Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Coin flip?

6 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
1,286 Wyświetlenia
Alek891

Cześć, chciałbym sie dowiedzieć jak to jest z sytuacjami tzw."coin flip".
Czy to w ogóle jest opłacalne np. żeby stackować sie z tymi QQ+, AK (stawki NL10 jako przykład), skoro przeciwnik ma równie dobrą rękę i rzeczywiscie mamy te 50% na wygraną. Jaka jest tutaj dla nas korzyść w long runnie?

Ponad to, załóżmy że mamy te 51%, to na przykladowe 100 all inów będziemy 10 dolarów na +, a dobrze wiemy, że to nie koniecznie nastapi po 100 all inach.
Jaka jest wasza opinia na to?

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
KuroiYami

policz np. tu http://www.icmpoker.com/icmizer/
online zagranie, i ile zysku/straty Ci przynosi.
Musisz pamietac, ze jak zagrasz np. 4 bet shove, a przeciwnik sfolduje, to zyskujesz zetony.

Odpowiedz
Cytat
wg123

Ciężko ogólnie określić opłacalność tego typu zagrania, bo jeśli zagrasz 4bet, a przeciwnik sfolduje to zgarniasz dead money.

Zakładając jednak hipotetyczną sytuację, że masz miliard rąk na przeciwnika i wiesz, że on nigdy nie gra 3bet/fold, a na jego 3betting range (czyli także stackoff range) masz około 51 albo 52% to w grach cash nie opłaca się brać tego typu spotów, bo płacisz jeszcze rake, więc jest to EV- oraz bardzo wariancyjne.

Odpowiedz
Cytat
tapczandzwo

moim zdaniem idea tego zagrania z damami i ak jest glebsza niz po prostu pusz za caly stack vs open za 3 bb

dlugo by mozna bylo sie na ten temat rozwodzic, ale w skrocie, to na wyzszych limitach (nie wiem jakie teraz grasz ale po dacie rejestracji domyslam sie ze jestes graczem poczatkujacym), gracze duzo 3-bet i 4-bet blefuja i ak / qq to w takich spotach nutsy i my tez budujemy sobie 4bet range zeby dostawac wiecej akcji kiedy mamy krole/asy, gracze korzystaja ze statystyk i mysle ze wiekszosc ludzi po prostu nie dawalaby ci akcji bez asow jakbys mial 3bet 0,9%

Odpowiedz
Cytat
Alek891 Autor wątku
Alek891

Ok, dzięki za odpowiedzi, jestem ciekaw też innych opinii, a jak na razie to:

Zalety takiego zagrania:
- zgarnianie dead money
- na wyższych limitach większa opłacalność tego typu zagrania
- korzystny wpływ na nasz image i statystyki

Wady:
- nieopłacalność, jeżeli wiemy że ktoś nigdy nie folduje na 3bet i mamy nad nim niewielką przewagę

PS. Tak, jestem początkującym, NL10 gram. Właśnie zauważyłem, że chyba na tych wyższych stawkach gracze częściej są skłonni rozgyrwać mocne ręce postflop aniżeli się z nimi bezmyślnie stackowac. Dlaczego nie widzimy tego na niższych limitach? Brak umiejętności jeszcze?

Odpowiedz
Cytat
tapczandzwo

ja bym tak nie uogolnial, ze gracze sie z nimi nie stackuja. To oczywiscie zalezy duzo od indywidualnych staytstyk gracza, ale imo to bardzo prawdopodobne ze ty masz image nita i nikt z toba nie chce grac ;d

Odpowiedz
Cytat