Przejdź do forum
Hero call czy niemo...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Hero call czy niemożliwa głupota?

22 Posty
8 Użytkownicy
7 Reakcje
2,194 Wyświetlenia
tramer2288
Poker Player

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy, chciałbym poprosić o ocenę tej ręki:
http://www.pokerhandreplays.com/view.php/id/6737586

Odbyła się ona na limitach 0.02$/0.04$ (w rozdaniu jest 0.01/0.02 ale inaczej nie szło więc podzieliłem stacki wchodzących w rozdanie i wszystkie bety przez 2, aby stosunek był taki sam). Przepraszam, że w taki sposób wrzucam rękę, ale nie dało się inaczej... Ja trzymałem A9 w pikach (nie wiem czemu tego też nie pokazuje). Aha, ręki przeciwnika też nie pokazuje niestety, ale podałem ją w linku z rozdaniem.

Co wiem o przeciwniku... Nic, dopiero wszedł na stół, mimo że był na UTG nie poczekał na BB tylko od razu wpłacił i podbił do 3bb, zaczął z "nierównym" stackiem, raczej jakiś rekreacyjny gracz.

Szczerze mówiąc po analizie tego rozdania nie wiem czy odważyłbym się na takie kroki jakie podjąłem w rzeczywistości, reprezentował mocny układ. Pamiętam, że kiedy wykonał duży bet na turnie to powiedziałem do siebie "on blefuje" i trzymałem się tego do końca, ale czy słusznie? Były jakieś słuszne przesłanki do tego, aby zagrać tak jak zagrałem?

Proszę o pomoc i przepraszam za brak profesjonalizmu z mojej strony, uczę się dopiero :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
21 odpowiedzi

Co Ty zrobiłeś w tej ręce? Jakby grał pijany Krakowiaczek. :banana:

Odpowiedz
Cytat
tramer2288 Autor wątku
tramer2288
Poker Player

To może krótko uzasadnię moje zagrania:

pre-flop call wg. mnie jest optymalnym zagraniem, mam przewagę pozycji nad agresorem i umiarkowanie dobrą rękę suited, zresztą jak pisałem, wygląda na rekreacyjnego gracza niezbyt przejmującego się BM (co nie znaczy, że nie umie grać)
flop- zupełnie go nie trafiłem, ruch ma jeszcze jeden gracz po mnie, trudno byłoby tu zagrać odpowiednio duży bet z odpowiednio wysokim fold equity dla przeciwników z czymś lepszym, albo i nawet gorszym, jeśli sprawdzi mnie na river gracz z pozycją to będzie lekko mówiąc kicha.
turn- spadł taki semi-blank, spodziewałem się podbicia agresora pre-flop kiedy wszyscy inni wykazali słabość na floopie, no i ten over bet byl dziwny, nie wyglądało mi na zagranie dla value, raczej próba izolacji z małą parą (ale taka agresywna izolacja nie miała by sensu bo w większości przypadków spasują mu słabsze ręce, raczej mało która spekulacyjna ręka sprawdzi, a nawet jeśli sprawdzi to na river pieniędzy już nie dostanie, a jeśli draw się skompletował to krótko mówiąc jest się w 4 literach), uznałem więc to za blef i re-stealowałem. Call mnie zdziwił, może liczył na river, z mocną ręką raczej byłby all-in.
River- kolejny blank, on, co spodziewane, gra all-in, ja sprawdzam, bo i tak pot oddsy mam bardzo korzystne (1,22$ włożyć do puli 3.50$) i sporą szansę na podział puli z asem high.

Odpowiedz
Cytat
sphinx100
Poker Player

.

Odpowiedz
Cytat
tramer2288 Autor wątku
tramer2288
Poker Player

Dzięki za pomoc Panowie, naprawdę, dużo mi to dało.

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz
PokerStrategist

Polecam granie pełnym stackiem.

Może trochę pokrętne rozumowanie, ale gdzieś tam siedzi potencjał pewnie w tobie :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Grać SS na NL4 i tak levelować. :yaoming:

Odpowiedz
Cytat
tramer2288 Autor wątku
tramer2288
Poker Player

A mógłbyś powiedzieć jakie konkretne korzyści daje pełny stack z auto re-buy poza lepszym wyciąganiem value?

Wiem, że to trochę "fishowate", ale u mnie wygląda to tak, że gram 60bb i jak spadnę poniżej 50bb to robię re-buy do 60bb, bo zauważyłem, że gra mi się gorzej, bo nie kontroluję pieniędzy na stołach.

I czy uważasz, że najlepiej było tutaj grać check-fold?

A co do limitów- chętniej bym grał na wyższych, ale BM mi na to nie pozwala, raz zagrałem na NL10 i czułem się dużo lepiej z moją grą, ale jak mówiłem- nie mogę tam grać regularnie.

Odpowiedz
Cytat
sphinx100
Poker Player

Leveling poziom ULTRA HARD.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez tramer2288
A mógłbyś powiedzieć jakie konkretne korzyści daje pełny stack z auto re-buy poza lepszym wyciąganiem value?

Wiem, że to trochę "fishowate", ale u mnie wygląda to tak, że gram 60bb i jak spadnę poniżej 50bb to robię re-buy do 60bb, bo zauważyłem, że gra mi się gorzej, bo nie kontroluję pieniędzy na stołach.

:coolface:

Odpowiedz
Cytat
ohayonippon
PokerStrategist

Chciałem tylko napisać że Autor mimo iż nie ma wiedzy wyłapał całą masę przydatnych info, to dobry start :f_thumbsup:
JEbać hejtów, część tych powyżej tylko w blogach siedzi i komentuje, keep head high :f_wink:

Odpowiedz
Cytat
tramer2288 Autor wątku
tramer2288
Poker Player

Panowie urjoker i sphinx, rozumiem, że wy na początku pokerowej kariery shipowaliście SM co niedziela, rozumiem też, że nie chcecie podzielić się swoimi sekretami, które przyniosły wam już miliony na koncie, ale sama strona podobno reklamuje się jako "professional poker school" i nie wiem czy profesjonalną szkołą jest śmianie się z mniej zaawansowanych użytkowników, ciekawy jestem na jakim poziomie bylibyście bez artykułów na poker strategy, bez oglądania filmów szkoleniowych, bez życzliwych osób, którzy równie dobrze mogli na początku kompletnie olać. Tak najłatwiej, potem też najłatwiej narzekać, że nie ma "świeżej krwi", poker ma opinię jaką ma, a jego popularyzacja leży. W polskiej wersji relacji EPT gdzie siedzą Pawcio z PT.pl i gracze typu Rado Góral czy Warsaw, którzy śmiechem mogliby zareagować na twoją hhr. Regularnie padają do nich pytania "co to jest 3bet" i co, wybuchają śmiechem? Uprzejmie tłumaczą, bo po pierwsze tego wymaga popularyzacja pokera, a także zwyczajnie dobre zachowanie.

Widzę, że głównym problemem jest dostosowanie gry do limitów, no więc czy macie jakieś wskazówki jak patrzeć na zagrania ludzi z tego limitu, jaki poziom sobą reprezentują? Co tracę grając stackiem 50-60bb? Nwo i czy na takich limitach podobną rękę najlepiej rozgrywać (bez wiedzy o przeciwniku) check-fold? Bo w sumie w tym rozdaniu decyzję podjąłem dobrą, pytanie czy to dzięki mojemu "levelowaniu" czy zwyczajnie przypadkowi, że gościu był na tlicie, bo nie raz zdarzały mi się skuteczne 3bet steale po floopie na NL4.

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Napisane przez tramer2288
turn- spadł taki semi-blank, spodziewałem się podbicia agresora pre-flop kiedy wszyscy inni wykazali słabość na floopie, no i ten over bet byl dziwny, nie wyglądało mi na zagranie dla value, raczej próba izolacji z małą parą (ale taka agresywna izolacja nie miała by sensu bo w większości przypadków spasują mu słabsze ręce, raczej mało która spekulacyjna ręka sprawdzi, a nawet jeśli sprawdzi to na river pieniędzy już nie dostanie, a jeśli draw się skompletował to krótko mówiąc jest się w 4 literach)

Problem polega na tym, że fish raczej nie będzie się zastanawiał nad sensem swojej linii, sizingów ani nad tym jakie ręce wyrzuci, ani co go sprawdzi. Równie dobrze mógł mieć tam niską parę, która na turnie dawała mu fulla, więc chciał wrzucić do puli jak najwięcej pieniędzy.

Odpowiedz
Cytat
Michasia
Elite Grinder

Zadaj sobie pytanie czy lepiej od fisha wygrac 60bb czy 100bb.

Odpowiedz
Cytat
tramer2288 Autor wątku
tramer2288
Poker Player

Rozumiem, problem polega na tym, że częściej zmuszony jestem blefować all-in niż występują sytuacje, kiedy mogłem wyciągnąć więcej przez wielkość stacka. To chyba ogólnie wymaga zmiany fundamentów całej gry, prostszego myślenia. Tylko jak od tego zacząć?

Odpowiedz
Cytat
Michasia
Elite Grinder

Na początek artykuły i filmiki.

Co do ręki to fold pre, będziesz przeważnie zdominowany przez lepsze Ax, po flopie nie takie głupie zagranie nawet oprocz turna, bo grałeś ten raise for value czy jako blef, bo jeśli jako blef to jaką lepszą rękę zrzucisz?

Odpowiedz
Cytat

Panie Zborek, nie wygłupiaj się.

Odpowiedz
Cytat
Michasia
Elite Grinder

Kurwa jaja sobie robicie, a ja tracę czas na pisanie postów.

Odpowiedz
Cytat
tramer2288 Autor wątku
tramer2288
Poker Player

Napisane przez Michasia
Na początek artykuły i filmiki.

Co do ręki to fold pre, będziesz przeważnie zdominowany przez lepsze Ax, po flopie nie takie głupie zagranie nawet oprocz turna, bo grałeś ten raise for value czy jako blef, bo jeśli jako blef to jaką lepszą rękę zrzucisz?

O foldzie pre-floop nie pomyślałem, jakbym nie miał pozycji to byłby 100% fold pf, ale faktycznie, może powinienem zrzucić. Na turn zagrywałem dla value (obstawiałem go na A/K high więc albo chop pot albo wygrana), ale też można powiedzieć, że izolowałem go, sprawdzić nie mogłem bo raz, że na river może spaść parę outów, które dadzą mu fulla, a dwa, jako, że była szansa na chop pot to liczyłem, że może zarzucić swojego asa myśląc, że mam fulla. Wtedy więcej wygram i mniejsze będzie rake. Więc po części było to zagranie dla value, a po części blef, bo jak mówiłem, jeśli on ma to samo co ja, to tego re-steala może się przestraszyć i wtedy będzie więcej dla mnie. Nie zrzuciłbym na 99% fulla i to wydaje mi się jest słaba strona tej całej akcji, bo jednak jak pisałem, wyglądało to na blef, ale "planu awaryjnego' gdybym się mylił nie miałem.

Ja żadnych jaj sobie nie robię i dziękuję za merytoryczną wypowiedź :).

Odpowiedz
Cytat
Michasia
Elite Grinder

Właśnie fisha nie zrzucisz z fulla czyli żadnej pp nie zrzuci i lepiej dać mu blefować jeszcze river, większość czasu zrzucisz go z gorszej ręki. Ma te 6 outow, ale to jest mała ilość. Ja bym grał call Turn i call river prawdopodobnie jak spadnie jakiś blank na J+ mógłbym foldowac river.

Napisz mi prywatną wiadomość, to może będę Ci wstanie coś polecić, poradzić, nie jestem jakimś wymiataczem bo gram tylko nl100 ale dla gracza mikro coś chyba mogę doradzić.

Odpowiedz
Cytat