Przejdź do forum
Pytanie do ludzi z ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pytanie do ludzi z IT/studentów

4 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
480 Wyświetlenia

Cześć.

W tym roku rozpocząłem zaoczną informatykę na, jak się po pierwszym zjeździe okazało, uczelni która mnie zbyt wiele nie nauczy. Najważniejsze przedmioty stoją na dobrym poziomie, cała reszta już niestety nie.

Skoro moja wymarzona kariera profesjonalisty pokerowego może nie dojść do skutku, postanowiłem te studia potraktować jako podkładkę dla swojego życiowego planu. Jeśli mi w tym nie wyjdzie - chciałbym kiedyś pracować w szeroko pojętym IT.

Dlatego mam pytanie do zawodowców oraz studentów wysokich lat - czy opłaca się tutaj zostawać? Według ludzi, których mam na roku, adminów, sieciowców, studentów innych uczelni, którzy nie skończyli swoich studiów w młodości - tak. Ponieważ nie liczy się uczelnia, tylko dyplom. Uczelnie używają w znacznej większości zdezaktualizowanych rozwiązań, języków i technologii. Dlatego w pracy i tak najczęściej uczysz się wszystkiego od nowa. Poza tym z pracą w IT w dużym mieście po prostu nie ma problemów.

Pragnę jednak rozeznać się szerzej, a wiem że w społeczności PS jest sporo ludzi z backgroundem inżynierskim/IT. Co moglibyście mi poradzić?

Napisałem o tym obszerną notkę na swoim blogu. Jeśli chcielibyście przeczytać o paru absurdach dzisiejszego systemu edukacji, serdecznie zapraszam.

Dziękuję również z góry za odpowiedzi. Jeśli będę miał kiedyś okazję, odwdzięczę się w wiadomej walucie :sdrink

Odpowiedz
Cytat
3 odpowiedzi
artur2233

Siema,
ja studiuję informatykę. Właśnie w tym semestrze muszę zrobić projekt inżynierski. Dużo racji jest w tym co piszesz o tych starych rozwiązaniach, lecz jest to mniej więcej na czterech pierwszych semestrach. Później już wchodzą rozwiązania aktualnie wykorzystywane w świecie IT, ale bez szału.
Żeby do czegoś dojść to trzeba uczyć się samemu w domu. Na uczelni tylko zaprezentują niewielki ułamek wiedzy, ale zagłębiać się w temat trzeba już samemu.
Ogólnie to kierunek dla informatycznych zapaleńców, głównie programistów. Jeśli programowanie Ci nie leży to będzie ciężko, to główny wątek na uczelni.

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

Odpowiem Ci jako pracownik w dziedzinie technicznej (nie IT), ale moim zdaniem to wygląda podobnie. Jak się zdecydowałeś na uczelnie krzak (tak przypuszczam po Twojej wypowiedzi) i to zaocznie (co istotniejsze), to teraz najlepszym rozwiązaniem jest się zatrudnić w tej dziedzinie, jako pomocnik/asystent nie przywiązując specjalnie wagi do wynagradzania. Jedyne na co zwrócić uwagę, to by zdobyć dobre wykształcenie. Po skończeniu studiów, nikt nie będzie patrzył na to jaką uczelnie skończyłeś, a jedynie na dyplom i jakie posiadasz doświadczenie. Przez to będziesz stał na wygranej pozycji w stosunku do rówieśników co pokończyli uczelnie, ale są bez doświadczenia.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Przeczytałem oba posty, ale odpiszę tu jak już się jakaś rozmowa rozwinęła.

Jestem aktualnie na studiach dziennych na infie politechnika łódzka...

Z tymi prowadzącymi to i na dziennych studiach jest różnie, części nie powinno w ogóle tu być inni to ludzie "z powołaniem", którzy oprócz zajęć na politechnice tworzą własne projekty (np. gość pisze sterowniki dla linuksa...), są jeszcze i tacy którzy pracują w zawodzie a politechnika jest dodatkiem do pensji i sposobem na dalszy rozwój.

Jeśli chodzi o poziom kształcenia. To bardzo dużo osób narzeka na archaiczność studiów. Jednak poznanie nowych technologi czasem może być trudne nie znając podstaw. Jak wspomniałeś, u ciebie jest sporo osób które już pracowały w zawodzie, a teraz potrzebują papierka. Studia, przynajmniej informatyczne to tylko takie małe wprowadzenie do zawodu (taka ciekawostka na politechnice łódzkiej studia prawdopodobnie zostaną wydłużone o rok), dużo ważniejsza jest praca własna. Żarty o informatykach nie są wyssane z palca. Jeśli chcesz być doby musisz siedzieć dużo przy komputerze, nie każdy potrafi to pogodzić z życiem towarzyskim... Wspomniałeś o kursach .net. Programowanie to nie tylko poznanie jakiegoś języka, to jest najprostsza część...
"Nie liczy się uczelnia tylko dyplom". Liczy się doświadczenie. Dyplom jest gwarantem, że masz już jakieś podstawy, jesteś w pewien podstawowy sposób wszechstronny.

Jeśli chodzi o to czy warto zostać. Ja jakbym miał teraz wybierać to nie wiem czy nie wybrałbym czegoś innego. Kiedyś myślałem, że 2-3h dziennie spędzone przed komputerem to dużo, teraz ten czas potrafi dobić do ~12, w zasadzie to już u mnie standard. Jeśli do tej pory nie programowałeś, zajmowałeś się sieciami itp to możesz się tym znudzić. Lepiej jeśli to będzie teraz na pierwszym roku niż na 3...

Co do pokera/informatyki, to chyba jedno z gorszych połączeń... ze względu na czas jaki będziesz spędzać przed komputerem.
Jednak informatyka to nie tylko programowane, zawsze możesz zostać np. nauczycielem w jakimś technikum/liceum, praca nie wymagająca, nie najgorzej płatna a wolnego czasu jest sporo. Prowadzący od sieci kiedyś u mnie powiedział: "najlepszy administrator to ten który nic nie robi" (warto zostać dobrym administratorem). Ewentualnie otworzyć sklep z komputerami itp...

Trochę chaotyczny ten post wyszedł...

Odpowiedz
Cytat