Przejdź do forum
Potrzebny specjalis...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Potrzebny specjalista od bezpeczeństwa w internecie.

23 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
2,042 Wyświetlenia
IceWhoo
Oldschool Grinder

Dostałem poniższy mail z ofertą pracy, bez polskich znaków. Jak sprawdzić czy to nie jakiś phishing (nie wiem jak to nazwać)? Oferty pracy do takiej firmy nie wysyłałem a już na pewno nie przez ostatnie 3 lata.

"Malka Redmon

do mnie
Pozdrawiamy,

Czy kiedykolwiek mysleliscie o starcie nowej kariery?
Czy macie silne zadanie aby otrzymac szanse na rozwoj nowych przyzwyczajen, czy wprowadzac w zycie istniejace przyzwyczajenia w swiecie bankowosci i duzych finansow?
Czy chcecie zachowac wasza obecna prace i znalezc dodatkowa mozliwosc dla dodatkowego dochodu az do 2000 EUR za miesiac?

W inny sposob, proponujemy duze mozliwosci wzrostu i sukcesu dla pracownikow wszystkich szczebli.
Obecnie firma zatrudnia przedstawicieli na podstawie niepelnego etatu dla zblizajacego sie lata.

Szukamy ludzi, ktore sa przewaznie samo-umotywowane, dynamiczni, , entuzjastyczni i profesjonalni, zeby dolaczyc do naszego zespolu fachowcow jako przedstawicieli regionalni.
Odebrany kandydat bedzie musial skupic sie zarowno do obecnych klientow firmy i do nowych klientow.
Przecietne wynagrodzenie Regionalnego Przedstawiciela Finansowego bedzie roznila sie, lecz nie ponizej 2000 EUR za miesiac.
Poprzedni staz roboty nie jest konieczny, poniewaz zapewniamy doskonale szkolenie, ktore zawiera dwa tygodnie czasu i daje istotne kwalifikacje potrzebne aby stac sie czescia naszej firmy.

Nalezy pamietac, ze ten wakat jest dostepny dla wszystkich wnioskodawcow bez wzgledu na wiek, plec czy zawod � kluczowe wymagania dotyczace zatrudnienia sa sumiennosc i pracowitosc.
Prosze rowniez zwrocic uwage, ze jest to praca na niepelny etat dla dodatkowych zarobkow w pierwszej polowie dnia roboczego.

Wiec jesli nadal szukacie pracy dodatkowej lub nowych osiagniec, nadeslijcie nam swoje dane kontaktowe, aby dowiedziec sie wiecej i odwolac sie teraz.

Czekamy waszej akceptacji tej oferty i liczymy na dlugotrfala wspolprace z Panstwem

Najcieplejsze pozdrowienia,
Malka Redmon
Asystent ds. personelu"

Odpowiedz
Cytat
22 odpowiedzi
imfar
Oldschool Grinder

Usuń, zapomnij.

Odpowiedz
Cytat
Mocnym
Oldschool Grinder

Serio?

Chwilę nad tym pomyślałeś nawet, że może być coś z tego?

Odpowiedz
Cytat
galer
Oldschool Grinder

Przyznam, że nie jestem "specjalistą" od zabezpieczeń, ale na zdrowy rozsądek...

Nie wysyłałeś żadnych podań ani CV, odzywa się do Ciebie firma nie wiadomo skąd, która proponuje 2000 euro za DODATKOWĄ pracę.
Bez wykształcenia, bez doświadczenia, bo zapewniają dwutygodniowe szkolenie...really? ;)

Odpowiedz
Cytat
3eakY
PokerStrategist

lol przeciez to jest nawet niepoprawnie napisane, tlumaczone przez google pewnie haha :D wyjebac do kosza i grindowac dalej :)

Odpowiedz
Cytat
szok38
Elite Grinder

Również nie jestem specjalistą od zabezpieczeń w internecie . Zapewne dlatego ( _ugly: ) nigdy nie otwieram wiadomości nieznanego pochodzenia . I każda osoba , która ma odrobinę zdrowego rozsądku , postępuje identycznie .

Odpowiedz
Cytat
Deemerus
Elite Grinder

"Malka Redmon

do mnie
Pozdrawiamy,

Tu się skapnąłem, że to raczej jakiś wałek.

Odpowiedz
Cytat
IceWhoo Autor wątku
IceWhoo
Oldschool Grinder

Napisane przez Deemerus

"Malka Redmon

do mnie
Pozdrawiamy,

Ta część jest akurat poprawna szemrloku.

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Chodzi o to, żebyś przelał trochę ukradzionej kasy przez swoje konto bankowe czyli robił za tzw. "słupa". Jak chcesz mieć do czynienia z prokuraturą to możesz się tam "zatrudnić".

Tu masz linka mniej więcej jak to działa: link

Odpowiedz
Cytat
IceWhoo Autor wątku
IceWhoo
Oldschool Grinder

Wałek na pewno tylko jaki. Wyłudzanie kasy czy jakieś trojany? Gdybym nie bał się wirusów to bym odpisał i sprawdził czy nie chcą kasy przed szkoleniem widmo.

Odpowiedz
Cytat
Deemerus
Elite Grinder

Napisane przez IceWhoo

Napisane przez Deemerus

"Malka Redmon

do mnie
Pozdrawiamy,

Ta część jest akurat poprawna szemrloku.

Podasz jakieś źródło, bo nie wierze?

Odpowiedz
Cytat
Mocnym
Oldschool Grinder

20-latek wysyła na podany w ogłoszeniu adres e-mail z prośbą o szczegóły. Odpowiedź nadchodzi szybko i zawiera precyzyjne wskazówki, co ma zrobić, by dostać pracę. Musi wysłać swoje CV, dysponować prawem jazdy i samochodem, ale przede wszystkim założyć konto we wskazanym banku, koniecznie z dostępem do internetu. Mężczyźnie zależy na pracy, niczego nie podejrzewa, więc zakłada konto. Potem zgodnie z instrukcją wysyła na podany adres w Kanadzie dokumenty dotyczące rachunku wraz kartą bankomatową, kodem PIN oraz hasłami. I czeka.

Czytając takie rzeczy mam ochotę zwinąć działalność, wyjechać na bali i golić takich leszczy przez neta. Jak można być takim kretynem i wysłać dane do konta, kartę i pin?

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik
Oldschool Grinder

Nie wierzę :D

Po 1. rzadko kiedy spotykałem się z czymś takim, że oferta "pracy" zostaje wysłana na emaila. Okej, takie rzeczy się praktykuje, ale w zupełnie inny sposób.
2. Brak polskich znaków wskazuje na mega brak profesjonalizmu.
Po 3. a w zasadzie po 1.0:

Malka Redmon

do mnie
Pozdrawiamy,

Klik, zgłoś spam or klik, usuń. :facepalm:
Nie wiem po co zaprzątać sobie głowę czymś takim.

Odpowiedz
Cytat
IceWhoo Autor wątku
IceWhoo
Oldschool Grinder

Napisane przez kapelusznik
Nie wierzę :D

Po 1. rzadko kiedy spotykałem się z czymś takim, że oferta "pracy" zostaje wysłana na emaila. Okej, takie rzeczy się praktykuje, ale w zupełnie inny sposób.
2. Brak polskich znaków wskazuje na mega brak profesjonalizmu.
Po 3. a w zasadzie po 1.0:

Malka Redmon

do mnie
Pozdrawiamy,

Klik, zgłoś spam or klik, usuń. :facepalm:
Nie wiem po co zaprzątać sobie głowę czymś takim.

Nie rozumiesz jednego: metody działania takich osób są bardzo interesujące.

Odpowiedz
Cytat
Deemerus
Elite Grinder

Napisane przez IceWhoo

Mam wrażenie że trochę się zaczynasz tlumaczyć :P.
Nie ważne już temat wyczerpany nie trzeba więcej pisać.

Jakbyś tylko mógł to napisz mi w jaki sposób te pierwsze 3 linijski są poprawne, bo mnie zaintrygowałeś i piszę to poważnie.

Odpowiedz
Cytat
IceWhoo Autor wątku
IceWhoo
Oldschool Grinder

Napisane przez Deemerus

Napisane przez IceWhoo

Mam wrażenie że trochę się zaczynasz tlumaczyć :P.
Nie ważne już temat wyczerpany nie trzeba więcej pisać.

Jakbyś tylko mógł to napisz mi w jaki sposób te pierwsze 3 linijski są poprawne, bo mnie zaintrygowałeś i piszę to poważnie.

Masz mylne wrażeni a wyobrażasz sobie, żeby jakiś diament (czyli jakąś kasą obraca online) nie używał antivirusa ani firewalla, może należysz do takich osób.

Dla mnie ten temat byłby wyczerpany gdybym wiedział jak mój "bezpieczny" adres mailowy trafił tam gdzie nie powinien.

Te linijki są poprawne ponieważ tak oryginalnie zapisuje wiadomości Gmail. Musiałbyś zobaczyć jak to wygląda.
Za Malka Redmon powinien być adres nadawcy ale wykasowałem go, żeby nie kusić nie potrzebie niektórych osób (bo wiem, że dużo osób na tym forum wierzy nawet w systemy na ruletę online).

"Do mnie" to oczywiste.
Poniżej zaczyna się oryginalna treść wiadomości.

Powinno być jasne jak słońce.

Odpowiedz
Cytat

Dla mnie ten temat byłby wyczerpany gdybym wiedział jak mój "bezpieczny" adres mailowy trafił tam gdzie nie powinien.

Skąd przeświadczenie, że Twój adres email jest 'bezpieczny'? I co przez to rozumiesz?

Odpowiedz
Cytat
Deemerus
Elite Grinder

Nie wiem skąd teoria żebym nia miał antyvira i w ogóle co to ma do czegokolwiek co napisałem :P.

Gdzieś się zarejestrowałeś podając ten adres a oni go sprzedali. W momencie wypłacenia rolla z betfreda zacząłem dostawać setki ofert reklamowych miesięcznie z jakiś dziwnych pokerroomów. Na szczęście to był mój zapasowy email. Nie zdziwiłbym się, gdyby to właśnie ta firma sprzedała moje dane osobom trzecim.

Te linijki są poprawne ponieważ tak oryginalnie zapisuje wiadomości Gmail.

Dałeś to w cudzysłowie tak jakby to była już treść maila, stąd nieporozumienie.

Odpowiedz
Cytat
IceWhoo Autor wątku
IceWhoo
Oldschool Grinder

Napisane przez JasonWatch

Skąd przeświadczenie, że Twój adres email jest 'bezpieczny'? I co przez to rozumiesz?

Ten adres używam dla kont bankowych portali typu allegro, amazon no i niestety pokera. Tu mogę podejrzewać 770 i Wiliam Hilla.

Odpowiedz
Cytat

I te podejrzenia są raczej słuszne. Jak Ci się chce, możesz przewertować ich regulaminy, i sprawdzić, czy czasem nie ma gdzieś wpisu, że mogą Twój adres email przekazać instytucjom trzecim.

Odpowiedz
Cytat