Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Come back

25 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
2,708 Wyświetlenia
Timoo1239

Witam. Przepraszam, że ten post taki długi ale mam do opowiedzenia historię. Może nawet dla niektórych ciekawą, może pouczającą. W każdym razie z góry dzięki dla każdego kto będzie miał cierpliwość poczytać ten wątek. A tym bardziej zabrać tu głos.

Gram w pokera już kilka lat. Grałem live, w internecie, czasami w kasynach. Skutek był różny jednak przez te kilka lat wyszedłem na minus. Dlaczego? Bo zawsze grałem dla zabawy. Grałem na limitach na które nie mogłem sobie pozwolić, chodziłem na "złote strzały" (gra na NL 1000 z bankrollem 2k), grałem live z kolegami którzy mieli na mnie edge i nie miałem z nimi szans itd. Nie interesowała mnie w ogóle kasa. Czasami dogrywałem się jakiejś większej kasy od freerolli, czasami potrafiłem pomnożyć całkiem nieźle jakieś darmowe 50$, ale zawsze potem topiłem to grając na stawki, które były dla mnie zdecydowanie EV-.

Jeśli chodzi o naukę to tak, czytałem dużo o pokerze, oglądałem jakieś filmiki jednak teraz wiem, że nie była to nauka. To było po prostu czytanie interesujących postów, oglądanie ciekawych filmów, czy przeglądanie artykułów. A to zupełnie co innego. Nigdy tak naprawdę nie uczyłem się i nie starałem się potem zastosować wiedzy w praktyce. No, może dzień po przeczytaniu jakiegoś pdf'a jeszcze pamiętałem o czym był i o czym mówił ale podczas następnych turniejów na pewno już nie.

Najlepszym dowodem na to, że nie interesowała mnie kasa jest to, że nigdy nawet nie myślałem, żeby z jakiegokolwiek serwisu cokolwiek wypłacać. Nawet jeśli dochodziłem do jakiejś większej sumy z kapitału początkowego to po prostu wchodziłem od razu na wyższe limity i nawet przez myśl mi nie przeszło żeby cokolwiek wypłacić i kupić sobie za to choćby licencję do pokertrackera czy holdem managera. Nie odczuwałem takiej potrzeby.

Moja ostatnia kasa zatopiona została na T6, pokerroomie, który okazał się jedną wielką ściemą. Na szczęście do tych 100 Euro, które mi tam ukradli doszedłem z freerolli więc nie płakałem za bardzo. Po padnięciu T6, czyli mniej więcej od stycznia nie grałem w pokera. Wiecie jak to jest , tak bardzo straszyli mnie maturą, że zacząłem się nawet trochę uczyć :)

Przez ten czas moje podejście do pokera i w ogóle do życia się zmieniło. Tak się złożyło, że znalazłem sobie kogoś bardziej na stałe w związku z czym pieniądze zaczęły mieć tak jakby większą wartość. Może przez to, że zaczęły w takim tempie znikać z konta? :) Ogólnie w środę kończę matury, które myślę, że poszły mi świetnie. Po ich końcu chciałbym wrócić do pokera. Tym razem już bardziej na serio. Mam zamiar wyjechać z moją dziewczyną do Liverpoolu na początku sierpnia i do tego czasu chciałbym zarobić tyle, żeby poker pokrył za moich rodziców przynajmniej część kosztów. Sądzę, że zarobienie 2 tysięcy złotych w dwa miesiące gry może być moim celem. Wiem, że to bardzo ambitny plan, ale, jak to ktoś mądry kiedyś powiedział, poprzeczkę trzeba stawiać sobie wysoko.

W związku z moim planem mam do was, starych wyjadaczy, kilka pytań. Wiedzcie, że wasze zdanie ma dla mnie duże znaczenie:

1. Gdzie grać?
W tej chwili rozważam dwa roomy: Titan i Party. Myślę, że mógłbym też pomyśleć nad innymi miejscami takimi jak FTP czy PS. Oczywiście jeśli macie inne zdanie i znacie lepsze miejsce dla początkującego to proszę, mówcie. Każda opinia jest mile widziana. Przy wyborze room'u nie interesuje mnie jakiśtam wygląd softu czy jakość programu bonusowego tylko ilość stołów na niskich stawkach i jakość graczy. Zależy mi także na tym, żeby serwis stosunkowo szybko nabijał punkty na Pokerstrategy, Elephant to bardzo przydatne narzędzie :)

2. Ile wpłacić?
Ile wpłacić, żeby mieć pewność że żaden początkowy downswing nie zje mi całego kapitału? Wiem, że 100% pewności nie ma nigdy ale chciałbym znaleźć jakiś rozsądny kompromis pomiędzy sprzedażą nerek żeby wpłacić więcej i wpłaceniem 5$ żeby za dużo nie stracić :) Myślałem nad 60 USD.

3. Jak wpłacić?
Najprostszą opcją wydaje się podanie room'owi numeru karty Visa, ale zauważyłem, że wiele osób wpłaca przez MB czy PayPal'a, więc wpłata Visą lub Mastercardem musi mieć pewnie jakieś minusy, o których nie wiem ?( Czy pokerroom nie będzie się pluć, jeśli mój kolega wpłaci ze swojego rachunku MB kasę na moje konto?

4. Jak grać?
Na początku chcę grać SSS. Nie wiem tylko na jakich stawkach. Wydaje mi się, że gra na 0.01/0.02 nie ma sensu bo ludzie ci sami co na 0.02/0.04 tylko wygrana mniejsza. Mam rację? Byłem też swojego czasu wygrywającym graczem SNG za 5 Euro (a może nawet i więcej) , chciałbym do tego wrócić. Ale to może później, jak się trochę SSS rozegram. Proszę o ogólne rady nt. stawek i rodzaju gry. Pamiętajcie, że mam zamiar zarobić 2k w 2 miesiące! ;) BTW: Pokerstrategy - dzięki wam wielkie za ICM Trainera! Wspaniałe narzędzie.

5. Jak się uczyć?
Przede wszystkim Pokerstrategy. I to wcale nie przesada, wasza strona jest naprawdę dobra. Artykuły i filmy bardzo dużo dają. Ale co poza tym? Czy granie za playmoney przygotuje mnie do gry na prawdziwą kasę? Czy tylko niepotrzebnie rozluźni range? Może freerolle są dobrym miejscem żeby się wkręcić, bo poziom graczy podobny co na mikro? Może znacie jakieś inne miejsca z ciekawymi darmowymi filmami i artykułami (sorry, za namawianie do reklamowania konkurencji na waszej stronie, PS :))

Wdzięczny ci jestem niezmiernie za przeczytanie tego postu. Jeśli masz jakieś odpowiedzi na moje pytania lub jeśli chcesz po prostu napisać mi coś miłego - zachęcam. Jeśli chcesz się wyżyć za to, że Cię żona w domu bije to proszę, przejdź od razu do następnego wątku.

PS. Ale się rozpisałem! Może zmienię ten temat w bloga? Taki blog pokerzysty od samego początku walki o roll'a - pachnie trochę jak challenge Fergusona :)

24 odpowiedzi

Zdecydowanie bardziej taki temat pasowałby na bloga :f_cool: , bo z ciekawości odwiedziłabym go za jakiś czas, by dowiedzieć się jak postępy i czy Ci się udało ugrać te 2 tys. :f_thumbsup:

1. Najlepiej wybrać taki na którym jest mnóstwo fishy, czyli np. everest/P*. Elephant jest dużo gorszy od konkurencji, jeśli już chcesz myśleć o pokerze na poważnie to lepiej zainwestuj w HM/PT3.
2. Wpłać tyle żeby wycisnąć maksimum z bonusu first deposit.(Jeśli chcesz zaczynać z mała kwotą to najlepiej wybrać P* bo i tak max bonus jest do 50$)
3. nie wiem
4. Skoro masz już doświadczenie w pokerze to po co tracić czas na SSS? Poświęć czas na zrozumienie BSS i zacznij grać na tym NL2/NL4 full stackiem.
Ale swoją drogą, jeśli wolisz SnG to dlaczego nie pójdziesz od razu w tym kierunku? Rady nt. stawek masz w artykułach pod nazwą bankroll management.
5. Arty/Filmiki/ręce do oceny/treningi/arty/filmiki/ręce do oceny/treningi/arty......
Zapomnij o playmoney/freerolach jako miejscach do nauki, nauczą cię jedynie złych nawyków. Są inne strony z materiałami szkoleniowymi ale większość jest płatna.

Timoo1239 Autor wątku
Timoo1239

@ Kleopatra23 i Kopalek

Dzięki za wsparcie :)

Pomyślę jeszcze czy chcę zakładać bloga. Miałem jednego w życiu ale nie wypalił.

@ CronTheFish

SSS chcę na początku pograć żeby poćwiczyć dyscyplinę, która, jak pewnie wyczytałeś z mojego postu, była moją największą bolączką.

Czy naprawdę ilość fishy na Evereście czy Starsach jest większa niż gdzie indziej?

Wygrać 1000 $ w miesiąc na zaczynając od 0,01/0,02 to nierealne.
Należało by wpłacić 1000$ i próbować na limicie 0,25/0,50 i to grając BSS. Oprócz wiedzy będzie potrzeba jeszcze trochę szczęścia.
Czego życzę.

SamRadziwill

Timoo, jeśli chcesz stworzyć z tego tematu bloga, daj znać. Przeniosę wtedy w odpowiednie miejsce :)

Pozdrawiam

Timoo1239 Autor wątku
Timoo1239

@ marek447

Nie 1000 USD tylko 1000 PLN w miesiąc. I zaczynając raczej od NL 10 niż od NL 2, myślę.

@ SamRadziwill

Dzięki, pomyślę o tym.

BTW: moglibyście spróbować poodpowiadać na pytania, które zadałem?

SamRadziwill

1. Na niskich stawkach ogromną ilość fishy znajdziesz praktycznie wszędzie :f_cool: Jeśli jednak chcesz grać SSS, to na pewno pewnym kryterium będzie dla Ciebie unikanie innych shortów. W związku z tym odradzałbym Ci sieć iPoker (Titan, Mansion), bo podobno na niskich stawkach aż roi się tam od grających SSS.

2. Jeśli chcesz grać np. NL10 SSS, to 60$ jest akurat :f_thumbsup:

3. Z wpłatą za pomocą karty VISA problemów zapewne nie ma, ale nie wiem w jaki sposób chciałbyś potem wypłacać pieniądze? Warto o tym pomyśleć już teraz i dlatego Moneybookers/Neteller to z pewnością dobre rozwiązanie :)

Pozdrawiam

sam a nie wiesz moze co trzeba wyvrac i czy mozna wplacic kase na 888 pacyfic poker za pomoca poczty polskiej lub zwyklego konta bankowego ...

Timoo1239 Autor wątku
Timoo1239

Jeszcze jedno: czy przypadkiem to że na P* stoły są nie 10 a 9 osobowe nie sprawia, że taktyka SSS staje się mniej EV+? Co o tym myślicie? IMO im więcej osób (czytaj: fishów) przy stole tym lepiej dla shorta.

kNoq001

gra sss oplaca sie gdy jest 7osob + Ty, wiec stoly 9 czy 10 osobowe nie ma roznicy, moge polecic Ci p* do sss, cholerny wybor stolow na ktorych siedzi malo shortow

rafaeelloooo
PEŁEN SZACUN KOLEGO

Uploaded with ImageShack.us

Morsik034

Napisane przez rafaeelloooo

PEŁEN SZACUN KOLEGO

Uploaded with ImageShack.us

:D

... :facepalm:

Nie graj SSS bo to nie ma przyszłości a przećwiczenie/przypomnienie gry to sobie weź na BSS i graj na mikro . Taka moja rada.

PS. nie ładnie wyzywać tak ludzi !!!

Kaeresen

Niezły bankroll management.

bociex12

Wpłać sobie 60 USD na stars, graj BSS NL2 na maxa stołów jednocześnie ile dasz rade. Graj spokojnie, nie staraj się wymyślać tylko value betuj:
1. Top 2 pair, sety
2. Combo drawy (9+outów)

Nigdy nie graj powoli swoich premium układów, betuj z pozycją, bez pozycji a zdziwisz co ci się spłaca.
Nie graj SSS, ta strategia umiera razem z jej przedstawicielami.
Nie przelewaj pieniędzy na sieć Ipoker bo tam będziesz tylko się szarpać z shortami.
Pieniądze wpłać przez moneybookers.

Good luck man!

A po co do Liverpoolu jedziesz? Bo też się wybieram we wrześniu :f_cool:
Ja polecam granie BSS FR od razu na NL10 z naciągniętym nieco bankrollem ;)
Pozdro i powodzenia!

el33ment

@EnvyPoker:
Jeśli wcześniej nie grał BSS, to imho lepiej dla niego żeby chociaż z tydzień pograł na NL2 - nie straci za dużo pieniędzy na głupich błędach typowych dla początkujących. Ja dzięki temu w 6 dni powiększyłem prawie 10krotnie swojego rolla :P (startowałem od 5$ :D)

@Timo:
Jak poprzednicy napisali, nie pierd?ol się z SSS ;) albo BSS NL2 na chwilę, żeby obadać o co kemą, a później dopłacasz troszki(albo i nie ;)) i ciśniesz BSS NL10, albo od razu SnG. Na chwilę obecną 2k pln to jakieś 600$, więc imho w 2 miesiące do zrobienia ;)

A co do dziewczyny - zastanów się jeszcze, czy to dobry pomysł :P Ja taką jedną poznałem w LO i już 4 lata prawie zleciały :P

edit: jeszcze jedno. Jeśli zdecydujesz się na grę BSS to na mikrostawkach:

-SHC ffs, nie próbuj grać luźniej bo to się na dłuższą metę strasznie kiepsko kończy ;p

-Artykuły o grze po flopie z inicjatywą, gdy przeciwnik ma inicjatywę i gdy nikt nie ma inicjatywy wszystkie w jednym palcu.

-wrzucaj rozdania do oceny. Każde które sprawia Ci problem. Sam do niedawna nie doceniałem tej formy nauki, a fakty są takie, że po wrzuceniu kilku rozdań szybko zapamiętasz jak się zachowywać w standardowych sytuacjach co bardzo szybko przełoży się na wzrost bankrolla ;)

Powodzenia!

18.05.2009 22:58 :facepalm: