Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] FL czy NL

20 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
1,437 Wyświetlenia

Witam,

Zapewne opinii bedzie bardzo duzo, ale chcialbym sie jednak zapytac... Co wybrac na dluzsza mete? Fixed czy no limit? Gram na ipoker, stawki 0.1/0.2$ przeszedlem bardzo szybko z dobrym wynikiem. W miedzyczasie pogrywam sng i idzie mi bardzo dobrze, chyba najlepiej sie rozwinalem wlasnie w tym kierunku, ale na ipoker nie mozna ich grac za duzo... Brakuje chetnych :(

Na limicie 0.25/0.5$ FR FL trafilem na schody, lacznie rozegralem ponad 4k rak i jestem w plecy jakies 25$... Niby gram caly czas swoje, ale idzie ciezko... Zastanawiam sie czy nie lepiej przejsc na BSS, rolla mam odpowiedniego pod nl4 korzystajac z konserwatywnego bm...

Jakie sa wasze opinie? Grac swoje w fixed? Czy tez zaczac cos nowego?

(moj roll to okolo 150$)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi :)

19 odpowiedzi

Ja tam się właśnie przesiadlem z SSS i BSS na FL!
Dlaczego ? Bo skoro Ci nie idzie, więc chcesz zmian, chcesz żeby cyferki się szybko zmieniły, że gra Twoja jest git, więc może to nie dla Ciebie, to sobie wyobraź teraz że jesteś na NL i masz taką sytuację, tilt cię ZEŻRE! Zobaczysz QQ napalisz się, powiesz sobie no teraz w końcu nikt mi tu z Ax nie pojedzie, podbijesz trafisz fisza z A2o i jebniesz na zawał, ale pokera oczywiście nie wyłączysz bo to tylko fisz hehehe :D
Ja takie tilty miewałem, krótko okresowe, a może nawet nie tilty, ale z tego co napisałeś to spadki w dół Ci nie służą, mi też nie, dlatego nie pcham się do NL gdzie źle rozegrana ręka może skasować 100BB na raz :f_ugly:

Namawiam na FL! Grałem jednocześnie to i to, i nie wiem czy dobre wyniki czy złe, czy to dla mnie czy tamto, ale psychicznie w FL jest lżej _cool:

Nie ma co świrować, graj swoje i je polepszaj!

PS
Tu podobne rozkminki:
Jaki limit na start dla Fixed limit ?

Graj FL i w międzyczasie przeczytaj dokładnie wszystkie dostępne artykuły o nl i obejrzyj kilka filmów. Podejdź poważnie do selekcji stołów i szukania graczy których styl Ci odpowiada. Ja zdecydowanie w tej chwili preferuję cs, którzy nigdy nie blefują - i jest ok:) A jak czasami trzeba sprawdzić all-inującego maniaka? - trudno, najważniejsze to zachować spokój i powtarzać sobie "w longrunnie to było opłacalne :)

majstereo

1. nie gram w NL, ale gdzies chodza sluchy ze ta gra jest mniej swingowata ( chocby ze wzgledu na zakresy graczy - popatrz na tabele ORC do NL i do FL ) - chodzi mi o BSS.

2. strata 25$ na 0.25/0.5 - to raptem 50BB, wiem ze teraz latwo mi to mowic ale jak chcesz grac w pokera musisz do tego przywyknac.
bedziesz gral swoje, ale fisze i tak w krotkim okresie czasu beda cie kosic. w longrunie czynnik szczescia rozklada sie po rowno dla kazdego i wygrywa ten, kto to szczescie okrzesal.

3. graj to, w czym czujesz sie najlepiej - ucz sie, poprawiaj bledy a wyniki w postaci $$ same przyjda.

StraightGinn

majstereo napisał
1. nie gram w NL, ale gdzies chodza sluchy ze ta gra jest mniej swingowata ( chocby ze wzgledu na zakresy graczy - popatrz na tabele ORC do NL i do FL ) - chodzi mi o BSS.

Przede wszystkim błędy dużo kosztują w NL a co do wariancji, nie gram FL ale w jednym rozdaniu jeśli dobrze licze możesz stracić max 24bb (4bb+4bb+8bb+8bb) a nie 100bb+ jak w NL.

Dokładnie, dlatego też gra jest ciekawsza, można "liczyć" na fula, strita, fajnie się liczy ile % pot ods, czy się opyla, ciekawsza gra, w NL AA to zwycięstwo, tutaj 1 podbicie wszystkich nie wystraszy, pozostaje sporo grywalnych rąk :D

FL na niskich stawkach jest latwe i oplacalne, na wyzszych (FL 3/6+) juz podobno taka masa regsow ze przejscie na NL nieuchronne (patrz Panadol). Na NL trzeba miec mocne nerwy, jednak i jedno i drugie ma swoje plusy i minusy ;)

eSGe

StraightGinn napisał

Przede wszystkim błędy dużo kosztują w NL a co do wariancji, nie gram FL ale w jednym rozdaniu jeśli dobrze licze możesz stracić max 24bb (4bb+4bb+8bb+8bb) a nie 100bb+ jak w NL.

To zdanie u No Limitowca mi się zawsze podoba mozesz starcić tylko 12 BB
Ale przy bankrolu na FL FR 300BB to 1/25 bankrolarola

A jeden BI na NL FR (sugeruje się 20 BI) to aż 1/20 bankrolarola

Różnica ogromna czyż nie?? :f_wink:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witam,

Zdecydowalem sie rzucic fixed, a przynajmniej zrobic sobie kilku-kilkunastodniowa przerwe... W tym czasie poucze sie BSS i gry sng. Wyrobie bonus na titanie do 6500tp, zeby wziasc free 45$ i uciekam na Party/FTP/PS.

Dzisiaj zagralem fixed i moje nerwy podupadly, mialem 4 x AA i wszystkie przegralem... ehhh nie chce wracac na 0.1/0.2$...

Zreszta sam nie wiem, pogram troche nl2 - nl4 i sng 1$ :P

Pozdrawiam!

7zajac7

Coraz więcej osób ucieka w NL z FL..ja tam się trzymam FL i dobrze mi idzie właśnie na 0,1/0,2 na mansion _cool:

StraightGinn napisał
a co do wariancji, nie gram FL ale w jednym rozdaniu jeśli dobrze licze możesz stracić max 24bb (4bb+4bb+8bb+8bb) a nie 100bb+ jak w NL.

Możesz w FL zaliczyć swing trwający pół roku i kosztujący więcej, niż wynosi zalecany przez PS bankroll.

tool8 napisał

StraightGinn napisał
a co do wariancji, nie gram FL ale w jednym rozdaniu jeśli dobrze licze możesz stracić max 24bb (4bb+4bb+8bb+8bb) a nie 100bb+ jak w NL.

Możesz w FL zaliczyć swing trwający pół roku i kosztujący więcej, niż wynosi zalecany przez PS bankroll.

Ale że czemu ?

tool8 napisał

StraightGinn napisał

A w NL niby nie? :P

slimy3

Dlaczego w NL są mniejsze swingi niż w FL? Może nie tyle co mniejsze, ale krótsze! I o to tutaj chodzi - licząc $$$ czy BB w NL swing będzie pewnie większy, ale w czasie będzie mniejszy. Nie gram (jeszcze) w NL, ale zakładam, że nie każdy fish będzie się stackował z bottom pair? Albo nie będzie się stackował z runner runner flush'em czy runner runner straight'em, a może z runner runner two pair (na flopie nie ma nic)? A w FL sprawdzenie 1xSB to przecież żaden wydatek, a jak już zlapie parę albo draw na turnie to sprawdza dalej i takie suck outy w FL zdarzaja się raczej częściej niż w NL.

Tak czy nie?

Danny917 napisał

tool8 napisał

StraightGinn napisał

W sumie to co za sztuka w jakiejkolwiek odmianie przegrać cały bankroll? :D

tool8 napisał

Danny917 napisał

tool8 napisał

StraightGinn napisał

No wlasnie :P

StraightGinn

Danny917 napisał

tool8 napisał

Danny917 napisał

tool8 napisał

StraightGinn napisał

+1

StraightGinn napisał

Danny917 napisał

tool8 napisał

Danny917 napisał

tool8 napisał

StraightGinn napisał

+1

+0,7 l

majstereo

StraightGinn napisał

majstereo napisał

a jaki masz roll ? w FL 500BB a nie jak w NL 25-30stackow na gre sh co daje jakies 2.5k-3kBB

Nie porownojcie bb w NL do bb w FL! Przeciez w FL blindy sa z 3x wieksze niz w NL, wiec takie porownania sa bez sensu.