... Aha, co do wspomnianej parę razy korekty - jak nastąpi, to raczej niewielka, maksymalnie do 2.7, może ją spowodować górne wybicie ze wspomnianej konsolidacji (owy trójkąt)...

O, tu jeszcze fajny wpis, raczej bliżej, niż dalej prawdy - http://gregorczyk.blogspot.com/2011/04/szmacenie-zielonego-eurusd.html

wojteksik

Podepnę się pod temat: W jakiej (najbezpieczniejszej) walucie trzymać bankroll? Do wyboru USD, EUR, GBP, JPY, CAD. Funty wydają się dość sensowne, ale jestem ekonomicznym fishem. :f_ugly:

mik1984

Funty są najmniejszym złem, ale polecałbym AUD lub CHF... z tym że w tych walutach nie idzie grać...

... ale jeśli chodzi o bankroll, to musi on być w walucie grywalnej, a to czyni jedynie € sensowną odpowiedzią, bo pozostałe waluty są po prostu za rzadkie w pokerze...

wojteksik

Mi nie chodzi o grę w tych walutach tylko o trzymanie pieniędzy w kasjerze np. w GBP i zamianę za kazdym razem gdy będę siadał przy stole.

vindir

Zamieńcie połowę rolla na euro i już wam niekorzystny kurs euro/dolar niestraszny.

wukaesiak

na party mam konto w E więc teraz nawet zarobiłem na spadku $ :D

sojowyjarz

Dolar dostał trochę oddechu

korekta/bin laden

MIRSKI

jest wedlug was sens zamiany rolla z usd na euro w tym momencie?

jest wedlug was sens zamiany rolla z usd na euro w tym momencie?

Moim zdaniem zawsze był taki sens. Kurs euro wydaje się być stabilniejszy*, i co najważniejsze, jest to waluta droższa* od dolara, przez co 100bb w euro daje nam wyższy zysk, niż 100bb w dolarach. Osobiście uważam, że przejście z dolara na euro było jedną z moich lepszych decyzji pokerowych.

* przepraszam za niezbyt fachowe i mało ekonomiczne określenia, ale to wybitnie nie moja działka.

zatem jak to się będzie miało do przewalutowań na roomie?

gram na ftp. coś sobie życzą przy przewalutowaniu czy idą po jakimś kursie np

http://www.reuters.com/finance/currencies

mnie się wydaje mając MB w € mam taką sytuacje:

- płacę 1,99% za konwersję z € na USD przy wpłacie
- płacę 1,99% przy wypłacie z ftp USD na €
- płacę 1,99% + 1,90% + 1,80€ przy wypłacie w ścianie gdy chcę wziąść złotówki

vindir

Zdaje mi się, że np. starsy nie pobierają opłaty za przewalutowanie (spread), robią to po cenie rynkowej. Party Poker z tego co pamietam kasował zdrowo, ale to było jakieś 2 lata temu, teraz nie sprawdzałem. Odnośnie ftp nie jestem pewien, ale przy wypłacie chyba nie zdzierają. Sam mam konto na moneybookers w euro i też mnie te opłaty wnerwiają.

W każdym razie tak jak napisałem wyżej, jeżeli macie sporo kasy i martwicie się niekorzystnym przelicznikiem euro/usd zamieńcie połowę usd na euro, w ten sposób hedgujecie się (zabezpieczacie) przed wahaniami bo kiedy dolar spada w stosunku do euro to to drugie wam zdrozeje. LUB zamiencie połowę rolla na złotówki, sytuacja analogiczna.