Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

wiza do USA

15 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
2,880 Wyświetlenia
chada1989

siemka!

jest taka sprawa: mój kumpel wybiera się do stanów do pracy, ale nie ma jeszcze wizy i teraz zastanawia się jak zwiększyć swoje prawdopodobieństwo na jej otrzymanie.

sprawę pogarsza fakt, że w Polsce jest bezrobotny, niby coś tam studiuje, ale zaocznie.

zastanawialiśmy się czy na przykład gdyby wspomniał w ambasadzie o tym, że interesuje się pokerem i ma marzenie odwiedzić tamtejsze kasyna, żeby pograć w poksa, (a u nas niestety jest to niemożliwe) to czy takie coś może mieć jakikolwiek wpływ na przyznanie lub nie przyznanie wizy?

może ktoś z Was orientuje się bardziej w tym temacie i mógłby udzielić kilku rad?

pozdrówki

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
Ziela

w zadnym wypadku niech nie mowi o pokerze.

niech zalatwi sobie papiery z uczelni ze bedzie studentem po powrocie, do tego powinien miec juz rozpisane co kiedy i gdzie bedzie robic. miec gotowa informacje o hotelach gdzie bedzie (jakas rezerwacja np.) i bilety w obie strony, powinno wystarczyc.

jak ubiegalem sie o wize pare lat temu to chcieli miec pewnosc ze:
1) bede mial gdzie mieszkac w stanach
2) mam podroz w obie strony zaplanowana
3) bede kontynuowal edukacje w polsce po powrocie

Odpowiedz
Cytat
Stellified

Napisane przez chada1989

zastanawialiśmy się czy na przykład gdyby wspomniał w ambasadzie o tym, że interesuje się pokerem i ma marzenie odwiedzić tamtejsze kasyna, żeby pograć w poksa, (a u nas niestety jest to niemożliwe) to czy takie coś może mieć jakikolwiek wpływ na przyznanie lub nie przyznanie wizy?

jesteś mistrzem. niech jeszcze wspomni, że na śniadanie lubi salceson, wtedy na bank dostanie

Odpowiedz
Cytat
chada1989 Autor wątku
chada1989

Ziela dzięki za odpowiedź

Stellified niepotrzebny sarkazm, ja się w temacie nie orientuję, ale kiedyś na którymś z treningów Lechrumski wspominał, że na takiej rozmowie mówił, że leci do stanów grać w poksa. wizę uzyskał więc może nie jest to takie bezsensu.

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz

Dlaczego nie można powiedzieć, że się chce grać w pokera?

Odpowiedz
Cytat

Ziela nie wiem skąd masz takie info. Na konkurencyjnym serwisie na swoim videoblogu Radonk mówi, żeby własnie nie kombinować i powiedzieć prawdę (w jego przypadku to była). Tam jest inne społeczeństwo i inny odbiór pokera.

Odpowiedz
Cytat
Ziela

lepiej nie wychylac sie z tlumu random turystow, "jade zwiedzac i tyle".
a odbior pokera tam to juz inny temat

Odpowiedz
Cytat
tras

Nie będzie to miała znaczenia, poker w stanach jet przecież legalny. Małe kasyna są prawie w każdym większym mieście.

Jak jechałem do stanów na wizie turystycznej na lotnisku wzięli mnie na szczegółową kontrolę (nie mylić z osobistą), w torbie miałem książkę o pokerze i zamieniłem z urzędnikiem kilka zdań o pokerze i puścili mnie bez problemów.

Odpowiedz
Cytat
Janosikgdy

Kilka lat temu na konkurencyjnym serwisie była opisana historia polaka, który planował wyjechać do stanów pograć kilka turków w poksa. Został w ambasadzie zapytany czy gra w poksa zawodowo i zgodnie z prawdą potwierdził. Ambasada odmówiła wydania wizy ponieważ zamierzał pracować w stanach (gra w poksa zawodowa to jego praca) co było niezgodne z zastosowaniem jego wizy (turystyczna).

Odpowiedz
Cytat
Szczepi

Cześć,

Jaka dokładnie ta wiza ? Czy kolega będzie brał udział w jakimś programie wymiany międzynarodowej ( czyt. Work&Travel , Campy itp ) , jeśli tak to jasna sprawa, że J1.
Moim zdaniem jeśli ma podpisany kontrakt z pracodawcą to problemu z dostaniem promesy ( w ambasadzie nie dostaje się wizy lecz promosę na x czasu; takową będzie miał wklepaną w "immigration" na lotnisku na którym wyląduje i przejdzie odprawę.
Generalnie jeśli kolega się uczy ( właściwie nie ma znaczenia gdzie i na jakiej zasadzie a ma podpisany wstępny kontakt ) to nie ma się czym przejmować ; nawet jak nie gada płynnie po angielsku bo otrzyma od konsula kilka schematycznych pytań i next next ( grunt że 130$ czy tam ile teraz jest zainkasowane )
Jeśli coś chciałbyś więcej wiedzieć to daj znać priv a coś wymyślimy.

A co do pokera to wydaje mi się choć pewny nie jestem na 100% że naziemny poker legalny jest tylko w stanie Nevada oraz New Yersey oraz "na wodzie"
Ciekawostka jest też taka że Indianie w swoich plemiennych enklawach mają swoje założone kasyna i tam się zjeżdżają okoliczni zapaleńcy.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
chada1989 Autor wątku
chada1989

dzięki wszystkim za posty :)

Szczepi postaram się skierować tego kumpla do Ciebie na priv to on najlepiej się z Tobą dogada :fdrink

Odpowiedz
Cytat
KubaICP

niech powie ze jedzie grac wiekszy turniej pokerowy, dostanie wize i jeszcze powiedzą powodzenia, potwierdzone info :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
kopoland

Jakoś w maju poprzedniego roku wyrabiałem wizę do stanów. Na rozmowie ( w Krakowie ) powiedziałem że jestem zawodowym pokerzystą ( i tu ku mojemu zdziwieniu ) ambasador zapytał się co gram, jakie limity, jak długo, kto według mnie jest najlepszym pokerzystą itp... ogólnie zaawansowana rozmowa na temat pokera ( widać że był biegły w temacie ). Na podstawie ten rozmowy dostałem wizę ( jeszcze pytam się czy mam jakaś inną pracę to odpowiedziałem że nie, że jestem full time pro ). Wizę przyznał bez problemu.

PS jeszcze pytał się po co jadę to odpowiedziałem że chciałem sobie zwiedzić stany i pograć trochę w Vegas.

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz

Napisane przez Janosikgdy
Kilka lat temu na konkurencyjnym serwisie była opisana historia polaka, który planował wyjechać do stanów pograć kilka turków w poksa. Został w ambasadzie zapytany czy gra w poksa zawodowo i zgodnie z prawdą potwierdził. Ambasada odmówiła wydania wizy ponieważ zamierzał pracować w stanach (gra w poksa zawodowa to jego praca) co było niezgodne z zastosowaniem jego wizy (turystyczna).

Hyhy, nie sądzę żeby USA było aktualnie rajem dla full time prosów :)

Odpowiedz
Cytat
chada1989 Autor wątku
chada1989

Szczepi mój kumpel wysłał Ci zaproszenie na priv, jeśli możesz to przyjmij :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat