Fed drukuje sobie pieniądze
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,8608903,Fed_oglosil_plan_skupu_obligacji_ze_600_mld_dolarow.html
To są tylko spekulacje, a życie nam już pokazało, że na kursie USD nie koniecznie trzyma rękę samo USA (patrz. Chiny) :).
Niby tak, ale dodrukowanie (de facto) pieniędzy, nigdy nie kończy się dobrze... Zobaczymy, jak to się rozwinie.
Znowu spadnie, ludzie zaczną masowo wykupować a co za tym idzie znowu kurs wróci do normy (zapewne, chociaż wszystko możliwe).
IMO spadnie i to calkiem niezle:
1) FED
2) zlotowka dziwnym zbiegiem okolicznosci zawsze umacnia sie na koniec roku
Najgorsze że w dzisiejszych czasach takie spekulacje porywają całe rzesze ludzi a co za tym idzie spekulacje same są powodem tego że się spełniają ;D
Napisane przez mariuszl2
NO to super, ze spada bo first depo na FTP chce zrobic![]()
ja wlasnie chce wyplacic 1000$ w ratach 4x 250$ i spadek dolara jakos mnie szczegolnie nie cieszy
Ja to mam pecha akurat wpłaciłem first depo na Full Tilt po najwyższym kursie 2,8873.
NH
nie ma bezposredniej korelacji ilosci pieniadza d o jej ceny wzgledem innych walut. To bardziej skomplikowany proces. Liczy sie cena pieniadza na rynku rodzimym. innymi slowy, jesli za zwiekszona iloscia pieniadza podaza stopy procentowe kurs dolara moze, o dziwo wzrosnac. Bo lokaty w $ beda bardziej oplacalne.
Może jestem całkiem zielony w tych sprawach, ale jakoś nie wierzę żeby Amerykanie sami sobie chcieli osłabiać walutę.
Napisane przez Fafarafa
Może jestem całkiem zielony w tych sprawach, ale jakoś nie wierzę,żeby Amerykanie sami sobie chcieli osłabiać walutę.
Chcieliby i to bardzo i to nie jeden kraj ktory eksportuje wiecej niz importuje.
Niski dolar daje amerykanom to:
- inne kraje kupują go po taniosci wiec wiecej moga kupic amerykanskich produktow i te produkty sa cenowo konkurencyjne, np laptop sprowadzany z US ktory kosztowal 1000$ po 3 zł za $ teraz kosztuje tylko 2750, juz wole kupic bo oszczedzam 250 zl
- turystyka tez tansza do usa, czyli wiecej zostawimy tam swoich pieniedzy
powyzsze 2 rzeczy napedzaja konsumpcje i gosp.
Zwiekszamy konsumpcje to producenci zacieraja rece, kolejny plus
- wiecej dolara w gosp to nizsza jego cena jako pieniadza (czyt oprocentowanie), czyli zmusza do inwestycji, sa inwestycje jest praca dla amerykanow
Napisane przez Fafarafa
Może jestem całkiem zielony w tych sprawach, ale jakoś nie wierzę,żeby Amerykanie sami sobie chcieli osłabiać walutę.
jezeli chca choc zrownowazyc bilans handlowy to jest to niestety jedyna droga. Problemem USA jest to, ze sa najwiekszym importerem na swiecie. To wzmacnia ich walute i wywoluje presje deflacyjna co za tym idzie zwieksza sie bezrobocie. Dodruk pieniadza + niskie stopy = inflacja a to przeklada sie na wypelnianie luki PKB. Bardzo ryzykowne, USA juz sie raz na tym przejechalo w latach '70 kiedy udezryla w nich stagflacja, czyli inflacja polaczona ze spadkiem dynamiki wzrostu PKB, wywolana przez skokowy wzrost kosztów (tzw. inflacja kosztowa), glwonie energetycznych.
Ostatnie dodrukowanie $ w celu ratowania bankow sprawily ze $ z 2,4 polecial na 3,4 wiec moze znow bedziemy mieli taki ladny skok