Przejdź do forum
Wegeteriaństwo - ja...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Wegeteriaństwo - jak zacząć?

31 Posty
18 Użytkownicy
0 Reakcje
1,566 Wyświetlenia
Fishuturek
PokerStrategist

Zamiast rezygnować z mięs, polecam nauczyć się zasad łączenia pokarmów tak by one były lepiej trawione np. wg Kuchni Optymalnej dr.Kwaśniewskiego lub tzw. Diety Dukana żadna z nich nie jest dietą cud ale są to na pewno bardzo dobre poradnik jak jeść wszystko(oczywiście nie od zaraz) i chudnąć.

http://dr-kwasniewski.pl/ - Kuchnia optymalna

http://www.dieta-dukan.pl/ - Dieta Dukana choć tu bardziej bym polecał jego książkę "nie potrafię schudnąć.

Ja tylko napisze poprawny stosunek pełnowartościowych białek/węglowodanów/tłuszczy + zdrowe tłuszcze i na prawde można osiągnąć bardzo dobre rezulaty. Problem przy wegetarianiźmie to dostarczenie pełnowartościowych białek.
Co do autora ksiązki należy się szacunek za to że nie dorabia do tego ideologii. Chociaż kto wie, może to zakamuflowany "wegetarianin" (wnosek po przeczytaniu recenzji ksiązki) :D

Urbi23
Oldschool Grinder

A w ogóle, to w tytule jest błąd, w języku polskim nie ma takiego słowa ;)

urbi...przeczytałem ten twój wywód o ewolucji człowieka, to mi ręce opadły. tym się róznimy od zwierząt, że potrafimy wykorzystywać przedmioty, które skutecznie nam rekompensują brak "kłów i pazurów". to, że ktoś wierzy w to, że zwierzęta mają dusze, to jego sprawa. Jeśli chce dorabiać do tego jakąś ideologie i w nią wierzy - ależ proszę bardzo. natomiast wmawianie mi, że mięso nie jest naturalnym składnikiem diety człowieka i jest złe dla mojego zdrowia - :ayfkm: :facepalm:

może będziecie szerzyć wegetarianizm wśród eskimosów? mają w końcu wyborne warunki do tego.

Z całym szacunkiem tjallu - wątek ma na celu pomóc Damianowi w przejściu na wegeteriaństwo(?) i niech tak zostanie.

Nie jest to dyskusja na temat teorii Darwina, ani tego czy kotlet>sałatka.

Bardzo proszę

smack91
BlackMember

[Treść Edytowana]
//Nie ma to nic wspólnego z tematem - Urbi

Urbi23
Oldschool Grinder

Napisane przez tjall77
to, że ktoś wierzy w to, że zwierzęta mają dusze, to jego sprawa. Jeśli chce dorabiać do tego jakąś ideologie i w nią wierzy - ależ proszę bardzo. natomiast wmawianie mi, że mięso nie jest naturalnym składnikiem diety człowieka i jest złe dla mojego zdrowia - :ayfkm: :facepalm:

:facepalm:
Czytałeś mojego posta w ogóle?

Napisałem przecież coś dokładnie odwrotnego

Fishuturek
PokerStrategist

[Treść Edytowana]

Byqu
Oldschool Grinder

[Treść Edytowana]

Dreadee
Oldschool Grinder

starałem się nie czytać wszystkich postów w temacie, bo mniemam, że sporo ludzi próbowało przekonać Damiana o niesłuszności jego wyboru, jakim jest przejście na wegetarianizm.
Jako, że temat brzmi 'jak zacząć', to powiem Ci, że ja zacząłem od tego, że jadłem mięso tylko w niedzielny, rodzinny obiad, aż po jakimś miesiącu przestałem jeść w ogóle i czuję się z tym bardzo dobrze. Po jakichś 5 latach nie jedzenia żadnego mięsa postanowiłem co jakiś czas do diety dodawać rybę, która nawet mi smakuje.
Nie jem mięsa, ale nadrabiam braki i dieta jest dość zbilansowana, co pozwala mi rosnąć praktykując regularnie siłowniane ćwiczenia i musze powiedzieć, że z wymiarów jestem dość zadowolony.
Z racji tego, że mięso odłożyłem w dość młody wieku- 14/15 lat jakiejś specjalnej zmiany samopoczucia nie odczułem, ale myślę, że Ty teraz możesz czuć głód mięsa w początkowych fazach przejścia na wegetarianizm. Ja miałem o tyle łatwo, że swoją dietę motywowałem jakimiś ideologiami, a jako dziecko to może zdziałać cuda, a teraz po prostu się przyzwyczailem, co za tym idzie nieco starszy człowiek, który chce nie jeść mięsa ze względów prozdrowotnych może mieć nie lada wyzwanie przed sobą, pozdrawiam.

Rantrave
Oldschool Grinder