Przejdź do forum
Ubezpieczenie zdrow...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ubezpieczenie zdrowotne

14 Posty
10 Użytkownicy
4 Reakcje
2,970 Wyświetlenia
Lujan87

Witam,

Znacie może jakieś agencje ubezpieczeniowe, które oferują ubezpieczenie zdrowotne na tych samych warunkach, co Urząd Pracy? Przede wszystkim chodzi tutaj o pobyt w szpitalu, na pogotowiu itp.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
mariusz0091

możesz się samemu ubezpieczyć w NFZ
http://www.nfz-szczecin.pl/bryzv_ubezpieczenie_dobrowolne.htm

Odpowiedz
Cytat
emomaniac

Pogotowie (SOR) jest dla każdego nawet nieubezpieczonego bezpłatne. Gorzej jeśli potem wylądujesz w szpitalu - np po wypadku - jak nie masz ubezpieczenia NFZ to płacisz.

Prywatne ubezpieczenia obejmują zwykle lekarza POZ i może jeszcze specjalistów (wizyty ambulatoryjne).
Jeśli nie możesz mieć ubezpieczenia z UP to jak wyżej...

Pamiętaj tylko, że jeśli masz przerwę w państwowym ubezpieczeniu to możesz nieźle zabulić (opłata dodatkowa).

Odpowiedz
Cytat
Lujan87 Autor wątku
Lujan87

Kilka przerw było, ale jak sądzę, liczy się ostatnia. Czyli w moim przypadku wciąż "świeża".

Odpowiedz
Cytat
aldon7

Co to znaczy przerwe w państwowym ubezpieczeniu?

Zalozmy ze jestem studentem ubezpieczonym pod ojca renciste. Koncze studia i chce se sam ubezpieczyc. Nie przez zadne UP itp.

Nie wystarczy ze wykupie ubezpiecznie z tego linku powyzej? Musze jakies dodatki placic?

Odpowiedz
Cytat
emomaniac

Masz status studenta powiedzmy do 30 września - potem jeszcze masz 30 dni ubezpieczenia (od dnia wygaśnięcia masz bonus 1 miesiąc free).

Jak chcesz się ubezpieczyć 2 grudnia to sobie liczysz - masz miesiąc "opłaty dodatkowej".

Odpowiedz
Cytat
kamil13151

Kolejne studia, najlepiej z rozliczaniem rocznym.

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown

Sam to niedawno przerabiałem i jestem skazany na nfz, szczęście, że przerwa mniejsza niż 3 miechy to nie muszę płacić pojebanej opłaty aktywacyjnej. Jeśli dopiero co skończyłeś studia to się nie martw - ubezpieczenie obowiązuje Cię 4(albo 3 - sprawdź w ustawie) miesiące OD DATY OBRONY - broniłem się ostatniego dnia września. Pzdr

Odpowiedz
Cytat
aldon7

A gdybym skonczyl studia powiedzmy... 2 lata temu?

I co sie stanie gdyby teraz poszedl do jakiejs pracy? Bede musial cos sam doplacac?

Odpowiedz
Cytat
HatchetHarry75

Nie, opłata dodatkowa dotyczy jedynie ubezpieczeń dobrowolnych

Odpowiedz
Cytat
kamil13151

Napisane przez aldon7
A gdybym skonczyl studia powiedzmy... 2 lata temu?

Przecież kolejne można zacząć :f_ugly: Chodzi Ci tylko o ubezpieczenie, więc chodzić na zajęcia nie musisz.

Odpowiedz
Cytat
karakanFTP

Właśnie skończyłem studia. Z tego co czytam, z dniem ukończenia studiów wygasa ubezpieczenie zdrowotne, ale absolwenci mają jeszcze 4 miesiące prawa do świadczeń, źródło + na innych stronach jest napisane tak samo: [ http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/prawa-pacjenta/282459,Do-kiedy-absolwent-uczelni-posiada-ubezpieczenie-zdrowotne.html ]. Dodatkowo wiemy, że przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym powyżej 3 miesięcy skutkuje karami. Miałem plan zapisać się do urzędu pracy jako bezrobotny po tych 4 miesiącach, aby mieć ubezpieczenie. Czy oznacza to, że muszę to zrobić przed upływem tych 3 miesięcy zamiast 4, inaczej będę musiał zapłacić karę? Czy dotyczy to tylko ubezpieczeń dobrowolnych, jak napisał @HatchetHarry75? Czy ktoś może podać jakąś podstawę prawną/sprawdzone info?

Odpowiedz
Cytat
Bolexx

Jak macie możliwość to najlepiej to dostać raz na miesiąc dostać zlecenie na jeden dzień i już jesteście ubezpieczeni na cały miesiąc.I tak ta kara dotyczy tylko jeśli chcesz się dobrowolnie ubezpieczyć.

Odpowiedz
Cytat
BardzoDobryGracz69

Napisane przez ShakeMeDown
Sam to niedawno przerabiałem i jestem skazany na nfz, szczęście, że przerwa mniejsza niż 3 miechy to nie muszę płacić pojebanej opłaty aktywacyjnej.

w sumie do tej przerwy się liczy ten miesiąc gratis, który się dostaje po wyrejestrowaniu z UP?

edit: tak, biorę tytuł górnika roku na klatę.

Odpowiedz
Cytat