Przejdź do forum
Prawidłowe oddychan...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Prawidłowe oddychanie

6 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,380 Wyświetlenia
maesky87

Cześć :)

Leszku, na treningu traktującym o osiąganiu celów mówiłeś o prawidłowym oddychaniu. Już jakiś czas temu zainteresowałem się tym tematem i wiem, że właściwe oddychanie to oddychanie przeponowe. Polega ono na tym, że gdy wdychamy powietrze, wypychamy brzuch do maksimum i gdy napotykamy opór, kierujemy powietrze do płuc, tam też dążąc do maksimum. Podobno ziewanie to esencja czystego, pełnego, zdrowego oddychania.

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że oddycha płytko, nie angażując w ten proces przepony. Skutkiem tego mięsień ten jest słaby i przyblokowany.
Przeponę, jak każdy mięsień można ćwiczyć i doprowadzić do takiego stanu, że pozwoli nam na głębokie oddychanie. Wówczas wystarczy nam kilka oddechów, aby w sytuacji stresowej, natychmiast się uspokoić.

Okej, podsumowując, wiem na czym to wszystko polega, ale zastanawia mnie jak sprawić, aby oddychać prawidłowo również nieświadomie, np. w czasie snu?

Czy znasz Leszku inne techniki prawidłowego oddychania?

5 odpowiedzi
lechrumski

Czesc:)

Tak oddech jest bardzo wazny. Nawet jak 2 lata temu chodzilem na zajecia teatralne to kazde zajecia zaczynalismy od cwiczen oddechowych to samo bylo na kilku warsztatach z emisji glosu czy dykcji na ktorych bylem. O oddechu najwiecej znajdziesz na stronach badz w ksiazkach poswieconych zdrowiu i jodze. Polecic tutaj moge ksiazki prof. Michala Tombaka (swietne jesli chodzi o zdrowe zywienie) oraz joge np joge kundalini.

Technika ktora opisales jest ok, bierzemy jak najwiecej powietrza w taki sposob aby wypelnilo caly brzuch i miesnie miedzyzebrowe i powoli wypuszczamy. Jedno z cwiczen ktore pamietam polegalo na tym zeby wypuszczac z siebie powietrze 2 razy dluzej niz trwa wdech. Cwiczyc mozesz po przebudzeniu sie, przed zasnieciem itd. Oddech jest polaczeniem ciala z umyslem wiec warto na to zwrocic uwage:) Oddech jest tym w zyciu czym w muzyce rytm. Odpowiedni oddech pozwoli Ci sie lepiej relaksowac itd.

Jesli chodzi o sen to po prostu spij i zaufaj swojej podswiadomosci ze wybierze dla Ciebie najlepsza pozycje ciala i najlepszy oddech podczas snu.

Jesli bedziesz mial jeszcze jakies pytania, to daj znac.

Pozdrawiam

Szqod

Wszystko fajnie, ale należałoby rzecz, że to nie dla wszystkich może być to zdrowe. Np. u astmatyków nie jest wskazane głębokie oddychanie, bo może to doprowadzić do hiperwentylacji i wyzwolenia ataku. Odnoszę się do twierdzeń profesora Buteyko, który oczywiście w Polsce jest ledwie znany lub wyśmiewany, a za oceanem jego metody są praktykowane.

lechrumski

Napisane przez Szqod
Wszystko fajnie, ale należałoby rzecz, że to nie dla wszystkich może być to zdrowe. Np. u astmatyków nie jest wskazane głębokie oddychanie, bo może to doprowadzić do hiperwentylacji i wyzwolenia ataku. Odnoszę się do twierdzeń profesora Buteyko, który oczywiście w Polsce jest ledwie znany lub wyśmiewany, a za oceanem jego metody są praktykowane.

Dzieki za info, nie wiedzialem o tym:) Tak wiec osoby z astma - poprawka do wczesniejszej informacji powyzej

Sepurta

Co do snu, to wiem od nauczyciela od muzyki, że człowiek śpiąc oddycha właśnie przeponą, a w trakcie dnia nie bardzo.
Połóż się na łóżku i połóż rękę trochę poniżej żeber- przepona pracuje.

A jak trenować żeby oddychać przeponą? (Ciężko wytłumaczyć na forum, ale spróbuję).
Stojąc zginamy się w pół (nie uginamy kolan, nie robimy tego na siłę)obejmujemy dłońmi swoje boki pod zebrami, taż żeby je dotykać.
W zgięciu oddychając czujesz zapewne jak przepona ci pracuje
Ćwiczenie powtarzasz coraz bardziej się wyprostowując.

Ja takimi ćwiczeniami doszedłem do momentu, w którym chyba już podświadomie to robię, a i do śpiewania się przydaje :D

Proponuje basen - tam to dopiero przepona dostaje w kość, moja jest już większa niż biceps :f_cool: