Przejdź do forum
Ubezpieczenie na ży...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Ubezpieczenie na życie

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
862 Wyświetlenia
Yanooo
Oldschool Grinder

Witam

Każdy, kto ma rodzinę powinien pomyśleć o jej zabezpieczeniu w razie choroby/kalectwa/śmierci.

Czy posiadacie lub zamierzacie wykupić polisę na życie?

Na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy?

Mam obecnie marną polisę z ubezpieczenia grupowego w PZU. Planuję ją zmienić na coś bardziej korzystnego.

Na razie miałem jedno spotkanie z przedstawicielami Metlife Amplico.

W skrócie sumy ubezpieczenia jakie mi zaproponowano:
140tyś - śmierć
100tyś - inwalidztwo
100tyś - choroba

Okres ubezpieczenia:10 lat. Składka kwartalna: 333zł.

Co o tym sądzicie?

Macie jakieś własne doświadczenia? Z którymi towarzystwami ubezpieczeniowymi warto rozmawiać, a które omijać szerokim łukiem?

6 odpowiedzi
salyk
Oldschool Grinder

Bardzo ciekawy temat, również myślałem o ubezpieczeniu (tak samo posiadam jedynie grupowe). Będę śledził na bieżąco. Za wszystkie informacje z góry wielkie dzięki :f_thumbsup:

Prezydent1
Oldschool Grinder

zwróc uwagę w jakich okolicznościach dane wydarzenie za które Ty, lub Twoja rodzina ma otrzymać pieniądze, jest klasyfikowane - napisałeś śmierć - w większości wypadków jest to śmierć w wyniku NW, podobnie z wypadkami.

zastanów się, po co konkretnie jest Ci potrzebna polisa i tak naprawdę dla kogo - ja konstrując swoją, kierowałem się tym, aby moje dzieci w razie mojej śmierci, lub inwalidztwa, miały zapewniony byt - jednorazowa wypłąta, a następnie comiesięczne wypłąty na konto żony, lub opiekuna prawnego + jednorazowo kasa po skończeniu 18 lat.

karlick
Poker Player

Witam,

Sam zajmuje się ubezpieczeniami, więc uważam, że temat ciekawy, ale najpierw odpowiedz sobie na pytania, które zadał Pan Prezydent :)
Poza tym, spytałbym jeszcze - a co się dzieje po 10 latach? Czy jakaś część środków jest inwestowana? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy mogę zarządzać samemu? itp. itd.

Aby ocenić samą polisę i jej wartość, podaj proszę jeszcze swój wiek.

wukaesiak
Oldschool Grinder

Podobnie jak Karlick zajmuję się ubezpieczeniami :) mam 2 rodzaje polis, do jednej potrzebny mi Twój wiek, a w drugiej sytuacja wygląda tak:

polisa jest na 10 lat w 2 pakietach.

pakiet1: 350zł rocznie lub 182 półrocznie
pakiet2: 450 zł rocznie, 234 półrocznie

świadczenia:
1: 1500 zł miesięcznej renty na skutek nw - wypłacana na okres niezdolności do pracy(nie dłużej niż 10 lat)
2: 2500 zł miesięsznej renty na skutek nw-wypłacana na okres niezdolności do pracy(nie dłużej niż 10 lat)
Pozostałe świadczenia:
zgon- zwrot składek
zgon wskutek nieszczęśliwego wypadku - zwrot składek
- 100% sumy ubezpieczenia(aktualnie na dzień wystąpienia zdarzenia)
zgon wskutek nieszczęśliwego wypadku komunikacyjnego- zwrot składek
- 200% sumy ubezpieczenia(aktualnej na dzień zdarzenia)

składka przez cały okres ubezpieczenia jest stała :) w pakiecie nr 1 początkowa suma ubezpieczenia wynosi 40000 zł , a pakiecie nr 2 50000.
W każdym kolejnym roku polisowym suma ubezpieczenia wzrasta o 10% więc w 10 roku wynosi to odpowiednio:
pakiet 1: 76000 zl
pakiet 2 : 95000 zł

Pozdro

oczywiście to jest czyste ubezpieczenie, a istnieją jeszcze polisy parasolowe z tzw ubezpieczeniowymi funduszami kapitałowymi, czyli fundusze inw., obligacje itd. itp.

Yanooo Autor wątku
Yanooo
Oldschool Grinder

Mam 28 lat.

Po co mi polisa:
Ponieważ jestem jedynym żywicielem rodziny, to chciałbym w razie mojej śmierci lub ciężkiego wypadku/choroby zabezpieczyć jakoś finansowy byt żony i 2-letniej córki.

wukaesiak
Oldschool Grinder

szkoda, że wszyscy klienci z jakimi się spotykam tak nie myślą :rolleyes:

w takim razie w tej cenie co podałeś wyżej to mam za 643 półrocznie lub 1285 rocznie(mam tylko za pół roku lu rok z góry :)- taka polityka firmy )

1.zgon - 100 tyś
2. zgon nw - dodatkoweo 100 tyś do zgonu czyli 200 tyś
3. zgon nw powstałego w skutek wypadku komunikacyjnego - 50 tyś +1 i 2 więc 250 tyś :)
4 ciężkie zachorowanie 30 tys
5 trwała utrata zdrowia - 500 zł za każdy 1% utraty zdrowia
6. zgon wskutek zawału serca lub udaru mózgu - 100 tyś dodatkowo do 1= 200 Tyś
7. trwala utrata zdrowia wskutek udaru lub zawału- 250 zł za 1%
8. leczenie szpitalne za 1 dzień skutek nw - 400 zł
9. - w pozostałych przypadkach 200 zł
10. zgon partnera 30 tyś :D