Przejdź do forum
windows na (fake) r...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] windows na (fake) raid 0 i linux na osobnym dysku

1 Posty
1 Użytkownicy
0 Reakcje
560 Wyświetlenia

pytanie w ogóle nie związane z jakąkolwiek odmianą gry w pokera :D

jestem posiadaczem 2 dysków Seagate Barracuda ES.2 7200rpm 250GB SATA2 32MB na płycie asus P5K PRO. taka konfiguracja aż się prosi po postawienie na niej systemu na macierzy raid 0 (znam wady i zalety tego układu - wszystkich ich było mi dane doświadczyć _evil: ), nie mniej jednak - lubię także pogrzebać sobie na linuchu, ktory stawiam sobie na 3 dysku (40gb seagate ata w zupełności wystarcza).

w czym rzecz - stawiając sobie windę na pseudo raid (płyta ma jakiś tam kontroler, który nie jest de facto w pełni kontrolerem raid, nie mniej jednak po dorzuceniu sterownika podczas instalacji windy dyski zachowują się jak raid) oraz instalacji linuxa (w swoim przypadku myślę o linux mint 8), mam dostęp do partycji unixowej (po doinstalowaniu odpowiedniego programu na windzie), ale niestety to nie działa w drugą stronę - z linuxa nie można się dostać na partycje windowsa, ponieważ w tym układzie linux widzi windę nie jako jeden dysk, ale dwa osobne.

czy ktoś już kiedyś miał podobny problem i udało mu się znaleść jakieś sensowne rozwiązanie, czyli możliwość cieszenia się raid 0 na windowsie z jednoczesnym dostępem dla linuxa do wszystkich plików na tym "fake raid"?