Przejdź do forum
(Down)swingi

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] (Down)swingi

39 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
2,528 Wyświetlenia
slimy3
Oldschool Grinder

Jak długo mogą trwać swingi? Wiem, że na FL swingi są dłuższe itd, ale na niskich limitach? Mam kolejnego dosyć dużego swinga (~300xBB) i zaczynam się zastanawiać czy na 0.5$1 to przypadkiem nie za dużo. Wykres po ~45k rękach prezentuje się tak:

Aż tak tragicznie to chyba nie gram. Korzystam z opcji private coaching i mówiono mi, że moja gra jest ok, że nie mam jakiś znaczących leaków. Ostatnio to jest po prostu parada suckoutów, np:

• AQs < A9o (preflop 75% vs 25%, flop 86% vs 14%)
  • A5s < KJo (preflop 60% vs 40%, flop 77% vs 23%, turn 86% vs 14%)
  • AA < 55 (preflop 65% vs 35%, flop 67% vs 33%, turn 81% vs 19%)
  • ATs < A6o (preflop 73% vs 27%, flop 76% vs 24%, turn 84% vs 16%)
  • 88 < AK (preflop 55% vs 45%, flop 73% vs 27%)
  • KQs < 44 (preflop 50% vs 50%, flop 88% vs 12%, turn 77% vs 23%)

A to tylko kilka wybranych z ostatniej sesji. Jak radzicie sobie podczas takiego downswingu (bo to chyba już jest downswing)? Najgorzej jest to, że nie chcę się grać, a z drugiej strony jest promocja Gladiator na Party. Co lepiej zrobić sobie wolne i stracić $100 z promocji czy grać dalej? Robiłem sobie nie dawno przerwę 1 dzień i nie wiele to zmieniło.

38 odpowiedzi
majstereo
Elite Grinder

na 1/2 mialem swinga 300bb w dol, jakies 20k rąk bylem bardzo duzo pod kreską.

przegrywalem wszystko, set over set, strit vs flush, 2 pair vs set blebleble.

skoro chcesz grac to nie moge ci nic innego poradzic jak zmniejszyc liczbe stolow.

murkins
Elite Grinder

poka poka statystyki :)

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Pierwsze to po ostatnich 12k rękach, a drugie to za całość na tym limicie.

murkins
Elite Grinder

a jeszcze "by position"

Panadol
BlackMember

slimy3 załuj, że nie byłeś na czwartkowm treningu z teorii pokera. tam były omówione dokładnie swingi jakie moga byc w FL ;)

Jeśli chodzi o Twój wykres to swingi są duże jak na ten poziom. chociaż wszystko zalezy od Twojego poziomu umiejętności, ale póki co nie ma się na razie specjalnie czym martwić, ale warto szukac luk i pracować non stop nad grą ;)

pozdrawiam

tigerek73
Elite Grinder

Witam. Ja po kilku downswingach na tym samym limicie na Pokerstars i Mansion teraz gram tylko Mansion zrobiłem analizę 15000 rozdań pod względem zakresu rąk. Wbiłem się w szok ile rozdań rozegrałem z zakresem rąk których nie brałem pod uwagę. Zamiast być 1100$ do przodu byłem tylko 100$. Czasami nie zauważamy że wchodzimy do gry z kartami którymi nie powinniśmy grać. Jak dla mnie grasz za bardzo agresywnie. Ja nie jestem expertem jak Panadol ale dla mnie teraz jest najważniejsze aby rozgrywać karty tylko z 15% zakresem rąk. Analiza moich rozdań przynosi z tym zakresem największy zysk. Na razie nie patrze żę K5s jest +EV po prostu ich nie rozgrywam bo na nich mam tyły. Chyba że SB i BB. Gram proste ABC pokera i na tym limicie to wystarcza. Jeśli napisałem jakieś głupoty czekam na odpowiedź.

PISAK89
Oldschool Grinder

Ja poprostu schodze na nizszy limit(NL) i jezeli zla passa mija wracam. :)

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

@murkins
Fajnie to wygląda nigdy tak nie filtrowałem rąk - nie powinienem zdecydowanie grać na BB i SB ;)

@Panadol
Żałuję i to bardzo, ale może uda mi się uzyskać nagranie od kogoś :)

@tigerek73
Sprawdzę to co mówisz, ale staram się nie grać mało grywalnych rąk nawet jak sprawdzenie na preflopie jest poprawne. Czyli np. filtruje wszystkie ręce z BU i sprawdzam, na których tracę najwięcej i ich po prostu nie grać?

@PISAK89
Zejście na niższy limit w tej chwili jest możliwy, bo na Party własnie uruchomili stoły SH 0.25$0.50, ale jest ich nie wiele. A rolla na 0.5$1 cały czas mam (około 550xBB).

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Zrobiłem sobie analizę ~45k rozdań w sensie zysków/strat danej ręki z danej pozycji - to o czym wspomniał tigerek73. Od razu widać, że 45k rozda to zdecydowanie za mało na takie analizy, bo na żadnej pozycji nie dostałem jakiejś ręki ponad 100 razy, więc wydaje mi się, że powinno sie mieć przynajmniej 300k rąk na takie analizy. Wyszło mnie coś co mnie zdziwiło, bo np. na Early i Middle przegrywam dużo z AQs, 66, 55. Nie widzę raczej sensu, by rezygnować z podbijania tych rąk preflop - próbka jest chyba zbyt mała by podjąć takie kroki. Jak ogólnie powinno się patrzeć na takie analizy?

A1varo
Poker Player

AQs - 0.4%
55 - 0.6%
W próbie 45k powinny ci się pojawić tak około 180 i 270 razy więc można już coś zauważać (choć 1 bad beat może wiele zmienić)

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Od pierwszego mojego wykresu w tym poście zjechałem jeszcze -130xBB, na chwilkę była korekta, ale potem znów się wyzerowała. Zrobiłem sobie znowu przerwę dwa dni i poświęciłem czas na grę na oglądanie filmików. Korzystałem też z filmików z innej strony (DC) i natknąłem się tam na video, gdzie omawiana jest gra SH - najpierw ORC preflop. Video jest z przed około roku, więc nie wiem na ile podawane tam informacje są aktualne, ale zwracano tam uwagę na to, że przy grach z niższym rake można open raisować troszkę bardziej loose, ale na low limit (0.5$1 - 2$4), gdzie rake jest stosunkowo spory lepiej grać bardziej tight. Co o tym myślicie? Wiem, że to już pewnie takie szukanie najlepszej strategii - to pewnie przez ten downswing, ale to uzasadnienie, że grać vardziej tight z powodu rake'u to mnie zaintrygowało. Zrobiłem porównanie zakresów ORC:

PS		DC
Early		13,12% (174)	12,07% (160)
Middle		17,19% (228)	15,84% (210)
CO		24,59% (326)	29,41% (390)
BU		37,71% (500)	35,44% (470)
SB		62,29% (826)	40,57% (538)

Co o tym myślicie? Czy zignorować to i grać dalej wg ORC z PS, czy ten rake rzeczywiście ma wpływ na ORC? Jak widać różnice są nie wielkie (oprócz SB).

tigerek73
Elite Grinder

Aż tak głęboko się nie zagłębiam w różnie teorie. Też teraz miałem gorsze 4 dni -130$ . Zwolniłem oglądnąłem jeden film, który mi pokazał że nie zawsze z AJ trzeba wchodzić , a raczej to robiłem. Zacząłem bardzie patrzeć na i rozgrywać to wg tabelek. Zwłaszcza wg. Raising one limper i 3-betting acc. to opp. PFR. Zmniejszyłem z 6 do 4 stolików aby mieć więcej czasu na analizę i wczoraj 750 rozdań 0,5/1FL FR i 90$ do przodu. I jeszcze jedno tabelka Openlimp ściśle się stosuje. I NAJWAŻNIEJSZE CODZIENNIE SPRAWDZAM SWOJE ROZDANIA JAK BYM ROZEGRAŁ TYLKO RĘCE 15% ZAKRES. i WCZORAJ ZNOWU ZAMIAST 90$+ MIAŁBYM 117$. 27$ RÓŻNICY TO NIE DUŻO ZWŁASZCZA ŻE 14 TO FOLDY NA SB I BB. UWAŻAM ŻE NA LIMICIE 0,5/1 I 1,2 ROZGRYWANIE KART +EV ALE POZA 15% ZAKRESEM NIE PRZYNOSI KORZYSCI.

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

na FR można grać 15%, ale na SH to blindy nas zjedza :)

tigerek73
Elite Grinder

Nie zwróciłem uwagi że grasz SH. Jak dla mnie na 0,5/1 FR jest wystarczający. Zyski rzędu 2-3k zł. miesięcznie to kupę kasy. Także jak opanuje do perfekcji tą grę to może przejdę do SH . Tylko czy tam jest większy zysk?

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

tigerek73 napisał
Tylko czy tam jest większy zysk?

w teorii jest ;)

tigerek73 napisał
Zyski rzędu 2-3k zł. miesięcznie to kupę kasy.

Nie szkoda Ci nerwów za takie pieniądze? :)

tigerek73
Elite Grinder

tool8 napisał

tigerek73 napisał
Zyski rzędu 2-3k zł. miesięcznie to kupę kasy.

Nie szkoda Ci nerwów za takie pieniądze? :)

Nie wiem ile masz lat i jaki jest status twojej rodziny. Może zacznę pisać blog to wyjaśniłbym ci za jakie pieniądze kiedyś grałem. Od kiedy mam żonę i dzieci poczucie obowiązku u mnie wzrosło. Pracuje 12 lat w jednej firmie i w takim przedziale zarabiam. Ja dopiero zaczynam przygodę z pokerem TH i dla mnie to szok że tak szybko doszedłem do takich zarobków.

2-3k miesiecznie na FL 0.5/1? ;o
Imo super wynik, ile grasz rozdan miesiecznie?

tigerek73
Elite Grinder

Danny917 napisał
2-3k miesiecznie na FL 0.5/1? ;o
Imo super wynik, ile grasz rozdan miesiecznie?

30k 4-6 stolików.