Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Refleksja

5 Posty
4 Użytkownicy
43 Reakcje
1,193 Wyświetlenia
pancernik

Siema, od razu sorki za bledy i ogolny chaos, ale o czym myslalem o tym pisalem. Nie jest to hejt, wiec niech nikt nie bierze tego do siebie.

Nie jest zadna tajemnica, iz nie jestem osoba, ktora udziela sie na forum, badz tez udzielala w przeszlosci. Jednak z cienia, bo z cienia, zawsze obserwowalem co tam sie dzieje ciekawego w spolecznosci. Szukajac czegos ciekawego trafilem na temat "smierc forum". Bedac ciekawy jaki tam znowu nowy dramat sie rozgrywa, przeczytalem wiekszosc i stwierdzilem, ze wbrew swojej nauturze odniose sie do kilku poruszonych tam tematow. Uwaga bedzie troche krytyki, ale nie tylko. Postaram sie to jakos rozdzielic w akapitach.

Pierwszym poruszonym problemem byl brak materialow szkoleniowych dla gosci od 6max turbo, ale prawda jest taka ze materialow brakuje dla wszystkich odmian i formatow. Nie ma nic ciekawego dla mtt, czy nawet cash. Nie kazdy lupie zoomy i nic poza tym. Przykladowo wiele osob gra tez reg tab i tam gra jest troche bardziej fantazyjna inna dynamika itp. Ktos powie, ze '' o tutaj jest wlasnie nowy filmik autora takiego i takiego z nl10, 6 z kolei''. Tak, tylko prawda jest taka, ze kazdy ma swoj styl gry, jeden gra TAGiem, drugi nituje i 3bet w majowke i na Wielkanoc, a jeszcze inny jest mega agro. A jak wiadomo dobrze jest znalezc trenera ktory gra podobnym stylem, co nie jest mozliwe gdy filmy nagrywa jedna lub moze dwie osoby. Wiec rozumiem, ze niektorzy moga byc zawiedzeni i maja racje. Ile mozna wypuszczac filmikow o zostaniu krolem micro, no chyba, ze faktycznie to jest czyjes marzenie to luz. Naprawde nie trzeba byc geniuszem, zeby wyjsc z nl2. Odrobina mozgu w zupelnosci wystarczy. To nie sa limity, gdzie potrzebna jest jakas tajemna wiedza, wiec nie ma co zbyt wiele narzekac, minimum wysilku i powinno byc dobrze. Oczywiscie trzeba tez spojrzec realnie, jezeli jakis format umiera to ma sensu sie czegos domagac (np full ringi, czy cos w tym stylu)

Kolejna sprawa trenerzy i czy sa faktycznie wstanie wygrywac na swoich limitach czy nie. Z calym szacunkiem, ale jakas mala probke 100kh (jesli chodzi o cash) wypadalo by pokazac. Nie trzeba niszczyc stawek na starsach, ale ludzie no chociaz jakis krzak. I prosze nie gadajcie glupot i nie porównujcie pokera do pilki czy tez kulturystyki (o ktorej, bez obrazy, ale chyba nie wiele wiecie skoro to piszecie). Poker to dziedzina gdzie nie tylko teoria, ale tez praktyka ma ogromne znaczenie, wiec jako trener wypadaloby miec jakis profit :coolface:. A jesli chodzi o filmy z mikro to tak naprawde Viktor nagral naprawde dobry material, a jak ktos jest wnikliwy to znajdzie jeszcze cos na jego blogu, tylko trzeba poszukac. Kolejna zabawna sprawa mtt. Najpierw wielka dyskusja na temat trenera i jego umiejetnosci, a chwile pozniej review z HR 100k. Komu i w czym ma to pomoc. Naprwde, pomijajac fakt czy trener wygrywa czy tez nie, jakim cudem ma on analizowac gre red barona i spolki, no chyba, ze nie ma pojecia kim sa ci goscie. Prawdopodobnie tylko Victor bylby jedyna kompetentna osoba do tego zadania. Oczywiscie nie mogliscie chlopaka zatrzymac na dluzej, i jego przygoda trenerska szybko sie skonczyla (nie wiem nie znam szczegolow, moze sam nie chcial). Jak juz przy nim jestesmy, no wlasnie, nawet Viktor nie uniknal krytyki odnosnie swoich produkcji, a ze to nie dziala, ten koncept niepotrzebny itp. To jest niesamowite, zamiast czegos w stylu: "czy uwazasz ...", "co sadzisz o ...", juz eksperci postanowili mu to wyjasnic dzielac sie swoimi radami. Mam tylko nadzieje, ze jeszcze o Niego zawalczycie.

Ktos mi wytlumaczy czym jest obecnie dzial oceny rozdan? Przeciez to jaka komedia. Jest kilka osob, ktore sa na tyle zyczliwe, ze grajac dany limit zajrza od czasu do czasu i podziela sie swoja analiza reki z danego limitu (chwała im za to), ale cala reszta to jacys j***ni turysci. Eksperci z micro dziela sie swoimi opiniami z limitow ktorych nigdy nie grali, kierujac sie zasada "mi sie wydaje, ze ...", no wlasnie tylko ci sie tak wydaje i nic poza tym.

Napisane przez RevolutionPL
A czego wy oczekujecie ? Wystarczy spojrzeć na temat: https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=4250611#post4250611

Mieliście sporo naprawdę wartościowych materiałów i zamiast nagrodzić osoby które poświęciły swój czas żeby nagrać materiał za który nawet nie dostaną 1/10 swojego hourly. To woleliście wybrać, bez urazy ale najgorszy film (nie licząc Filipo91) ! Który zdobył ponad dwa razy więcej głosów od jednego z najlepszych graczy Sit&Go. Brawo wy :appl:
Później płacz że ogarnięci gracze siedzą cicho, nie pomagają i tak dalej. I bardzo dobrze ! To już drugi przypadek w niedługim okresie. Poprzednio to samo jak wybraliście superbloga hazardzisty, ruletkowicza, bukmachera i chuj wie co jeszcze :appl:
Jak widać na forum przeważa grupa ludzi rozrywkowych i dla nich nie liczy się jakość materiału tylko rozrywka. Tak więc nie ma co zganiać na moderatorów, tylko to wy sami użytkownicy doprowadziliście do upadku forum !

Festiwal filmowy. Tak wiem o co Ci chodzi kolego, jednakze spojrzmy na to troche inaczej. To nie byl konkurs na trenera, tylko na ciekawy film. Nie ma sensu miec pretensji o to kto wygral, a kto nie. PS widzi, ze jest odzew i zainteresowanie kilkoma osobami, wiec niech pomysla o nawiazaniu nowej wspolpracy, to byloby naprawde rozsadne posuniecie z ich strony. Ojej podeszla do tematu od strony artystycznej i jej funclub :coolface: to docenil (zeby nie bylo, zostalem poproszony i rowniez na Nia glosowalem). Niewiele jest kobiet w tym srodowisku, co widac na forum (only, fruzia, gala, ojej, wiecej nie kojarze) wiec taki uklon w ich strone jest jak najbardziej ok, dodatkowa promocja gry wsrod plci pieknej nie zaszkodzi, a moze tylko pomoc. Lepiej, zeby Twoja partnerka uslyszala cos poztywnego o pokerze od innej kobiety, niz zebys to ty kolejny raz tlumaczyl i obiecywal, ze nie przegrasz wiecej pieniedzy na bulki :).
Natomiast z reszta to juz prawie w 100% sie zgadzam, ale o tym dalej.

Teraz kwestia uzytkownikow ktorzy do tego doprowadzaja. No wlasnie, jak w kazdej dziedzinie tak i tu znajdzie sie grupa cepow ktorzy niszcza wszystko co wartosciowe, ale to wlasnie od tego sa moderatorzy. Swietnie to widac na blogu Chestera czy tez Viktora. Pozniej sie wszyscy dziwia, ze ci co mogliby podzielic sie duza iloscia ciekawych przemyslen pokerowych jak i poza tego po prostu nie robia. Tak wiem wolnosc slowa i inne glupoty. Tylko, ze to jest jakas tregedia gdy wchodze na bloga i widze jakis wpis lub jakas gruba reke wrzucona przez autora, a zaraz ponizej mega analizy i porady wioskowych przyglupow, jak rowniez pseudo filozoficzne przemyslenia tychze przyglupow w miejscach, w ktorych nie powinny sie one znalezc. Jezeli widac, ze ktos notorycznie kieruje sie zasada "im mniej wiem, tym wiecej mam do powiedzenia", to chyba mozna jakos temu zaradzic.

Pamietam te czasy (tak, tak juz tam cos sobie przypomina), gdy jescze na forum udzielali sie tacy goscie jak Olor, Pyszal, Yac, Thenaturat, Teges, Ace (naprawde kozak, mega ciekawie pisal) i inni. Te wszystkie teksty jakie zostaly przez nich napisane mialy naprawde mega wartosc (np. kilka slow od pyszalka, itp). Czlowiek siadal ze szklanka czegos mocniejszego, a czytajac te teksty mial milony rozkmin, myslac jednoczesnie o tym, kiedy pojawi sie nowy wpis. Niestety z czasem te osoby sie wykruszyly i odeszly z forum. Mam wrazenie, ze jednym z powodow bylo wlasnie takie stopniowe przyzwolenie na forumowa, wszechogarniajaca glupote. Ludzie ciekawi i inteligentni powoli przestawali sie udzielac, a ich miejsce stopniowo zajmowaly jakies ameby, albo ludzie z problemami, jednoczesnie zdobywajac przy tym wielka popularnosc. Gdyby ktos chcial zrobic najgorsza reklame tej grze, to wlasnie wybralby te osoby. Naprawde tego nie rozumiem. Gdyby nie ta garstka uzytkownikow, ktorych mozna policzyc na placach jednej reki (mysle o tych w miare regularnie piszacych), to w sumie nic madrego by sie tu juz nie znalazlo, tylko: "nie do pobicia", "rigged", "nie da sie" i inne bzdury. Takze apel do moderatorow, dbajcie o te ciekawe blogi czy jakies tematy i robcie cos z tymi blaznami, ktorzy to niszcza nie majac nic madrego do powiedzienia.

No to w sumie, byloby tyle. Staralem sie jak najkrocej, sporo spraw pominalem, chcialem jeszcze poruszyc kilka kwesti, ale mysle, ze na ten moment tyle wystarczy.

Takze powodzenia we flipach i pozdro.

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
ONKAM

Jeśli mogę trzy zdania dodać. Jak dzisiaj czytałem od deski do deski temat "śmierć forum" to dzięki kilku postom tam zamieszczonym pomyślałem że paradoksalnie nie jest to typowa połajanka ale że to w sumie dobra i potrzebna dyskusja. Taki post jak twój też pokazuje że w sumie ten temat wielu dał do myślenia, u wielu wywołał jakieś tam refleksje etc.

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw

Ja i tak generalnie dopatrywałbym się tu winy w braku materiałów dla NL50+ już od kilku ładnych lat.
(sorry sporadyczne filmy yaca czy soeka raz na pól roku to jednak za mało)

Ci co grają bądź grali wyżej i mogliby się udzielać na forum systematycznie emigrowali, zresztą słusznie na zagraniczne serwisy typu DC/BFP/CR/RIO a tu została cała śmietanka mikrusów który kiszą się we własnym sosie, nikt się nie rozwija więc chociaż potrollować można.

R.I.P

Odpowiedz
Cytat
Varrancomando

Ludzie ile to forum ma lat?? W internecie jak w życiu, wszystko koniec końców powszednieje, ulega rozkładowi i agonii i nie ma co się dąsać czy wskazywać palcem na tego czy tamtego. To jest naturalny cykl. Coś powstaje, przeżywa 'złotą erę' i potem upada, a na jego miejsce pojawia się coś innego. Gdzie są obecnie obecnie (i czy przetrwały próbę czasu) myspace, jakieś nasze klasy, grona czy last.fm (stan agonalny), MSN etc etc. Fejs też kiedyś w końcu upadnie i jego miejsce zajmie coś innego

Co do trollingu to jakiś znak czasu bo to obecnie dominująca forma komunikacji w internecie i bolączka nie tylko tego forum (ja sam też lubię dorzucić do pieca :coolface:)

A co do ciekawych artów to już sam Ace w swoim własnym epitafium napisał, że w obecnej dobie dla osób z jego usposobieniem i wrażliwością nie ma miejsca w w pokerze (online) więc złóżcie sobie te puzle do siebie i trzeba będzie przyznać, że o pokerze online nie da się już ciekawie pisać (no chyba, że ktoś powie, że Victor prowadzi ciekawego bloga to OK :D ) Peace

Odpowiedz
Cytat
pancernik Autor wątku
pancernik

Napisane przez ONKAM
Jeśli mogę trzy zdania dodać. Jak dzisiaj czytałem od deski do deski temat "śmierć forum" to dzięki kilku postom tam zamieszczonym pomyślałem że paradoksalnie nie jest to typowa połajanka ale że to w sumie dobra i potrzebna dyskusja. Taki post jak twój też pokazuje że w sumie ten temat wielu dał do myślenia, u wielu wywołał jakieś tam refleksje etc.

Jak najbardziej mozesz, dobrze wiedziec, ze nie tylko mi sie wlaczyly jakies rozkminy. Jednak ciekawy jestem ile osob mialo, badz ma podobnie.

Napisane przez krzysiuwOw
Ja i tak generalnie dopatrywałbym się tu winy w braku materiałów dla NL50+ już od kilku ładnych lat.
(sorry sporadyczne filmy yaca czy soeka raz na pól roku to jednak za mało)

Ci co grają bądź grali wyżej i mogliby się udzielać na forum systematycznie emigrowali, zresztą słusznie na zagraniczne serwisy typu DC/BFP/CR/RIO a tu została cała śmietanka mikrusów który kiszą się we własnym sosie, nikt się nie rozwija więc chociaż potrollować można.

R.I.P

Racja, ale jak widac nie jest to powod, zeby cos zmienic. Wlasnie to boli najbardziej, ze nikt nie staral sie ich zatrzymac.

Napisane przez Varrancomando
Ludzie ile to forum ma lat?? W internecie jak w życiu, wszystko koniec końców powszednieje, ulega rozkładowi i agonii i nie ma co się dąsać czy wskazywać palcem na tego czy tamtego. To jest naturalny cykl. Coś powstaje, przeżywa 'złotą erę' i potem upada, a na jego miejsce pojawia się coś innego. Gdzie są obecnie obecnie (i czy przetrwały próbę czasu) myspace, jakieś nasze klasy, grona czy last.fm (stan agonalny), MSN etc etc. Fejs też kiedyś w końcu upadnie i jego miejsce zajmie coś innego

Jesli mam byc szczery, to zadnego w gruncie rzeczy nie uzywalem, bo nie bylo mi to nigdy potrzebne i kojarzylo sie glownie ze strata czasu (moze troche last.fm), takze nie czuje tego porownania. Tym bardziej, ze te serwisy nigdy nie byly dedykowane jakiejs waskiej grupie odbiorcow, tylko ich celem bylo dotarcie do jak najwiekszej liczby przypadkowych osob.

Co do trollingu to jakiś znak czasu bo to obecnie dominująca forma komunikacji w internecie i bolączka nie tylko tego forum (ja sam też lubię dorzucić do pieca :coolface:)

Tylko, ze ja nie neguje trollingu. Trolling w wykonaniu srednio rozgarnietej osoby, zazwyczaj bywa zabawny i nie mam nic przeciwko. Bardziej mialem na mysli jakies rzeczy z dupy, ktore nic nie wnosza do tematu, a po przeczytaniu odnosi sie wrazenie, ze gosc na bank musi miec zolte papiery.

A co do ciekawych artów to już sam Ace w swoim własnym epitafium napisał, że w obecnej dobie dla osób z jego usposobieniem i wrażliwością nie ma miejsca w w pokerze (online) więc złóżcie sobie te puzle do siebie i trzeba będzie przyznać, że o pokerze online nie da się już ciekawie pisać (no chyba, że ktoś powie, że Victor prowadzi ciekawego bloga to OK :D ) Peace

Nie oczekuje, ze ktos mialby pisac jak Ace, bo gosc byl nie do podrobienia. To byla tylko forma wspomnienia ciekawej osoby i tyle.
Jezeli chodzi o Viktora, to nie wazne jak pisze, gdyz sam wspomnial, ze nie ma lekkiego piora. Wazne natomiast jest to, ze gosc ktory zaszedl tak daleko, ma ochote od czasu do czasu podzielic sie czyms mniej lub bardziej ciekawym i to juz jest mega spoko. Zawsze ciekawie jest poczytac, co tam sie dzieje u osoby, ktora odskoczyla od calej reszty o lata swietlne. Dla wielu jest to z pewnoscia mega motywacja i pokazuje, ze jednak mozna.

Odpowiedz
Cytat