Przejdź do forum
Dlaczego oprogramow...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Dlaczego oprogramowania pokerroomów są takie badziewne?

16 Posty
9 Użytkownicy
29 Reakcje
2,939 Wyświetlenia
ArcadiusK
Oldschool Grinder

Nurtuje mnie od dość dawna jedna kwestia i nie mam zielonego pojęcia jak to sobie wytłumaczyć. Może wy pomożecie.

Dlaczego platformy takie jak partypoker czy 888poker mają tak za przeproszeniem spierdolone oprogramowania? Przecież to są spółki obracające dziesiątkami czy nawet setkami milionów.
Dlaczego FullTiltPoker czy PokerStars miały już przed 2010 bardzo dobrze działające, wyglądające i przede wszystkim ułatwiające grę oprogramowania a wyżej wymienione (zresztą nie tylko one) nie doczekały się tego do dziś? Jestem na 100% przekonany, że część graczy przebywa na PokerStars ze względu właśnie na to, że mają najlepszy soft - prawdę mówiąc żadna inna sieć nie ma nawet w 20% tak dobrego jak oni.

Czy to naprawdę tak trudno stworzyć oprogramowanie, które będzie przyjazne dla graczy? Wydaje mi się, że nie i że średnio rozgarnięty programista byłby to w stanie zrobić. Dlaczego więc tak się nie dzieje? Myślę, że zainwestowanie nawet kilkuset tysięcy w dobrych programistów zwróciło by się im w bardzo krótkim czasie.

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Też mnie to nieraz zastanawiało i ....

Spoiler

nic rozsądnego nie przyszło mi do głowy.
Jedna z nierozwiązanych zagadek XXI wieku.
Może Bogusław Wołoszański zrobi film o tym :)
A może po prostu Prokom Krauzego im (room-y poza PokerStars) robi ten soft, i tak "smaruje" osobom decyzyjnym, że nic nie można zrobić :)

Odpowiedz
Cytat
pawelplay
PokerStrategist

To chyba tylko Twoja opinia, bo akurat na 888poker gra się sie bardzo dobrze. Nadmienie tylko że na ps nie gram bo jest rigged (info 100% od użytkownika ddaniecki) :yaoming:

Odpowiedz
Cytat
ArcadiusK Autor wątku
ArcadiusK
Oldschool Grinder

Nie sądzę aby to była tylko moja opinia, ponieważ bardzo często widzę narzekania na inne softy oraz argument podczas wyboru roomu, że jeśli komuś zależy na wygodzie to niech idzie na PokerStars - gdzie możliwość spersonalizowania ustawień, wygody, intuicyjności i mnogości różnych opcji bije wszystkie pozostałe na głowę.
Nie rozumiem tylko dlaczego tak jest, biorąc pod uwagę jak ogromne pieniądze są w tym biznesie.

Grałem swojego czasu na 888poker i po jakimś czasie można się przyzwyczaić - ale do pełnego komfortu to niestety jest daleko.
Na party natomiast gram teraz i oznaczanie graczy kolorkami w sofcie czy kwestia sprawdzania co mieli na showdownie oraz wiele innych to jest jakieś nieporozumienie.

Odpowiedz
Cytat
GregPL191
PokerStrategist

IPoker to totalna porażka, nie wiem kim trzeba być by oferować graczom tak g**niany soft..

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage
PokerStrategist

Hej.

Nie określiłbym tych "softów" w aż tak krytyczny sposób, zwłaszcza nowego iPokera :coolface:, który wygląda bardzo przyjemnie dla oka, po części dzięki Wam (użytkownicy brali udział w testach nowego oprogramowania i zgłaszali swoje uwagi). Wiadomo, że PokerStars czy FullTilt wyznaczyły wysoki poziom i tutaj dochodzimy do sedna i powodu, dlaczego tak jest. Otóż zarówno PokerStars jak i FullTilt to typowe poker roomy, od samego początku były to platformy stworzone do pokera online i niczego innego. Przeważająca większość konkurencji, to przedewszystkim kasyna, bingo, zakłady, które dodatkowo oferują pokera. Firmy te mają milionowe dochody tak jak zauważyłeś, tylko, że poker online stanowi od 1% do w porywach 3% tych dochodów (biorąc za przykład William Hill - dane dostępne publicznie). Przebija nas nawet bingo. Nie jest to więc żaden priorytet dla takiej firmy i stąd też nie inwestuje się aż tak wiele (nie tylko pieniędzy ale też czasu i innych zasobów) w oprogramowanie pokerowe, bo się to po prostu nie opłaca (przy założeniu, że firma postanawia napisać własny soft i nie korzysta z istniejącego rozwiązania jak np. iPoker).

Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
MWaler
Poker Player

ArcadiusK

Korzystasz z Partycaption ? Bardzo pomocne i można zmienić layout softu na bardzo przyjemny :f_drink:
np.

Spoiler

Jest też oczywiście masa dodatkowych opcji które ułatwiają grę, ale faktycznie. Soft sam w sobie tego nie oferuje :f_frown:

Odpowiedz
Cytat
ArcadiusK Autor wątku
ArcadiusK
Oldschool Grinder

@imgoingtomirage
Pierwsze moje skojarzenie myśląc o WilliamHill to właśnie zakłady sportowe i z pewnością to jest ich główny target, a poker jest tylko dodatkiem.
Ale czy na PartyPoker jest tak samo? Nie sądzę, ale nie mogę się doszukać rozróżnienia pokera w raporcie finansowym na poparcie swojej tezy.
Znalazłem natomiast dane dla 888 - http://html.investis.com/8/888Holdings/pdf/2015-annual-report-v3.pdf (strona 14 + ewentualnie 5 jako ciekawostka) i jak widać poker to nie są drobne na waciki, a jednak soft w porównaniu do P* czy FTP pozostawia naprawdę wiele do życzenia.

@Mwaler
Dzięki, ale wiem że istnieją dodatkowe oprogramowania ułatwiające grę. Nie jestem tylko w stanie pojąć dlaczego nie ma tego po prostu wbudowanego w soft (imo jest on tragiczny) - żeby gra dla zwykłych osób była po prostu wygodna i przyjemniejsza co na pewno pozwoliło by też ściągnąć do nich więcej graczy - a przecież o to im chyba powinno chodzić.

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz
Oldschool Grinder

888poker mają tak za przeproszeniem spierdolone oprogramowania

gram na 888 i nic mi nie przeszkadza w ich sofcie, żadnych zwiech, restartów itd. ale też nie jestem fanką multum niepotrzebnych opcji - odpalam soft, włączam 888caption i nic więcej mi nie trzeba ;)

Odpowiedz
Cytat
MWaler
Poker Player

Napisane przez OnlyNutzz

gram na 888 i nic mi nie przeszkadza w ich sofcie

A rake ? :coolface:

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz
Oldschool Grinder

brak RB przeszkadza bardzo

Odpowiedz
Cytat
ArcadiusK Autor wątku
ArcadiusK
Oldschool Grinder

Napisane przez OnlyNutzz

gram na 888 i nic mi nie przeszkadza w ich sofcie, żadnych zwiech, restartów itd. ale też nie jestem fanką multum niepotrzebnych opcji - odpalam soft, włączam 888caption i nic więcej mi nie trzeba ;)

Rozumiem że odpalasz 888caption nie dlatego, że soft nie spełnia twoich wymagań np. co do ustalonych dokładnie wielkości podbić jak to można zrobić np. na Starsach lub zmiany wyglądu stolików pod siebie?

Zresztą nie chodzi mi tutaj o atak akurat na 888 czy jakikolwiek inny soft tylko ogólne zjawisko braku progresu czy dążenia do standardów jakie P* czy FTP wyznaczyły już dobrych kilka lat temu. Niesamowicie mnie to dziwi.

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz
Oldschool Grinder

Nie wiem, bo na Starsach i tak korzystam z StarsHelpera. Oprogramowanie Starsów nie pozwala na dokładne ułożenie stołów tak, jak ja chcę, nie wpisuje automatycznie domyślnej wartości betowania (np. 66% pota), nie ma opcji auto sit back po zużyciu timebanku, nie ma automatycznego opuszczenia stołu po osiągnięciu wybranej ilości bb (przydaje się na zoomach), nie można ustawić wyświetlania oddsów i potrzebnego fold equity podczas blefowania, nie wyświetla randomowej liczby z przedziału 1-100, nie można zamienić $ na bb, nie można...

to są przydatne opcje według mnie, a żaden soft ich nie oferuje :P Dlatego zawsze używam dodatkowego oprogramowania. Oczywiście Starsy są lepsze, bo można przypisać przyciskom klawiatury różne akcje i jest milion skórek i mają ładniejsze dźwięki :P

Odpowiedz
Cytat
ArcadiusK Autor wątku
ArcadiusK
Oldschool Grinder

No i właśnie... jak sama piszesz Starsy nie są doskonałe, ale pozostałe są za nimi daleko w tyle i w celu wysłuchania argumentów dlaczego tak jest i niewiele się z tym zmienia założyłem ten wątek :)

Śmiem twierdzić, że gdyby 888 czy partypoker zrobiły oprogramowanie na miarę właśnie P* i zaproponowały lepszy system lojalnościowy niż oni to znacząco zwiększyłyby swój udział w rynku.

Odpowiedz
Cytat
RedRere
PokerStrategist

Najlepiej jeszcze jak ktoś nie wejdzie w opcje żeby coś poustawiać, wszędzie jakieś kolorowe rysunkowe cliparty z lat 90, wyskakujące na środku podczas grania ręki reklamy ruletki. Pełno malutkich przycisków, z których połowa jest bezużyteczna, a pod resztą znajdują się te opcje których szukasz. Klikasz na bet slider i zamiast przesunięcia o BB ustawia ci bet za 55BB :DD
To naprawdę wygląda wszystko jak robota jakiegoś polskiego pokerimexu.

Nie zapominajmy o animacji jak niektóre rzeczy dzieją się tak szybko, że profesjonalny gracz sc2 (rozdawanie boardu na PP) miałby problemy tak inne (przesuwanie puli do zwycięzcy) po jakimś czasie zaczynają drażnić.

Albo te awatary :D przecież to wygląda jak z jakieś niszowej gry mmo z lat 80, wystarczyłoby przecież wydać jedną dniówkę tego co zarobią i graficy zrobiliby tak że ikony z ftp by się chowały.
O dawaniu notek i kolorowaniu graczy nawet nie będę już pisał, bo nie oznaczyłem nigdy żadnego gracza na innej platormie niż P*.

A najlepsze jest to, że P* mimo że jest bezkonkurencyjne dalej próbuje tworzyć jakieś nowe opcje, jak choćby boomplayer (wiem że to już stara, ale bardzo fajna opcja, o której możnaby pomarzyć na innym sofcie).

Odpowiedz
Cytat
vandervelde12
PokerStrategist

Ostatnio wypełniałem, już chyba z trzeci raz ankietę w PKR co powinni zrobić bym tam wrócił. Jak zawsze dałem by zmienili ten pieruński soft (u Was tez to coś zajmuje powyżej 1.5gb??), Już widzę jak to zmienią. 888 jest dla mnie ok, trochę wolny w reakcji, ale po ustawieniu stołów nie ma zwiech. Jestem pewnie w mniejszości, ale lubię ten soft Unibetu, no ale tu zaś mnóstwo disconnectów. Ipoker nowy bardzo średnio, trochę tylko lepiej niż było, ale jak dla mnie jakoś mało przejrzysty i wku$%a mnie, że ze stołem odpala mi się ta zakładka ze slotami. Pewnie się da to wyłączyć, ale i tak jak na tyle robienia to ten soft jest jednak słaby. Co do Starsów to trzeba tylko mieć nadzieję, że nie wpadną na pomysł by coś zmieniać.

Odpowiedz
Cytat