Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Smutny żart!!!

12 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
4,097 Wyświetlenia
tojaczajka

Syn - Tato, czy mogę zadać Ci pytanie?
Tata: Tak jasne, co się stało?
Syn: Tato, ile ty zarabiasz na godzinę?
Tata: (zdziwiony) To nie twoja sprawa. Dlaczego pytasz o takie rzeczy?
Syn: Chcę tylko wiedzieć. Proszę powiedz mi, ile zarabiasz na godzinę?
Tata: Jeśli musisz wiedzieć, zarabiam 100 dolarów.
Syn: Ojjjj (zasmucony). Tato, a czy mógłbyś pożyczyć mi 50 dolarów?
Ojciec bardzo się wściekł.
Tata: Pytasz tylko dlatego żeby pożyczyć pieniądze na głupią zabawkę czy inne bzdury? Proszę odmaszerować prosto do swojego pokoju. Kładąc się spać pomyśl o tym, dlaczego jesteś taki samolubny. Ja muszę ciężko pracować każdego dnia, a Ty zachowujesz się dziecinnie.

Chłopiec cicho poszedł do swojego pokoju i zamknął drzwi.
Mężczyzna usiadł i stawał się jeszcze bardziej zły myśląc o pytaniu zadanym przez małego chłopca. Jak on śmie zadawać takie pytania tylko po to żeby dostać trochę pieniędzy – pytał siebie tata.
Po około godzinie jednak się uspokoił i zaczął się zastanawiać:
Może było coś, co naprawdę potrzebuje, aby kupić za 50 dolarów i że on faktycznie nie prosi o pieniądze zbyt często. Mężczyzna podszedł do drzwi pokoju chłopca i otworzył je.

Tata: "Śpisz, synu?"

Syn: "Nie tato, nie śpię".
Tata: "Przemyślałem to i może byłem zbyt ostry dla Ciebie wcześniej. Miałem kilka ciężkich dni i wyładowałem swoją złość na Tobie. Oto 50 dolarów o które prosiłeś..."

Chłopiec podniósł głowę, uśmiechając się.
Syn: "Och, dziękuję tatusiu!"
Następnie, sięgając pod poduszkę wyciągnął kilka pogniecionych banknotów. Mężczyzna zobaczył, że chłopak miał już sporo pieniędzy i znów się zezłościł. Chłopiec zaczął powoli liczyć swoje pieniądze, a potem spojrzał na ojca.

Tata: "Dlaczego chciałeś mieć więcej pieniędzy, jeśli już tyle uzbierałeś?"

Syn: "Ponieważ nie miałem tyle ile było mi potrzebne, ale teraz już mam.

"Tato, teraz mam 100 dolarów. Mogę kupić godzinę Twojego czasu? Proszę wrócić jutro szybciej do domu. Chciałbym zjeść z tobą kolację."

Ojciec został zmiażdżony. Przytulił syna i błagał o przebaczenie. To tylko krótkie przypomnienie dla wszystkich tych, którzy ciężko pracują. Pamiętajcie, że nie należy wypuszczać czasu przez palce. Spędzajmy tyle czasu ile tylko się da z tymi, którzy naprawdę są dla nas ważni. Nie dopuszczaj do tego, aby godzina Twojego czasu kosztowała Twoich 100 dolarów. Pomyśl - jeśli umrzemy jutro, firma, w której pracujemy łatwo zastąpi nas w ciągu kilku dni. Ale rodzina i przyjaciele będą czuli pustkę do końca życia. Praca jest bardzo ważna, ale nasze dzieci również potrzebują czasu, który będą mogły spędzać tylko z nami.

Niektóre rzeczy są ważniejsze.

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi
wukaesiak

w oryginale to chyba był jakiś łańcuszek :rage: :f_rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
wjmbs

Podobne do opowiadania: "OJCIEC ZAPOMINA" W. Lwingston Larned

"Posłuchaj, synu! Mówię do ciebie, kiedy śpisz, z małą łapką skurczoną pod policzkiem i jasnymi lokami przyklejonymi do wilgotnego czoła. Przyszedłem do twojego pokoju z własnej woli. Kilka minut temu, kiedy czytałem w bibliotece gazetę, przetoczyła się przeze mnie dusząca fala wyrzutów sumienia. W poczuciu winy stoję przy twym łóżku.

Oto, co myślałem, synu. Byłem dla ciebie ciężarem. Zrugałem cię, kiedy szykowałeś się do szkoły, ponieważ ledwie przetarłeś twarz ręcznikiem. Kazałem ci prosić o pozwolenie, byś nie musiał czyścić butów. Krzyknąłem ze złością, gdy upuściłeś coś na podłogę.

Przy śniadaniu też wytknąłem ci błąd. Rozlałeś coś. Pospiesznie przełykałeś jedzenie. Zbyt grubo posmarowałeś chleb masłem. A potem, kiedy zacząłeś się bawić, a ja szykowałem się do wyjścia, odwróciłeś się i krzyknąłeś: „Do widzenia, tato!" Spojrzałem na ciebie spod oka i w odpowiedzi powiedziałem jedynie: „Nie garb się!"

Wszystko zaczęło się od nowa późnym popołudniem. Zobaczyłem cię już na drodze. Na klęczkach grałeś w kulki. Miałeś dziurawe skarpety. Upokorzyłem cię przy twoich kolegach, każąc ci maszerować przed sobą do domu. Skarpetki były drogie - gdybyś sam musiał je kupić, bardziej byś o nie dbał! Wyobraź sobie synu, tak pomyślałem.

Czy pamiętasz, jak później, kiedy czytałem w bibliotece, wszedłeś nieśmiało, z wyrazem bólu w oczach? Kiedy spojrzałem znad gazety, stałeś w drzwiach wahając się, czy wejść. „Czego znów chcesz?" - warknąłem.

Nie odpowiedziałeś, tylko przebiegłeś przez pokój jak burza i zarzuciłeś mi ręce na szyję, i pocałowałeś mnie, i twoje małe rączki zacisnęły się z uczuciem, które Bóg zaszczepił w twoim sercu i którego nie zabije nawet moje zaniedbanie. A potem już cię nie było - twoje nóżki tupały na schodach.

Tak, synu, wkrótce potem gazeta wysunęła mi się z rąk i chwycił mnie okropny, chorobliwy strach. Cóż za nałóg mną owładnął? Nałóg wynajdywania błędów i dawania reprymend - tak jakbym zapomniał, że jesteś tylko chłopcem. Ale nie dlatego, że cię nie kocham. To dlatego, że zbyt wiele od Ciebie wymagałem. Oceniałem cię na miarę moich własnych lat.

A tyle było w twoim zachowaniu prawdy, dobra i delikatności. Twoje serce jest tak wielkie jak brzask nad wzgórzami. Było to widać, kiedy wbiegłeś, by spontanicznie pocałować mnie na dobranoc. Nic więcej nie liczy się tej nocy, synu. Przyszedłem pod osłoną ciemności do twojej sypialni i klęczę tu zawstydzony!

To kiepska pokuta. Wiem, że nie zrozumiałbyś tego wszystkiego, gdybym mówił do ciebie za dnia, kiedy nie śpisz. Ale jutro będę prawdziwym tatą! Będę twoim kumplem i będę płakać, gdy ty płaczesz, i śmiać się, gdy ty się śmiejesz. Ugryzę się w język, kiedy przyjdą słowa zniecierpliwienia. Będę wciąż sobie powtarzał jak zaklęcie: „On jest tylko chłopcem, małym chłopcem!"

Chciałem widzieć w tobie mężczyznę. A jednak teraz, kiedy skulony śpisz na swym posłaniu, widzę, synu, że jesteś wciąż dzieckiem. Jeszcze wczoraj tuliła cię matka, trzymałeś głowę na jej ramieniu. Żądałem zbyt wiele, zbyt wiele.

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

100$ hourly to gdzies okolice nl600 albo mixu mid z high stakes mtt
a glupi bachor narzeka :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
MrM1lo

Opowiadania ciekawe i pouczające, ale nie rozumiem tytułu tematu... to nie jest smutny żart, tylko smutna historia, która dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa...

Prawda jest taka, że pojebało się ludziom w głowach od pieniędzy - ich braku bądź ich nadmiaru...

Tak, braku też, bo jak nie ma, to trzeba poświęcić dużo czasu żeby mieć...

Ja mam 22 lata i też mam parcie na to, by jak najszybciej się dorobić, nie brać kredytu i w wieku może 30 lat poczuć się wolny,bo bank mnie nie będzie okradać (jebana lichwa)...

Pewnie wielu jest takich jak ja, praca na etat, 8h dziennie + poker po pracy+ pogodzić to jeszcze z rodziną, znajomymi, sportem i w najlepszym przypadku nauką - ciężko jest, może to się odbić na zdrowiu, ale jak się chce osiągnąć cel to coś trzeba poświęcić..

Mam nadzieję, że kiedyś ja czy wy, nie będziemy popełniać takich błędów jak ojcowie z powyższych tekstów :fdrink

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka

Powiedzmy, że zaczyna się jak żart, ale niestety pózniej zmienia się w historię.
Tak w jżyciu niestety jest, że czasu brakuje na wszystko, chce się osiągnąć dużo i szybko, ale żeby to się udało to chyba trzeba zapomnieć o zakładaniu rodziny do 30!

Odpowiedz
Cytat
Franczo

Sądziłem,że to jakaś głupia zabawa i wątek.
Przeczytałem i nie wiedziałem co mam myśleć...

--> ROZWALIŁO MNIE TO <---

Naprawdę poruszyło mnie to.
"Tato, teraz mam 100 dolarów. Mogę kupić godzinę Twojego czasu? Proszę wrócić jutro szybciej do domu. Chciałbym zjeść z tobą kolację."

Odpowiedz
Cytat
tommko

Napisane przez sz3sz
100$ hourly to gdzies okolice nl600 albo mixu mid z high stakes mtt
a glupi bachor narzeka :facepalm:

rozumiem, że to ironia jeśli nie to jeszcze sie musisz sporo nauczyć.

Odpowiedz
Cytat
tojaczajka Autor wątku
tojaczajka

Najgorsze jest to, że czasem człowiek zdaje sobie sprawę, że zbyt mało czasu poświeca bliskim, ale nie stara się tego zmienić.

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3

Nie mógł kupić pół godziny?

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

Napisane przez Jatzek3

albo zawracac dupe w breaku :rolleyes:?

Odpowiedz
Cytat
Nomedes

Napisane przez sz3sz

Napisane przez Jatzek3

albo zawracac dupe w breaku :rolleyes:?

Tu imho ojciec nie pomyślał, bo mógł powiedzieć "synek jutro od 19:55 do 20:00 masz szybkiego kebabsa za friko, każdy następny płatny, ale znaj łaskę Pana.

Odpowiedz
Cytat