Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Woda jaką pijemy

42 Posty
26 Użytkownicy
0 Reakcje
2,359 Wyświetlenia
kawe

Witam.

Chciałbym powiedzieć wam o prostych zasadach tak banalnej rzeczy jak woda jaką pijemy. Jak wiemy ludzkie ciało składa się w około 60% z wody (u noworodka nawet do 75%), tak więc jest to jeden z bardzo ważnych składników naszego ciała i ma wielki wpływ na jego działanie. O tym nie muszę się rozpisywać bo każdy wie jak człowiek czuje się odwodniony, np. po wysiłku kiedy nie uzupełniał płynów, na porannym kacu po piwkach które są moczopędne i wydaliliśmy dużo płynów minionego wieczora. Każdy też zna uczucie kiedy bierzemy ten pierwszy łyk wody gdy tak bardzo chcemy się napić :] :] :]

Przede wszystkim żeby nie wróżyć z fusów podam źródło wiedzy ;) Jest nim nasza pani profesor która wykłada nam fizjoterapie i jej "pochodne", przede wszystkim świetna babka która nie ładuje nam łopatą książek do głowy :) świetnie się jej słucha no i podaje mnóstwo ciekawych rzeczy dnia codziennego. Te proste zasady jakie przedstawię omówiła nam przy okazji zajęć o wodolecznictwie.

Nie opiszę dokładnie wszystkiego jak co działa ale w podpunktach główne zasady:

- PRIMO - zwracajmy uwagę na to jaką wodę kupujemy ! Ma to być woda mineralna a nie źródlana która to często ma takie same (a czasem nawet gorsze) właściwości niż poczciwa "rurowita" (kranówa ;) ). Spytacie dlaczego ? następne punkty to wyjaśnią

- Przy wybieraniu naszej mineralnej zwróćmy uwagę na OGÓLNĄ MINERALIZACJE, może być różnie to napisane np. "ogólna zawartość składników mineralnych" etc. etc. i taką wodą która powinniśmy stosować na co dzień powinna mieć je zawarte w granicach 700-1000mg

- Jak każdy wie z fizyki albo przynajmniej umie sobie wyobrazić ;), roztwór o większym stężeniu zawsze pójdzie do roztworu o mniejszym stężeniu. Tak więc ten przedział który podałem jest dobrą wodą na co dzień

- Picie wody o mniejszym stężeniu nie jest korzystne dla naszego organizmu ponieważ taka wodą nie tylko nie dostarcza wystarczającej ilości mikroelementów, które jak każdy wie są bardzo ważne, taka woda może nawet wypłukiwać te elementy z naszego ciała !!!

- Picie wody o wyższym stężeniu stosuję się przy niedoborach i leczeniu więc nie jest polecana na co dzień, przy czym niedobór może być zwykłym wypoceniem się na treningu.

--> Na koniec dodam byście sprawdzili w sklepie co to za "wspaniałe" wody są te najbardziej reklamowane jak np. Żywiec ;) ;) ;) który jest zwykłą wodą źródlaną i posiada mineralizacje około 250mg.....

PEACE !!! _thumbsup:

41 odpowiedzi

jeśli się nie mylę to woda mineralna ze względu właśnie na wysoką mineralizację, nie powinna być spożywana w nadmiarze.

A swoją drogą "żywiec" ponad wszystko :D

EDIT.

chyba jednak się mylę

kawe Autor wątku
kawe

Dla tego napisałem "od <--> do" jaka powinna być stosowana na codzień ;)

zahamowany

najlepsza jest przemrozona

dragoste

na co dzień* ;)

Ciekawe, bo akurat pijam dużo wody mineralnej, a dokładnie Cisowianka. I z czego widzę ma 714mg/l, więc jest według Twoich norm ok. ;)

A wiesz coś na temat nasycenia CO2? Chodzą różne teorie na temat wody gazowanej. Gazowana, niegazowana? Ostatnio można też kupić "lekko gazowaną". Ma to jakiś wpływ na cokolwiek?

A nazwa Żywiec jest chyba z góry skazana na porażkę. Ani piwo piwem nie jest, ani woda nie jest dobra. :facepalm:

hellYeahEnT

najlepsza jest w kostkach z whisky :D

hellYeahEnT

To ja juz wiem czemu zawsze taki nabuzowany chodze, moja ma 1836,8 mg/l :D

kawe Autor wątku
kawe

A wiesz coś na temat nasycenia CO2?

O tym też mówiła profesor ale tego aż tak nie zapamiętałem ale na pewno mówiła o tym żeby wybierać niegazowaną

kainel

Napisane przez dragoste
Chodzą różne teorie na temat wody gazowanej. Gazowana, niegazowana? Ostatnio można też kupić "lekko gazowaną". Ma to jakiś wpływ na cokolwiek?

kiedyś wszędzie słyszało się, że gazowane = złe. jednak jeżeli nie masz wrzodów żołądka, grypy, przeziębienia lub jakiejkolwiek choroby ust/przełyku możesz spokojnie pić gazowaną. co2 jest drażniące, co nie wpływa dobrze na obrzmiałą tkankę(przy w/w chorobach) ale również działa w pewnym sensie antybakteryjnie.

v31dt

ja ze swojej strony polece odcinek programu "wiem co jem" dotyczacy wlasnie wod mineralnych , tam prowadzaca przeswietlila polki sklepowe i dosc ciekawie opisala wszelkie prawdy i mity z nimi zwiazane.

SnikerS89

"Suma składników mineralnych 679,3 mg/l" _cry: _cry:

coldfus1on

właśnie spojrzałem na najtansza wode z biedronki - cos 1.5 zl za 5l
suma skladnikow mineralnych: 814 mg/l
to znaczy ze jest dobra ??

dragoste

Napisane przez SnikerS89

Wybacz, ale nie łapiesz się w złoty przedział. Pijesz niezdrową wodę, będziesz mieć raka. :D

To ja juz wiem czemu zawsze taki nabuzowany chodze, moja ma 1836,8 mg/l

Jaką pijesz? Też tak chcę :P

Najbardziej lubię muszyniankę.
Ale ponieważ często robię większe zakupy w biedronce to kupuję tam zgrzewkę polaris.

Umrę na raka?

Felicissimus

Na zlecenie miesięcznika konsumenckiego niemieccy analitycy przebadali wodę Żywiec Zdrój. Instytut Matki i Dziecka właśnie ten produkt poleca w żywieniu najmłodszych. Badania przeprowadzono dwukrotnie, z rocznym odstępem. W obu przypadkach okazało się, że w wodzie Żywiec Zdrój jest więcej bakterii niż w tej z kranu. – Gdyby to była kranówa, sanepid odciąłby jej dopływ – uważa doktor Hałat, były główny inspektor sanitarny. Epidemiolog dodaje, że wodę z tak wielką ilością bakterii można podawać niemowlętom wyłącznie po przegotowaniu. Ale o tym na etykiecie butelki nie było i nadal nie ma słowa. Więce>>>>"Przekrój", 20. kwietnia 2006r.

kawe Autor wątku
kawe

Napisane przez dragoste

Napisane przez SnikerS89

Wybacz, ale nie łapiesz się w złoty przedział. Pijesz niezdrową wodę, będziesz mieć raka. :D

To ja juz wiem czemu zawsze taki nabuzowany chodze, moja ma 1836,8 mg/l

Jaką pijesz? Też tak chcę :P

Ja po prostu przekazałem wam wiedzę którą przekazała mi pani profesor więc nie kumam Twoich docinków ? Jesteś sceptykiem ? ok zachowaj to dla siebie ;)

kawe Autor wątku
kawe

Napisane przez v31dt
ja ze swojej strony polece odcinek programu "wiem co jem" dotyczacy wlasnie wod mineralnych , tam prowadzaca przeswietlila polki sklepowe i dosc ciekawie opisala wszelkie prawdy i mity z nimi zwiazane.

Też nam profesor polecała ten program i przytaczała niektóre zalecenia

Napisane przez Felicissimus
Na zlecenie miesięcznika konsumenckiego niemieccy analitycy przebadali wodę Żywiec Zdrój. Instytut Matki i Dziecka właśnie ten produkt poleca w żywieniu najmłodszych. Badania przeprowadzono dwukrotnie, z rocznym odstępem. W obu przypadkach okazało się, że w wodzie Żywiec Zdrój jest więcej bakterii niż w tej z kranu. – Gdyby to była kranówa, sanepid odciąłby jej dopływ – uważa doktor Hałat, były główny inspektor sanitarny. Epidemiolog dodaje, że wodę z tak wielką ilością bakterii można podawać niemowlętom wyłącznie po przegotowaniu. Ale o tym na etykiecie butelki nie było i nadal nie ma słowa. Więce>>>>"Przekrój", 20. kwietnia 2006r.

+ 1111111111111111

O tym też nam mówiła

tresor123

czyli cisowianka jest ok :D szał

dragoste

Ja po prostu przekazałem wam wiedzę którą przekazała mi pani profesor więc nie kumam Twoich docinków ? Jesteś sceptykiem ? ok zachowaj to dla siebie

Czy Tobie trzeba wprost napisać "Uwaga to jest żart!" ? Ja tu żadnych docinków nie widzę. SnikerS89 też póki co nie mówi, jakoby czuł się obrażony, czy coś.
Z czego widzę Cron też zrozumiał, o co mi chodziło.

Wyluzuj ;)

Co do badań, to niedaleko małej miejscowości, gdzie moja rodzina mieszka, jest jakieś źródełko. Nie jest jakoś szczególnie chronione, dopiero ostatni zostało ogrodzone, co by większe zwierzęta się nie dobierały, a ludzie normalnie sobie stamtąd wodę biorą.
No i mój wujek dał gdzieś tam do analizy wodę z tego źródełka, i do porównania Żywca, Cisowiankę i coś tam jeszcze. Oczywiście w takich samych butelkach. Woda ze źródła wyszła najlepiej, Żywiec najgorzej.

W żadne badania, czy zalecenia "Instytutów Matki i Dziecka" itp , którymi chwalą się te marki bym nie wierzył. Przecież nie napiszą, że tutaj polecają, ale 20 innych instytucji odradza. Te całe zalecenia, to czysta komercja.

hellYeahEnT

Muszynianka ma to 1800, a i tak bede pil bo mi smakuje najbardziej :D