Przejdź do forum
HUD w PokerTracker ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

HUD w PokerTracker jak w HM (SH + FR) + dodatki

236 Posty
41 Użytkownicy
0 Reakcje
23.8 K Wyświetlenia
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Obiecałem raporty, więc oto paczka, która każdemu może się przydać (naciśnij nazwę, by ściągnąć):

UWAGA 1: Można włączyć sobie replayer ze wszystkimi rękami z raportów poprzez naciśnięcie po prawej na dole przycisku Play (jak na pilotach czy w odtwarzaczach plików audio/wideo) i to jest najciekawsza funkcja, która łączy te raporty.

1) All-In Hands - bardzo ciekawy raport przedstawiający wszystkie nasze ręce, w których weszliśmy all-in i zostaliśmy sprawdzeni albo sprawdziliśmy czyjegoś all-ina na dowolnym streecie. Pokazuje nasze Equity, wszystkie akcje, które doprowadziły do all-ina i Expected Amount Won. Instalacja: przechodzimy do zakładki Reports i klikamy na dole po lewej Import :)

2) Pots - pokazuje wszystkie ręce, w których braliśmy udział (oczywiście bez rąk, w których dostajemy free show na BB i robimy x/f nie inwestując na żadnym streecie pieniędzy w pulę). Ten raport jest o tyle przydatny, że nie musicie już przeglądać wszystkich rąk po sesji, co jest naprawdę wrzodem na d*pie i przy 5k rękach dziennie, po pół godzinie odechciewa się tego robić. Można np. zaznaczyć dwukrotnym kliknięciem daną sesję w zakładce Sessions, przejść do zakładki Reports, uruchomić raport i wyłapywać swoje leaki. Instalacja: przechodzimy do zakładki Reports i klikamy na dole po lewej Import.

3) Selected Hands - no i na końcu gratka. O ile w HM jest możliwość zaznaczenia poszczególnych rąk i odpalenia ich w replayerze, to nie ma takiej opcji w PT3. Dlatego, jeśli ktokolwiek z Was będzie na przykład brał coaching z Session Review i posiada kilka rąk, o których chciałby porozmawiać, to ten Raport wyświetli je wszystkie i zaoszczędzi mnóstwo czasu na odnajdywaniu ich w poszczególnych sesjach. Można też włączyć sobie replayer (UWAGA 1 na górze) i po kolei lecieć po rękach z włączonym HUDem.
Instalacja:
- ściągasz dodatkowy plik z tego linka
- wchodzisz w Configure Stats -> zakładka Statistics i po prawej na dole klikasz Import, importujesz stata z powyższego linka
- przechodzisz do zakładki Sessions w głównym oknie PT3, w oknie Session Hands po prawej naciskasz na ten "klucz", chcąc dodać nową statystykę, szukasz z okna po lewej statystyki "id_hand" i dwa razy na nią klikasz oraz "Apply"
- w Session Hands wyświetli Ci się nowa kolumna "Hand ID" - jest to dodawane ID ręki przez PT3, który ma własną numerację
- zakładka Raports, klikasz po lewej na dole Import i importujesz raport, do którego linka znajdziesz na początku
- teraz, jedyne co musisz zrobić, to kliknąć na niebieskie podkreślone słowo Filters po lewej między dwoma oknami ze statystykami (między górnym oknem - statami użytymi do filtru i dolnym - możliwymi statami do użycia)
- wyświetli się okno Edit Report Filters
- w Filter Expression wpisujesz:

holdem_hand_player_statistics.id_hand = X OR holdem_hand_player_statistics.id_hand = Y OR holdem_hand_player_statistics.id_hand = Z OR ...

gdzie X, Y, Z są to właśnie numery z zakładki Session Hands w kolumnie "Hand ID"
- bierzesz Save, a następnie OK i Run Report
- jeśli później chcesz dodać kolejne ręce, to klikasz na niebieski Filter w zakładce Reports, a później najpierw klikasz na dodany wcześniej filtr z rękoma w górnym oknie, a później dopisujesz kolejne ręce

Wszystko to można bardzo łatwo połączyć z Filtrami. Np chcemy znaleźć wszystkie ręce, w których sprawdzaliśmy jeden raise przed flopem. Naciskamy przycisk Filters (ten na górze po prawej obok naszego nicka i przyciska Settings, nie ten z zakładki Reports!) -> Actions -> 3b opp Called, klikamy OK i mamy wszystkie ręke dla raportu Pots, w których zrobiliśmy call preflop do raise'a. Ustawienia filtrów już zależą tylko od Waszej wyobraźni :P

Pozdrawiam i Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
tooshee
Elite Grinder
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

3Bet czy fto3b?

EDIT: fto3b nie jest podawany błędnie, bo do zakładki Positions (do której wrzuciłeś w linku w prośbie o ocenę statystyk) wrzuciłeś statystykę Fold to PF 3bet, a w HUDzie jest Fold to PF 3bet when Raised. Więcej informacji znajdziesz w tym poscie, przeczytaj dwie kolejne odpowiedzi na pytanie w nim zawarte i będziesz wiedział na czym różnica polega :)

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
tooshee
Elite Grinder
Jaras011
Oldschool Grinder

Móglbys sie do mnie odezwac na %%**)$( ? był bym wdzięczny .

Odpowiedz
Cytat
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Napisane przez Jaras011
Móglbys sie do mnie odezwac na %%**)$( ? był bym wdzięczny .

Nie mam gadu, wyślij mi tu zaproszenie, to pogadamy na privie :)

Odpowiedz
Cytat
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Dzisiaj dwa dodatki dla lepszego korzystania z PT3 w zakładce Sessions. Przedstawiają one nasze akcje rozegrane na każdym streecie w dwóch formach:

Instalacja: Ściągamy plik, rozpakowujemy na dysk. Przechodzimy do PT3, Configure -> Configure Stats -> Zakładka Stastistics -> klikamy po prawej na dole Import, po czym importujemy wszystkie statystyki. Następnie w zakładce Sessions (lub Hands, zależy jak wolicie oglądać swoje ręce), klikamy na znaczek klucza koło rąk, żeby dodać dodatkowe statystyki do wyświetlenia. Szukamy teraz tylko Actions Preflop/Flop/Turn/River i ustawiamy je w miejscach, które chcemy :)

Instalacja: Ściągamy plik. Przechodzimy do PT3, Configure -> Configure Stats -> Zakładka Stastistics -> klikamy po prawej na dole Import, po czym importujemy statystykę. Następnie w zakładce Sessions (lub Hands, zależy jak wolicie oglądać swoje ręce), klikamy na znaczek klucza koło rąk, żeby dodać dodatkowe statystyki do wyświetlenia. Szukamy teraz tylko statystyki Actions i ustawiamy ją w miejscu, które chcemy :)

Pozdrawiam i życzę owocnej pracy z PokerTrackerem :P

Odpowiedz
Cytat
czak2
Oldschool Grinder

Wyczesany ten hud :D

Fajnie było by jak byście byli jeszcze w stanie zmienić AFq na takie jak jest w HM bo pt3 liczy to jakoś inaczej i wartość tej statystyki jest dużo wyższa w pt3 niż w HM.

Kawał dobre roboty pozdrawiam _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Witam,

Dzięki za pozytywny feedback :) Jeśli chciałbyś mieć HMowskie AFq, wejdź na stronę Repository dla PokerTracker 3 i w polu Search wpisz "AFq". Wyświetlą się statystyki dla każdego streeta oraz dla całości. Jedyne, co musisz zrobić, to ściągnąć je i zaimportować do PT3 :) Jeśli chcesz dodać je do HUDa z tego tematu, przejdź do Configure HUD i po prostu skasuj stare defaultowe i dodaj nowe, ściągnięte ze strony.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
chrischrischris
PokerStrategist

Statystyki AFq including CHECK nie maja "wbudowanej" opcji pokazywania liczby przypadkow, to znaczy wybierajac true w show opportunities, wyswietlaja sie same nawiasy, bez liczby w srodku (np. AFq 50% (), a powinno byc 50% (4/8)).
Da sie cos z tym zrobic ?

Odpowiedz
Cytat
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Hej,

Te statystyki AFq z check nie mogą mieć po prostu takiej funkcji, bo co by przekazywaly nam? Jedni chcieliby mieć, ile razy ktoś zrobił bet na wszystkie swoje akcje, inny prawdopodobnie chciałby mieć tam fold, a jest 5 akcji dodawane do AFq: bet, raise, call, check, fold. Teoretycznie, jeśli chcesz mieć statystyke, ile ktoś folduje na każdym streecie, to po prostu dodaj do HUDa Fold Flop/Turn/River %.

Pozdrawiam

EDIT: Pomyślałem nad tym chwilę i skojarzyłem, że pewnie chcesz mieć tam wyniki dolnej i górnej części równania do AFq. To teoretycznie da się zrobić, ale prawdopodobnie trochę będzie obciążać Twój procesor przy używaniu PT3.

Odpowiedz
Cytat
chrischrischris
PokerStrategist

Dokladnie o to mi chodzilo, ale jesli twierdzisz, ze bedzie to sporym obciazeniem dla procesora - tym bardziej, ze sprzet nie jest pierwszej mlodosci - to trudno ;)

Odpowiedz
Cytat
baranek
Oldschool Grinder

Na wstępie chciałem podziękować za huda, super robota _thumbsup:

Sam jakiś czas temu zrobiłem sobie własnego, bo ten standardowy PTra mnie mega irytował i był niefunkcjonalny. Postanowiłem jednak przerzucić się na Twojego, bo jest jakoś taki bardziej przejrzysty :D Mam jednak pytańko jeśli chodzi o statystyke CCpf (odpowiednik call open w HM). Do tej pory używałem "Call preflop raise" , widzę że u Ciebie jest to "Cold Call pre flop" Mógłbyś coś napisać czym różnią się te staty ? Czy call preflop raise zlicza wszystkie calle jakie np Hero robi pf? Niezależnie czy jest to call 3beta, 4beta etc ? Mam w swoim hudzie tą state i nieco się różni % od tej co jest podana w Twoim popupie.

I jeśli chodzi o te staty pozycyjne to rozumie że EP to UTG i UTG+1, a MP to Mp i Mp+1 dla stołu 9 osobowego right ?>

A i czy jest jeszcze możliwość w zakładce sesions dodać możliwość żeby przeglądać największe pule ? Tak żeby mi sortowałe ręce od zainwestowania najwięcej BB czy to w wygranym rozdaniu czy przegranym. Mam nadzieję że zrozumiałeś o co mi chodzi :f_confused:

pozdro

Odpowiedz
Cytat
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Dzięki :f_thumbsup:

Z tego, co widzę, Call preflop raise liczy też sytuacje, w których gracz limpuje, dostaje raise i robi call tego raise. Z tego, co pamiętam, chciałem właśnie takiej sytuacji u siebie uniknąć, ale że "Call Open" jest niemożliwy do stworzenia w PT3, próbowałem różnych rzeczy. Nadal sądzę, że mógłbym coś tam poprawić.

Tak, dobrze liczysz pozycje :) Dla 10 osobowego stołu dochodzi jeszcze jedna pozycja UTG.

Co do ostatniego, nie wiem, czy zrozumiałem. Możesz zawsze kliknąć sobie na sesję, a następnie posortować wg kolumny "Amount Won" lub "BB Won".

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Urbi23
Oldschool Grinder

dlrzz, aby uniknąć sytuacji o której piszesz, mozesz zamiast Call PFR korzystać z Cold Call, który nie bierze pod uwagę sytuacji gdzie gracz już cos w pulę zainwestował

Edit, nie doczytałem :facepalm: Co nie zmienia faktu, że różnica między CallPFR i ColdCall tkwi właśnie w limperach i graczach na BB. Nie wiem czym to się różni od Call Open z HM, ale zdefiniować da się wszystko

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
baranek
Oldschool Grinder

Co do ostatniego, nie wiem, czy zrozumiałem. Możesz zawsze kliknąć sobie na sesję, a następnie posortować wg kolumny "Amount Won" lub "BB Won".

Tak wiem o tym, ale myślałem że jest taka opcja żeby posortować po samym "BB" czyli ręce w których zainwestowałem najwięcej bb, niezależnie czy to była wygrana czy przegrana ręka, wiem że w HM była taka opcja.

Dzięki i pozdro

Odpowiedz
Cytat
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Jest inny sposób.

Wchodzisz w link do raportów z tego tematu. Ściągasz raport o nazwie "Pots". Używasz i masz wszystko ustawione :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Urbi23
Oldschool Grinder

Ale kombinujecie :P

Filters > Misc > Situations lub Resuts jak sie komu podoba

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
dlrzz Autor wątku
dlrzz
PokerStrategist

Tyle że tam masz pule skaczące co 10bb, a dodatkowo pokazuje Ci spoty, w których nie brałeś udziału, a pot osiągnął rozmiar podany w filtrach. A w tym raporcie, co dałem możesz wyrzucić sobie sytuacje, w których jesteś nawet na blindach i sfoldowałeś. Pokaże za to wszystkie ręce, w których przegrałeś lub wygrałeś więcej niż 1bb.

Odpowiedz
Cytat
chrischrischris
PokerStrategist

Grajac na stolach 5 handed w popupie bedzie pominieta pozycja UTG ?

Odpowiedz
Cytat