Przejdź do forum
Przekonanie laika, ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Przekonanie laika, że poker to nie hazard.

19 Posty
14 Użytkownicy
24 Reakcje
3,279 Wyświetlenia
nightmaare
PokerStrategist

Hej społeczności,
Dosięgło mnie trudne zagadnienie, czyli wytłumaczenie laikowi że poker to nie hazard, i lwia część społeczeństwa ma podobne poglądy.. :why:

"Przekonanie mnie ze Poker nie jest gra hazardową, będzie miało miejsce tylko w momencie, gdy Ty nie odniesiesz zysku, a ja nie odniosę strat, co zaprzeczy sensowi gry w pokera na pieniądze."

Takie jest stanowisko szanownego laika.
Jest jakakolwiek szansa na powalenie tej tezy, najlepiej z matematycznego punktu widzenia? 8-o

Odpowiedz
Cytat
18 odpowiedzi
GSELukasz
PokerStrategist

Poker to hazard.

Odpowiedz
Cytat
nightmaare Autor wątku
nightmaare
PokerStrategist

:f_drink:

Super komentarz, zgłoś się na priv po nagrodę!

Odpowiedz
Cytat
adasko99
Oldschool Grinder

"Przekonanie mnie ze Poker nie jest gra hazardową, będzie miało miejsce tylko w momencie, gdy Ty nie odniesiesz zysku, a ja nie odniosę strat, co zaprzeczy sensowi gry w pokera na pieniądze."

nic z tego, nie rozumiem, to pewno jakiś artysta sportowiec humanista jest :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
kamilecek001
PokerStrategist

poker to hazard i nie ma sensu przekonywac wszytkich ze tak nie jest. roznica jest jednak taka ze sam decydujesz kiedy i ile przegrasz :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Stellified
PokerStrategist

jak bum cyk cyk, słowo harcerza, wczoraj sobie pomyślałem, że ze wszystkich tematów przewijających się na okrągło i wałkowanych na milimetrowy placek 'jak przekonać ludzi do pokiera' dawno już nie było. jeaaaa

Odpowiedz
Cytat
KimJohnKill
Poker Player

Można ale po co? Przecież nasze największe zyski pochodzą właśnie od owych (mówiąc delikutaśnie) laików którzy liczą, że im się poszczęści. Ja osobiście jestem sceptycznie nastawiony wobec tego typu inicjatyw. Każdy laik to potencjalny dawca kapitału i niech tak zostanie :f_thumbsup:.

Odpowiedz
Cytat
szlaft
PokerStrategist

Jeśli chodzi o przekonywanie ludzi, że poker to nie hazard ja zawsze Lubie posłużyć się przykładem z rzutem monetą. Zapytaj swojego laika czy chciałby przyjąć następujący zakład: rzucacie monetą, on bierze orła, jeśli wypadnie orzeł ty płacisz mu 5 zl, a jeśli reszka to on tobie 2zł. Dodaj, że może powtórzyć zakład dowolną ilość razy. Potem powiedz, ze umiejętność gry w pokera polega na braniu właśnie takich zakładów.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio
PokerStrategist

Hej,

Dla wielu osób poker jest hazardem i tego się nie zmieni. Jeśli nie zna się zasad gry oraz podstawowych strategii to nie ma większego znaczenia czy rzucasz monetą czy grasz w karty. Widziałem jednak fajne wytłumaczenie tego problemu:

Tak! Poker to gra umiejętności

Szczególnie podoba mi się idea zakładu z "Jasiem" ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw
Oldschool Grinder

dla mnie najlepszym sposobem do przekonania rozmówcy że w pokerze większa role odgrywają umiejętności niż szczęście jest zadanie pytania:
czy w lotto można specjalnie przegrać? czy w ruletkę można specjalnie przegrać? czy w pokera można specjalnie przegrać? voilà. :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
89deny89
Elite Grinder

Musisz niedlugo grać w tą gre że ci się chce komuś tłumaczyć takie rzeczy xD

a za cytat propsy , nie wiedzialbym jak sie do niego odnieść bo go nie rozumiem

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Napisane przez krzysiuwOw
czy w lotto można specjalnie przegrać? czy w ruletkę można specjalnie przegrać?

Można. Stawiasz wszystko dopóki nie wtopisz.

Odpowiedz
Cytat
ryhukox
Poker Player

Osoba, która użyła tego argumentu:

Nie jest laikiem, tylko idiotą. To chyba oczywiste.
Laika czasem łatwo, czasem trudno, ale przekonasz.
Idioty nie.

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw
Oldschool Grinder

Ja nie pytam czy można przegrać wszystkie pieniądze tylko czy można przegrać specjalnie pojedynczy zakład w lotto/ruletkę xD
Szanse że wypadnie akurat twoja konkretna 6tka jest taka sama jak to że wypadnie każda inna to samo z ruletka, twoje decyzje ograniczają się tylko do wyboru numerku i na tym koniec a w pokerze tak nie jest bo przecież możesz spasować w dowolnym momencie czyli twoje decyzje wpływają na rozgrywkę ale czaje że chciałeś się podroczyć :milord:

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Blackjack jest powszechnie uważany za grę hazardową i w tej grze można specjalnie przegrać pojedynczy zakład, więc ten argument niczego nie rozstrzyga.

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw
Oldschool Grinder

Rozstrzyga to że twoje decyzje mają wpływ na grę.

Odpowiedz
Cytat
AqueousIVigo
PokerStrategist

http://sjp.pwn.pl/szukaj/hazard.html

Rola umiejętności nie ma żadnego znaczenia w rozstrzyganiu, czy poker to hazard czy nie. Mimo że jest klasyfikowana jako gra umiejętności, to i tak jest hazardem.

Tak naprawdę cała ta walka o przekonanie ludzi, że poker to nie hazard bierze się z tego, że hazard postrzegany jest jako coś złego i każdy kto zacznie z nim przygodę na pewno się uzależni etc. etc. Dlatego debata powinna dotyczyć tego, czy przypadkiem hazard nie jest czymś neutralnym i najważniejszym aspektem jest charakter jego interakcji z danym człowiekiem.

Jak ktoś jest zainteresowany, to co nieco napisałem o tym tutaj: Psychology of Texas Holdem

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw
Oldschool Grinder

Generalnie się zgadzam i nigdzie nie zanegowałem tego że poker to hazard.
Jedyne co napisałem to w jaki sposób staram się przedstawić przeciętnemu laikowi który wrzuca wszystkie gry hazardowe do jednego wora że akurat w przypadku pokera podejmowane przez niego decyzje mają wpływ na rozgrywkę w odróżnieniu do w/w gier.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez nightmaare

Sądząc po błyskotliwej myśli to jest to typowy lewak, a zatem tłumaczenie mu czegokolwiek jest stratą czasu.

Odpowiedz
Cytat