Przejdź do forum
pomyłka sklepu onli...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

pomyłka sklepu online

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
556 Wyświetlenia
Ein89

Witam ; )

Mam pewną sytuację, mianowicie. W tamtym tygodniu jeden z sklepów online wystawił omyłkowo myszkę bezprzewodową za 4zł. Dostałem link od kolegi, więc złożyłem zamówienie na kilka. Potwierdzenie przyszło mailem. Teraz dostaje takiego oto maila:

"Z przykrością informujemy, że Pana oferta z dnia 05.06.2012 złożona na skutek naszego zaproszenia do złożenia oferty w rozumieniu pkt I 17 Regulaminu Sferis.pl nie może zostać zrealizowana z uwagi na to, że w trakcie jego składania doszło po naszej stronie do błędu oświadczenia woli co do ceny (błąd przy wprowadzaniu danych). W związku z powyższym na podstawie art. 84 k.c. uchylamy się od naszego oświadczenia woli. Przepraszamy za zaistniałą sytuację."

Pkt I 17 Regulaminu Sferis.pl to:

17. Złożenie zamówienia nie jest równoznaczne z zawarciem umowy cywilno-prawnej (kupna/sprzedaży), a jedynie propozycją jej zawarcia ze strony klienta.

Teraz moje pytanie, jest możliwość walczenia o te myszki czy to raczej nie ma sensu? Czytałem kiedyś o sytuacji, w których kupowane akcesoria w sklepach online za omyłkową cenę lub na allegro były i tak sprzedawane, ponieważ deklaracja zamówienia była umową kupna/sprzedaży, tutaj jednak widzę że jest pkt w regulaminie trochę omijający. Stąd moje pytanie: da się te nieszczęsne myszki wywalczyć?:)

proszę o ewentualne przeniesienie tematu, jeśli nie trafiłem z działem:)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
2 odpowiedzi
Fiszu

Jesli to by bylo na allegro, to musialby Ci sprzedac po cenie takiej jakiej byla na aukcji.
I raczej w tym wypadku nic nie zrobic, w sklepie online transakcja zostaje uznana za zawarta jak otrzymasz potwierdzenie na maila.

Odpowiedz
Cytat
MinosTutor

Sprawdź czy ten punkt z regulaminu nie jest sprzeczny z kodeksem cywilnym, czyli czy mógł taki punkt w ogóle się tam pojawić. Możesz wypytać na jakimś forum prawnym.

Odpowiedz
Cytat