Załóżmy że:
Na flopie pojawi się: 4,8,Q (o)
Jakie jest prawdopodobieństwo , że jedyny nasz przeciwnik ma Q?
A drugie pytanie gdzie są zamieszczone tabele prawdopodobieństwa??
Dzięki
QQ sie dostaje raz na 220 rozdan i tylko tyle. Nie da sie okreslic prawdopodobienstwa bo przeciwnik z QQ moze zagrac 3bet albo flat call albo nawet fold
Zaloze sie ze Ty miales 44 albo 88 Twoj przeciwnik QQ i przyszedles sie wyzalic na forum jakiego to masz pecha wielkiego
Napisane przez Gali92
Myślę, że w pytaniu chodziło raczej o top pair, a nie seta.
Mozliwe...
No to na to pytanie tez nie da sie odpowiedziec, bo przeciwnik roznie rozgrywa rece Qx (niektorzy np Q2-Q9 folduja zawsze)
A jak chcesz policzyc ile ma tych Qx to musisz znac przeciwnika i znac jego range i wtedy patrzysz i liczysz ile kombinacji rak z Qx trafilo Q. Tylko po co ? ♠_confused:
pytanie nie zawiera wszystkich danych potrzebnych aby dac odpowiedz...
oczywiscie to zalezy z jakim range'm pojawil sie w tym spocie.
aby dac ekstremalny przyklad - jezeli to jest 4betowana pula a przeciwnik 4betuje tylko z AA i KK to odpowiedz brzmi : nigdy.
Chodzi oczywiście o top-pare, a Q to przykład. Chodzi mi o to że np,! wchodze do rozdania 99, pojawia się flop jak wyżej, i jakie jest prawdopodobieństwo że ma Q? Bo zobaczył flopa i podbija. Może blefować. O to mi chodzi. Ile %?
widze ze jeszcze nie zrozumiales
nie da sie tego obliczyc jezeli nie wiesz z jakim zakresem przeciwnik pojawia sie na flopie.
Jezeli podbijal z EP to z inna czestotliwoscia bedzie mial to Q, a z inna kiedy dolimpowywal na 4tego z buttona. Ale sama akcja nie wystarczy i tak aby to okreslic - bo jeszcze musisz wiedziec z jakim rangem jak gra - a do tego potrzebujesz jakiejs probki rozdan.
Inny przyklad, troche mniej ekstremalny. Jezeli gosc gra FR i jest nitem, (podbija TT+ i AKo+ z 1 pozycji) to damy nie trafi nigdy.
Jezeli podbija ze srodkowej pozycji to musisz policzyc kombinacje. Prawdopodobnie jedyna reka ktora zawiera Q jest AQ, wiec liczysz ile jest kombinacji AQ i jaka to stanowi czesc jego calego rangu.
Ok, zrozumiałem wcześniejszą myśl.
Ale Ty mnie też nie rozumiesz:)
Chodzi mi o tabele.
I o każdego przeciwnika, nawet takiego który przed chwilą wszedł do gry gdzie nie mamy na niego statystyk.
Ewentualnie inne tabele z których czegoś się dowiem, przeliczę sobie.
nie ma takich tabel, albo ja nic o tym nie wiem
rzecz jest niewykonalna jezeli nie znasz tendencji gracza. Nie mozesz wiedziec jaki jest jego zakres rak jezeli grasz z nim pierwsze rozdanie.
Napisane przez boxer82
32,4 %
https://polska.pokerstrategy.com/strategy/others/1549/1/
skad Ci sie wzielo 32,4% ? zadna tabelka nie mowi o sytuacji w tym watku.
tabela7
Poprawa ręki startowej na flopie
Dwie niesparowane karty polepszaja sie do pary (bo chyba o to chodzi autorowi wątku)
nie biorę pod uwagę że trafia top pare ale że trafia parę. Nie jest to to samo bo co innego jak ma AQ a co innego jak ma Q4 (wtedy bedzie miał penie ok 18%)
Witam.
Odpowiedź boxer82 jest chyba tutaj najlepsza, chociaż wynik ten nie dotyczy top pary, a jakiejkolwiek pary. Nie sądzę by można było policzyć jakie są szanse na to, że jest to toppara. Wiele możesz sprawdzić w tym artykule i tabelach tam się znajdujących.
Chodzi oczywiście o top-pare, a Q to przykład. Chodzi mi o to że np,! wchodze do rozdania 99, pojawia się flop jak wyżej, i jakie jest prawdopodobieństwo że ma Q? Bo zobaczył flopa i podbija. Może blefować. O to mi chodzi. Ile %?
Texas Hold'em jest zbyt kompleksową grą by można było na podstawie takich danych cokolwiek ustalić. Możesz mieć przeciwnika który 100% czasu będzie tam betował mając cokolwiek, co wtedy dałaby Tobie taka statystyka? Nic. Wszystko sprowadza się do obserwacji gracza. Poza tym staraj się przypisywać przeciwnikowi określony range, a nie konkretną rękę.
Pozdrawiam.
Dokładnie Boxer!!! O to chodziło, dzięki wielkie!!!
I jednak da się obliczyć!
(nie chodziło mi o sprecyzowanego gracza tylko o ogół)
Dzięki imgoingtomirage, uwagi przyjmuję bo są dobre:)
Ja myślę o graczach grających bardziej loos. Teraz wiem że ma ok 30% szans że trafił top-pare. Jednak w czymś mi to pomoże.
Dzięki za pomoc.
Napisane przez boxer82
tabela7
Poprawa ręki startowej na flopieDwie niesparowane karty polepszaja sie do pary (bo chyba o to chodzi autorowi wątku)
ale jeszcze musisz wiedziec jak czesto ma niesparowana reke, a do tego jak czesto ma niesparowana reke ktora zawiera karte ktorej sie boisz
(w tym przypadku Q).
Z punktu widzenia gracza oczywiscie bez zadnych statystyk jest to niemozliwe. Nie wiesz jak czesto jestes tu z Tylu. W tym przypadku 32.4% odnosi sie rowniez np. do AK ktore moze miec w rangu, ale Ty nie wiesz przeciez czy ma AK czy AQ
czy moze AA czy 56.
Napisane przez roter1980
Dokładnie Boxer!!! O to chodziło, dzięki wielkie!!!
I jednak da się obliczyć!(nie chodziło mi o sprecyzowanego gracza tylko o ogół)
Dzięki za pomoc.
ta tabelka bardziej przyda sie do oceniania przeciwnika jezeli to Ty trzymasz niesparowana reke. Np. jezeli obstawiasz przeciwnika na pare to wiesz jak czesto trafisz swojego 6-outera na flopie.
Zupelnie nie pomoze Ci jednak aby ocenic co ma przeciwnik. ta liczba 32,4 nie ma praktycznie nic wspolnego z tym czy on trafil ta pare czy nie. Mozliwe ze nawet nie ma Q w range'u!
Napisane przez valkyros
Napisane przez boxer82
tabela7
Poprawa ręki startowej na flopieDwie niesparowane karty polepszaja sie do pary (bo chyba o to chodzi autorowi wątku)
ale jeszcze musisz wiedziec jak czesto ma niesparowana reke, a do tego jak czesto ma niesparowana reke ktora zawiera karte ktorej sie boisz
(w tym przypadku Q).
Z punktu widzenia gracza oczywiscie bez zadnych statystyk jest to niemozliwe. Nie wiesz jak czesto jestes tu z Tylu. W tym przypadku 32.4% odnosi sie rowniez np. do AK ktore moze miec w rangu, ale Ty nie wiesz przeciez czy ma AK czy AQczy moze AA czy 56.
To co podałem to jest czysta statystyka, "w watrunkach laboratoryjnych" - tym bardziej ze nie gramy vs reka tylko vs range
edit: valkyros zgadzam sie z toba.
Chodziało mi głownie o podanie źródła informacji - że są takie tabele i warto niektóre rzeczy znać
Napisane przez boxer82
Napisane przez valkyros
Napisane przez boxer82
tabela7
(w tym przypadku Q).
Z punktu widzenia gracza oczywiscie bez zadnych statystyk jest to niemozliwe. Nie wiesz jak czesto jestes tu z Tylu. W tym przypadku 32.4% odnosi sie rowniez np. do AK ktore moze miec w rangu, ale Ty nie wiesz przeciez czy ma AK czy AQczy moze AA czy 56.
To co podałem to jest czysta statystyka, "w watrunkach laboratoryjnych" - tym bardziej ze nie gramy vs reka tylko vs range
nie chce tu sie 4ty raz powtarzac, ale pytanie dla mnie jest bardzo jasne:
Na flopie pojawi się: 4,8,Q (o)
Jakie jest prawdopodobieństwo , że jedyny nasz przeciwnik ma Q?
(jak sie dowiedzielismy pozniej, chodzi o sytuacje ze mamy parke powiedzmy 99 i sytuacje ze spada overkarta (tutaj Q))
No wiec jakie jest prawdopodobienstwo ze nasz jedyny przeciwnik ma Q?
NIE WIADOMO. I nie jest to 32,4% czy tam zadna inna liczba z jakiejs tabeli. Po prostu nie ma danych. Rownie dobrze moze to byc 0% albo i 100% (jezeli gramy z typem co folduje wszystko procz Qx). Oczywiscie wiekszosc sytuacji bedzie mniej ekstremalnych - ale nie wyczytasz tego z ZADNEJ tabelki jak nie znasz zakresu rak przeciwnika w danym spocie.
Ta tabelka bardziej przydaje się do gry preflop i określania jakie masz szanse na trafienie danego układu na flopie, turnie czy riverze.
Napisane przez boxer82
edit: valkyros zgadzam sie z toba.
Chodziało mi głownie o podanie źródła informacji - że są takie tabele i warto niektóre rzeczy znać
tabelki dobra sprawa, ale wiedziec trzeba kiedy i jak je stosowac.
Jeszcze jeden prosty przyklad dla autora watku.
Grasz w pewna gre z nieznajomym, on w ukryciu rzuca kostka i wyszedl mu wynik 2. Zagrales 'pierwszy rzut'. W tym momencie nie mozesz stwierdzic jak czesto bedzie wypadala 2. On widzac kostke 6scienna wie ze 2jka wypadnie raz na 6 razy (tu przyklad jak ten z tabelki boxera). Ale ty nie widziales nawet kostki! kostka rownie dobrze moze byc 20scienna. Dopiero po X rzutach moglbys zalozyc ile kostka ma scianek i szacowac swoje szanse.