Przejdź do forum
Revolut płatność ka...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Revolut płatność kartą + DCC

7 Posty
5 Użytkownicy
6 Reakcje
2,655 Wyświetlenia
Bolexx

Cześć,pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.Dziś płaciłem w biedronce kartą revoluta o dziwo wyskoczyła mi płatność w funtach,myślałem że to nie problem skoro revolut wymienia waluty praktycznie bez dodatkowych kosztów.Jednak przy zapłacie ok 50 zł za zakupy w aplikacji pobrało mi prawie 4 zł więcej, przy większych zakupach można się ładnie wkopać.Pisałem do revoluta okazało się że to przez to gdyż terminal użył DCC, sam pierwszy raz o tym słyszę.

Czy można jakoś uniknąć żeby płatność nie odbywała się w funtach? pewnie to kwestia terminala bo w innych sklepach normalnie mi pobiera w PLN, ale nie zauważyłem opcji wyboru waluty czy też odrzucenia tego DCC.

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
tigerek73

Podejrzewam , że wystarczy że założysz konto w złotówkach i będziesz tam miał środki. I najlepiej w apce przełączyć na konto w złotówkach.

Odpowiedz
Cytat
Bolexx Autor wątku
Bolexx

Napisane przez tigerek73
Podejrzewam , że wystarczy że założysz konto w złotówkach i będziesz tam miał środki. I najlepiej w apce przełączyć na konto w złotówkach.

Mam konto w PLN i środki na revolucie też w PLN, dlatego dla mnie to dziwne bo pierwszy raz się z czymś takim spotkałem płacąc kartą revoluta.

Odpowiedz
Cytat
Główny administrator
spinek

Hej,

Ale to nie wina Revoluta. Po prostu terminal ma opcję DCC, z której nie należy korzystać, bo oferuje niekorzystne kursy. Akurat zbyt często w przypadku kart revoluta się to nie dzieje, ale jeśli widzisz, że kwota jest w GBP, trzeba powiedzieć kasjerce, że chcesz płacić w PLN i nie godzić się na taką transakcję.

To ona automatycznie wybrała na terminalu GBP, mimo że jej obowiązkiem było zapytanie Ciebie, czy chcesz skorzystać z tej usługi. Niestety wiele z nich nie wie o co chodzi i klika automatycznie "Dalej".

I tak, Revolut przeliczył z GBP->PLN bez kosztów, ale terminal w sklepie przeliczył PLN->GBP po mocno niekorzystnym kursie.

Odpowiedz
Cytat
Pirate9999

Miałem kiedyś identyczną sytuacje, ale w innym sklepie. Wydaje mi się że to po prostu błąd kasjerki. Od tamtego czasu zawsze patrze czy wyświetla złotówki na terminalu.

BTW Tak jak Spinek napisał, jeżeli wyskoczą funty czy inna waluta to mówisz żeby poprawiła na złotówki.

Odpowiedz
Cytat
Bolexx Autor wątku
Bolexx

Dzięki.:f_drink:

Odpowiedz
Cytat

Należy zawsze wybierać płatność w PLN. W innym przypadku polski bank -wlasciciel terminala przelicza transakcje na funty po złodziejskim kursie, a później revolut zamienia to ponownie na PLN, a swoją drogą polecam Curve :)

Odpowiedz
Cytat