Przejdź do forum
EV, Fold Equity itp

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] EV, Fold Equity itp

24 Posty
13 Użytkownicy
0 Reakcje
3,409 Wyświetlenia

Witam

Niedawno zdobylem srebrny status i zaczalem czytac artykuly ze strategi dla no limit. Gram nl25 sss wiec zaczalem od startegi dla sss o zaawansowanym Cbet. Wszystko fajnie dopoki nie doszedlem do etapu z EV i Fold Equity. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc (łopatologicznie =)) kiedy powinienem liczyc EV i FE, do czego to tak naprawde sluzy. Z gory dzieki

23 odpowiedzi
A1varo
Poker Player

przy bluffowaniu ze słabą ręką albo z drawem?

kaczuba
Oldschool Grinder

Fold equity jest to procentowa liczba posiadanych przez przeciwnika rąk, które spasuje na nasz bet w rundzie licytacji; natomiast equity jest to szansa na wygranie puli ze względu na posiadane karty, board, zakres rąk przeciwnika oraz prawdopodobieństwo pojawienia się kolejnych kart na następnych streetach, które mogą zmienić obecny układ sił.

Rozegranie będzie mieć dodatkową wartość oczekiwaną (+EV), czyli będziemy wychodzić na plus w długim okresie, gdy zsumujemy [[taki procent puli wygranej poprzez fold przeciwnika, jaki wynika z naszego fold equity], [procentową szansę na wygranie przez nas puli jaka powstanie z tego co już się w puli znajduje (czyli nasze bety we wcześniejszych rundach licytacji wliczają się puli więc są to niczyje pieniądze) oraz tego ile przeciwnik musi callować (nie wliczamy tego co sami betujemy próbując zmusić villaina do spasowania)] i [procentową szansę na przegranie przez nas wnoszonego zakładu - to będzie zawsze liczba ujemna] i ta suma będzie liczbą dodatnią (w tym miejscu pomijam rake, który zmniejsza naszą wygraną).

Oczywiście obliczanie equity za pomocą przeznaczonych do tego programów zależy od zakresu na jaki stawiamy przeciwnika (a fold equity od części tego zakresu, które przeciwnik spasuje w zależności od różnych czynników, jak np. wysokość naszego beta etc.), co dla początkującego stanowi nie lada trudność, ale warto nauczyć się przynajmniej na początek rozumieć takie analizy (co mnie już się powoli udaje, ale ze zrobieniem jakiejś trudnej analizy miałbym ogromne kłopoty :P) bo to nam pozwoli prawidłowo ocenić opłacalność danych zagrań, które na pierwszy rzut mogłyby się wydawać absurdalnie niedochodowe (sam czasem nie wierzę w to co widzę jako wynik takiej analizy).

Jaśniej nie potrafię, jak czegoś nie rozumiesz to pytaj; jak coś nie tak jest z moim rozumowaniem to proszę innych użytkowników o poprawienie moich wywodów. ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Cos mi zaczyna switac ;) Czy sa jakies programy do cwiczenia fold equity i reszty takie jak ICM Trainer (tam mozna bylo pouczyc sie push or fold =) ). Jak tak to podaj jakies nazwy ;)

kaczuba napisał
Oczywiście obliczanie equity za pomocą przeznaczonych do tego programów zależy od zakresu na jaki stawiamy przeciwnika (a fold equity od części tego zakresu, które przeciwnik spasuje w zależności od różnych czynników, jak np. wysokość naszego beta etc.), co dla początkującego stanowi nie lada trudność, ale warto nauczyć się przynajmniej na początek rozumieć takie analizy (co mnie już się powoli udaje, ale ze zrobieniem jakiejś trudnej analizy miałbym ogromne kłopoty :P)

A gdzie mozna takie analizy obejrzec?

sulka79 napisał

kaczuba napisał
Oczywiście obliczanie equity za pomocą przeznaczonych do tego programów zależy od zakresu na jaki stawiamy przeciwnika (a fold equity od części tego zakresu, które przeciwnik spasuje w zależności od różnych czynników, jak np. wysokość naszego beta etc.), co dla początkującego stanowi nie lada trudność, ale warto nauczyć się przynajmniej na początek rozumieć takie analizy (co mnie już się powoli udaje, ale ze zrobieniem jakiejś trudnej analizy miałbym ogromne kłopoty :P)

A gdzie mozna takie analizy obejrzec?

O ile sie nie myle, programem sluzacym do wyliczania equity jest Equilator dostepny tutaj ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Poradzilem sobie juz rozumiem . Pomogl slownik na pokerstrategy i www.holdemheatmap.com ;) . Tak jak bylo napisane w slowniku EV=Equity - Bet. Equity = Szansa na wygrana (w procentach) * pula . Szanse na wygrana pomaga policzyc wlasnie www.holdemheatmap.com . Liczy sie to w ten sposob ilosc ukladow ktore ci pomoga / wszystkie uklady (czyli 13*13 =169). Dosc trudna matma, ale mysle ze pod dluzszym treningu mozna dojsc do wprawy . Dzieki za pomoc

VictorM
Oldschool Grinder

Ten słownik PS niestety zamiast podawać przykład z pokera na EV podaje obliczenia dla rzutu monetą(związek z pokerem niewielki). Poniżej napisałem pokerowy przykład obliczeń, aby łatwiej Ci było to sobie przyswoić. Po trochu napisałem to też dla siebie, żeby sobie niektóre rzeczy uporządkować (chociaż często robię takie wyliczenia to są tak chaotyczne, że na następny dzień sam z nich nic nie wiem ;)) Tutaj jest to podane w uporządkowany sposób.

Zakładamy grę 9-osobową w NL Holdem. Wszyscy przeciwnicy mają 100$ w stacku. Blindy to oczywiście 0,5$/1$.

Hero is on the button w A♥ K♥

Preflop:
SB posts blind, BB posts blind.
3 folds, MP2 raises to 4$, 2 folds, Hero calls, SB folds, BB folds.

Flop (9,50$) is: K♠ J♥ T♥
MP2 bets 6$, Hero ???

I teraz trzeba podjąć decyzję o najwyższym EV.

Zakładamy zakres rąk przeciwnika: 88,99,TT,JJ,QQ,KK,AA,ATs,AJ,AQ,AK.

Equity Twojej ręki względem przeciwnika wynosi wg PokerStove:

equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 68.642% 63.05% 05.60% 36201 3213.00 { AhKh }
Hand 1: 31.358% 25.76% 05.60% 14793 3213.00 { 88+, ATs+, AJo+ }

Czyli jesteś faworytem. To zawsze jest dobra oznaka. Teraz trzeba obliczyć EV

EV(fold)=0 - gdy spasujesz nie wygrasz nic, EV(fold) zawsze wynosi 0
EV(call)=(68%*(9,50$+6$+6$))-(32%*6$)=14,62$-1,92$=12,7$

Wiemy już, że sprawdzenie bardziej się opłaca od spasowania. Ale może się bardziej opłacić podbić. Przeciwnik będzie miał wtedy trzy możliwości - fold, call, reraise. Zakładamy podbicie o 4x do 24$. Musimy znowu oszacować z jakimi rękami jak zagra. I tak:

88,99,AT,AJ - fold
QQ,AK - call
AQ,TT,JJ,KK,AA - reraise

EV(raise4x, fold)=9,50$+6$=15,50$

EV(raise4x, call)=

equity przeciw temu zakresowi wg PokerStove:

Hand 0: 74.230% 58.21% 16.02% 6915 1903.50 { AhKh }
Hand 1: 25.770% 09.75% 16.02% 1158 1903.50 { QQ, AKs, AKo }

EV(raise4x, call)=(74%*(9,50$+6$+24$+18$))-(26%*24$)=51,26$

EV(raise4x, reraise all-in)=

i znowu equity takiej sytuacji wg PokerStove:
Hand 0: 41.508% 38.51% 03.00% 8388 652.50 { AhKh }
Hand 1: 58.492% 55.50% 03.00% 12087 652.50 { KK+, JJ-TT, AQs, AQo }

EV(raise4x,reraise all-in)= I znowu będziemy mieli dwie możliwości - call i fold, więć EV trzeba wyliczyć dla obu.

EV(raise4x,reraise all-in,fold)=-24$(ponieważ do tylu podbijasz i zostawiasz to przeciwnikowi)

EV(raise4x,reraise all-in,call)=(0,41*(9,50$+6$+24$+90$+72$))-(59%*72$) = 40,13$

Podsumujmy EV(raise4x):
EV(raise4x, fold)=15,50$
EV(raise4x, call)=51,26$
EV(raise4x,reraise all-in,fold)=-24$
EV(raise4x,reraise al-in,call)=40,13$

Teraz trzeba obliczyć ile jest których kombinacji kart:
88,99,AT,AJ - 6+6+9+9 = 30 kombinacji
QQ,AK - 6+6 = 12 kombinacji
TT,JJ,KK,AQ - 3+3+1+12 = 19 kombinacji

Suma kombinacji wynosi 61.
Fold equity wynosi więc 30/61 = 49%
Zakres rąk na call 12/61=19%
Zakres rąk na reraise 19/61=31%

A więc EV(raise4x)=(49%*15,50$)+(19%*51,26$)+(31%*40,13)+(0%*-24$) = 7,60$+9,73$+12,44$+0=29,77$

A więc wracając do decyzji którą musimy podjąć grając fold nic nie zarobimy, grając call zarobimy 12,70$, grając raise4x zarobimy 29,77$. Najbardziej +EV jest raise 4x. Aha, przyjąłem założenie, że gdy przeciwnik zagra all-in to Ty sprawdzisz. Możesz spróbować obliczyć samemu, czy to dobre założenie, czy może jednak powinieneś spasować. To tylko dwie linijki prostych obliczeń, equity znasz(41%).

na razie dla mnie to czarna magia. jeszcze chwile bede fishem ;)

kaczuba
Oldschool Grinder

Ten przykład o wiele lepiej obrazuje to co chciałem powiedzieć, niż mój bełkot, tym bardziej że ja pominąłem różne ścieżki rozgrywania danej ręki. :) GJ VictorM

szok38
Elite Grinder

VictorM ;) Reraise preflop;)

Dobra robota Victor - lepsze niż niejeden artykuł na PS. Myślę, że powinieneś wkleić tego posta do działu gdzie wrzuca sie propozycje swoich artykułów :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzieki naprawde pomocne :) nie jest to az takie trudne jak myslalem najgorzej jest obliczyc equity i zakres rak przecziwnika, reszta spoko :) dzieki za arta ;]

VictorM
Oldschool Grinder

Dzięki za miłe słowa =), ale żeby to się nadawało na artykuł trzeba by było zrobić jeszcze trochę obliczeń. Przeciwnik może sprawdzić to raise4x, a wtedy trzeba znowu wszystko liczyć od nowa na turnie. :P

VictorM napisał
Dzięki za miłe słowa =), ale żeby to się nadawało na artykuł trzeba by było zrobić jeszcze trochę obliczeń. Przeciwnik może sprawdzić to raise4x, a wtedy trzeba znowu wszystko liczyć od nowa na turnie. :P

Go go go - za artykuły płacą ;) Rozpisz zasady liczenia tych rzeczy od początku rozdania do końca, a ode mnie na pewno 5 (6?) za artykuł dostaniesz (pewnie nie tylko ode mnie :)

VictorM
Oldschool Grinder

To co tam jest napisane dotyczy pewnej starej promocji i to tylko dla platyn. Ale jak się kiedyś będę nudził, to może to zrobię. ;)

Napisane przez VictorM
Teraz trzeba obliczyć ile jest których kombinacji kart:
88,99,AT,AJ - 6+6+9+9 = 30 kombinacji
QQ,AK - 6+6 = 12 kombinacji
TT,JJ,KK,AQ - 3+3+1+12 = 19 kombinacji

Suma kombinacji wynosi 61.
Fold equity wynosi więc 30/61 = 49%
Zakres rąk na call 12/61=19%
Zakres rąk na reraise 19/61=31%

w jaki sposób wychodzi 9 kombinacji dla np. AT, bo główkuję i nie mogę się tego doliczyć :/

W talii masz 4* T i 4* A, każda w innym kolorze. Możesz je razem ułożyć w układ AT w 12 różnych kombinacji (4 w kolorze AhTh itp. i 8 w różnych kolorach AhTc itp.). Na flopie leży już jedna T (Th) ty masz jednego A (Ah) więc pozostaje 6 kart (Ac,As,Ad,Tc,Td,Ts) z których możesz ułożyć takie kombinacje (3 suited i 6 offsuit). To jest właśnie 9 kombinacji AT w tym wypadku.

A :spade:T :spade:
A :spade:T :heart:
A :spade:T :diamond:
A :spade:T :club:

A :heart:T :spade:
A :heart:T :heart:
A :heart:T :diamond:
A :heart:T :club:

A :diamond:T :spade:
A :diamond:T :heart:
A :diamond:T :diamond:
A :diamond:T :club:

A :club:T :spade:
A :club:T :heart:
A :club:T :diamond:
A :club:T :club:

daje 16 a nie 12 kombinacji - co źle liczę?

Racja. Pomyliłem się :) jest 16 kombinacji ( 4 w kolorze i 12 bez koloru). Ale jak odejmiesz sobie teraz z tych kombinacji te z Ah i Th to masz te 9 o których był o wyżej.