Przejdź do forum
Popraw swoją pamięć

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Popraw swoją pamięć

2 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
530 Wyświetlenia
Avterlife

Siemanko,

Ostatnio natchniony artykułem o Stu Ungarze, zainteresowałem się trochę tą postacią. Podobno posiadał świetną pamieć + pamieć fotograficzną. Przekopałem trochę temat w sieci i natrafiłem na techniki mnemotechniczne, które mają rzekomo poprawić i usprawnić nasze zapamiętywanie. Według badań z XX w. nasz umysł zapamiętuje dosłownie każdy moment naszego życia, tylko my nie potrafimy uruchomić tej pamięci, bo nie jesteśmy tego nauczeni. Za przykład podano tu eksperyment, który polegał na stymulacji prądem różnych obszarów mózgu człowieka. Badanemu otworzono czaszkę, był on pod wpływem silnych srodków przeciwbólowych, ale nadal świadomy. Przykładano wtedy elektrody i stymulowano mózg. Co się okazało osoba ta nagle zaczęła przypominać sobie wydarzenia o których dawno zapomniała. Były niesamowicie szczegółowe, tak jak by się wydarzyły tego samego dnia. Istnieją ludzie, którzy potrafią z pamięci wyrecytować bardzo długie ciągi liczb czy zapamiętują całe książki. I my podobno możemy się tego nauczyć.

Jedną z prostszych metod jest tzw. ŁMS, czyli łańcuchowa metoda skojarzeń. Pozwala na bardzo szybkie zapamiętywanie krótkich zbiorów informacji np. list zakupów ale z odrobiną pomysłowości i wyobraźni można ją stosować na każdym kroku życia codziennego. W metodzie tej słowem kluczowym jest wyobraźnia. Starożytne teorie pamięci podejmowały temat i już Grecy zauważyli, że nasz umysł zapamiętuje rzeczy, które może skojarzyć z czymś znanym. Metoda jest bardzo prosta. Załóżmy mamy listę zakupów złożoną z 10 produktów i chcemy ja bardzo szybko zapamiętać. Zamiast "wkuwać" poprzez ciągłe czytanie i powtarzanie np. na głos czy w pamięci jak większość z nas jest nauczona, lepiej jest uruchomić moc naszego mózgu. Bierzemy nasze produkty z listy i staramy się produkt po produkcie ułożyc historyjkę w głowie, w której one występują. Przykładowo truskawki i bułki: "Jestem na polu truskawek u mojego wujka i je zbieram." W tym momencie warto uruchomicjak najwięcej zmysłów, "poczuc jak dotykamy te truskawki i je zrywamy, jemy, wyobrazic sobie smak". Druga sprawa, im bardziej smieszna historyjka, bardziej absurdalna tym lepiej. Umysł po prostu zapamiętuje takie rzeczy łatwiej. Wyobrażenie może zawierac elementy erotyczne - to też pomaga :coolface: Można przejaskrawiac różne rzeczy np. truskawki są dwa razy większe od nas. Dobra ale wracając do historyjki. Zbieramy truskawki i nagle robi sie pochmurno i zbiera sie na deszcz, po chwili zaczyna padac ale nie deszcz ale bułki :D. I tak rozwijacie swoja historyjke o kolejne produkty/elementy które chcecie zapamiętac.

Ja podłapałem tę metodę natychmiastowo, przedwczoraj zapamiętywałem po 5-10 przedmiotów w ciągu kilku minut i do tej pory je potrafię wyrecytowac z pamięci. Jest to tak proste, że aż niesamowite. Spróbujcie i zachęcam do dyskusji na ten temat. Wrzucam też stronkę, która zawiera wytłumaczenie zagadnienia, metody ŁMS i metody, która pozwala łatwo zapamiętywać liczby - co nam pokerzystom powinno się bardzo przydać.

http://www.3net.pl/mnemonika/

Odpowiedz
Cytat
1 odpowiedź

Napisane przez Avterlife

Ja podłapałem tę metodę natychmiastowo, przedwczoraj zapamiętywałem po 5-10 przedmiotów w ciągu kilku minut i do tej pory je potrafię wyrecytowac z pamięci. Jest to tak proste, że aż niesamowite.

To przedmiotów było 5 czy 10 czy już nie pamiętasz? :|

Odpowiedz
Cytat