Przejdź do forum
Pomoc w wyborze stu...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pomoc w wyborze studiów

19 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
3,923 Wyświetlenia
Miloszpoker2

Witam!

Chciałbym prosić was o pomoc w wyborze studiów. Nie oczekuje prowadzenia za rękę, chce tylko byście mnie nakierowali na jakie kierunki warto iść, na dco nie warto.

Tak więc w tym roku zdaję maturę. Już zdecydowałem, że odpuszczam rozszerzony polski(ciężko z robotą). Więc zostaje matma. Zastanawiałem się jeszcze na rozszerzoną biologią, co by iść na jakiegoś rehabilitanta itp, co myślicie?

Jakie kierunki z majfy będą dobre? Czy zdawanie jej na poziomie podstawowym coś da czy bez rozszerzenia się nie obejdzie?

Chciałbym studiować w KrK, ostateczność to Nowy Sącz.

Co sądzicie o planie zrobienia sobie przerwy rocznej, w trakcie, której zarobił bym se na studia na pokerze? Opłacalne?

Z góry dziękuje za pomoc

18 odpowiedzi
BleakAmaranth

Jeszcze możesz uzupełniać deklarację także wpisuj sobie rozszerzenie z matmy, nawet jak Ci się nie uda z niej dostać 30%, to i tak przecież maturę masz zaliczoną. Na niektóre kierunki na politechnice można się dostać z maturą podstawową, jedynie jakbyś chciał na jakieś bardzo oblegane typu budownictwo, architektura, to rozszerzenie jest obowiązkiem.

Przerwy rocznej nie brałbym na Twoim miejscu.

Napisane przez Miloszpoker2

Co sądzicie o planie zrobienia sobie przerwy rocznej, w trakcie, której zarobił bym se na studia na pokerze? Opłacalne?

nie

co do matury z biologi, znam kilku rehabilitantow, jednak zaden nie pracuje w zawodzie, nikt nie moze znalezc pracy, takze z opini innych to nie polecam fizjoterapi - chociaz tutaj trzeba zdawac chemie rowniez o ile dobrze pamietam

na temat matmy nie wiem, ale polecam zdawac biologie :)

nikoafc

lol ja jestem z Nowego Sacza ;d wg mnie jak ci zalezy i masz checi to jedyne sesnowne studia to tylko w Krakowie. W Saczu masz za to wspaniala opcje bo bez nauki zdobedziesz tytul mgr :D poziom na PWSZ i WSB zmiazdzysz swoja wiedza ogolna prawie nic nie siedzac nad ksiazkami ;d Ale jak ci sie chce ryc na pamiec te bzdury to prosze bardzo krakow czeka :D

czarnyyy0

Nawet nie próbuj myśleć o przerwie bo tych studiów w ogóle nie zaczniesz. Jeden z moich znajomych tak zrobił, ja jestem na 3 roku a On nadal pracuje bo mu wygodnie. Matura rozszerzona z matematyki nie jest wcale taka ciężka - trzeba poprostu się wysilić i czasami pomyśleć chwilę nad zadaniem.

Btw. nie każdy musi iść na studia:

GregWawelski

Jeśli pójdziesz na studia z kilkoma ścisłymi przedmiotami, to po roku przerwy z głowy wyleci Ci tyle, że od początku będziesz miał braki i zaległości. Najpierw zastanów się co chcesz robić, a dopiero potem nad tym, co przyda się studiować, żeby zdobyć do tego jakieś umiejętności. Umiejętności, bo wiedza przychodzi i odchodzi z każdym rokiem :)

Tak

Oczywiście jeżeli jesteś odpowiednio zmotywowany, dobrze to przemyślisz i będziesz się trzymał swojego planu. Moim zdaniem jest to o wiele lepszy pomysł niż iść na jakikolwiek kierunek aby uczestniczyć w wyścigu szczurów za którym goni większość ludzi. Jak masz swój plan na życie nie bój się go realizować.

gl dude

losprados

Napisane przez WTKsolider

Tak

Oczywiście jeżeli jesteś odpowiednio zmotywowany, dobrze to przemyślisz i będziesz się trzymał swojego planu. Moim zdaniem jest to o wiele lepszy pomysł niż iść na jakikolwiek kierunek aby uczestniczyć w wyścigu szczurów za którym goni większość ludzi. Jak masz swój plan na życie nie bój się go realizować.

gl dude

W wieku 19 lat plan na życie.. Mało jest takich, a kolega jak widac nie jest pewny tego co chce robic. Jestem na 3 roku na Polibudzie Warszawskiej. Nigdy się tutaj nie spotkałem z wyścigiem szczurów, chociaż studia nie są łatwe. Może to nie jest reguła, ale tutaj wszyscy sobie pomagają. Nieraz zdarzyło mi się prosic na kilkanaście minut przed laborką/egzaminem kogoś poprosic o wytłumaczenie i zawsze tą pomoc dostawałem. Dobre studia nie zagwarantują ci pracy, ale dadzą ci możliwośc nauki razem z ciekawymi ludźmi, pozwolą zetknac się z innymi sposobami patrzenia na świat. Poker ci nie ucieknie. Ostatnio jak organizowałem turniej z wejściem 10zł w akademiku zapisało się 30 osób. Nie trudno znalezc jest kogoś kto gra, a często grają na niezłym poziomie. Wg. szkoda tracic tak fajny okres tylko dla pokera. Można się rozwijac w obydwu kierunkach.

Frisek

jeżeli nie masz pomysłu na siebie, wejdź na jakikolwiek portal z pracą i przeglądaj ogłoszenia, odrazu widać kogo szukają i ten trend prawdopodobnie sie zachowa. Któryś z kierunków uprawniający do wykonywania jednego z tych poszukiwanych zawodów na pewno Ci przypasuje. Co do matmy rozszerzonej - pisz. Na studiach (o ile pójdziesz na jakieś konkretne, a nie pedagogika itp itd) nauczysz się naprawde zdawać egzaminy i już po pierwszej sesji pomyślisz sobie, że matura jest ultra prosta. Do tego przede wszystkim wybierz sobie dobrą uczelnie. Nie chodzi mi o poziom bo te prócz skrajności typu uczelnie warszawskie z dużą renomą, a np jakieś wsb w 10tys. miejscowości są tak naprawde dosyć wyrównane i wszędzie jak tylko będziesz chciał nauczysz się tego czego trzeba. Chodzi mi o działalność uczelni, organizacje studenckie itp. warto uczestniczyć w takich sprawach (poznajesz ludzi, uczysz się pracować w zespole, bycie w organizacji studenckiej to dla pracodawcy duży plus).

PS. Nie miałem zamiaru urazić studentów pedagogiki i WSB w 10 tys. miejscowościach, jak ktoś się poczuł dotknięty przepraszam ;)

GregWawelski

@Frisek
Sorry, ale muszę Ci tu odpowiedzieć. Uczelni takich jak WSB nie można traktować poważnie ani na równi z politechnikami albo państwowymi uniwersytetami. Wiem z doświadczenia, że choćby zarzucona jako przykład WSB nie szanuje studenta, a ponieważ organizacje studenckie i choćby podstawowe zgranie wśród grup studentów nie istnieją, to egzekwowanie swoich praw i tego, za co się płaci jest niemożliwe. Chcesz sam papierek - ok, proszę bardzo. Na szczęście takie podejście zanika wśród młodych ludzi. Chcesz się czegoś nauczyć i mieć duże możliwości - pier*** prywatne. Nie nabierajcie się też na chwyty typu kadra z dużych uczelni itd. Tam masz p pierwsze zapłacić, a potem to już się martw o siebie.
Oczywiście popieram pisanie matmy, choćby dla samej jej dobrej znajomości :)

Szwejk

Dodam od siebie, że jeśli pójdziesz na studia z zamiarem "prześlizgnięcia się", w celu zdobycia papierka to niejako mija się to z celem. Celuj w najwyższe oceny, i wynieś jak najwięcej wiedzy to potem będziesz szedł przez życie jak przez masło. Przynajmniej finansowo. Po prostu trzeba się zaangażować.

Wg mnie napewno opłaca się studiować kierunki techniczne gdzieś na poli albo AGH, ja właśnie będę zaczynał studia na PWSZ w Nowym Sączu ale mam zamiar w przyszłym roku przenieść się na AGH albo Poli w kraku. Teraz po prostu zawaliłem maturę i muszę zostać w domu ;\

Na pewno informatyka i pochodne są teraz jednym z najlepszych wyborów ale wiadomo - nic na siłe. Znajdź kierunek który Cię interesuje postaraj się i otwórz coś swojego.

ygrek3

Bio + chem i idz na jakies kierunki medyczne :] nie jest tak ciezko z ta matura... duzo nauki + arkuszy wszystko jest oparte o schematy zadan ktore sie rozwala tak samo...

piszac po ~85% oba rozszerzenia masz szanse na medycyne, spokojnie na farmacje, weterynarie itp

Ba, przy 70% z obu sobie spokojnie cos wybierzesz

Ogólnie ciężko powiedzieć na co będzie zapotrzebowanie za 5 lat , idź na takie studia na których będziesz się realizował . Polecam obejrzeć również filmik .

polacybiedacy

a oferują gdzies studia odn. pokera ?

Ew. moze jakas uczelnia ekonomiczna : zarzadzanie bankrollem

pyziolek20

matma - polecam logistyke , jesli do tego bedziesz biegle sie poslugiwal j. ang to bedziesz mial mozliwosc zarabiania bardzo duzych pieniedzy; bo chyba o to chodzi . noi po biologii mozna np.zostac pielegniarzem -moja siostra pracuje w tym zawodzie i ma ponad 5 k zl

Miloszpoker2 Autor wątku
Miloszpoker2

hmm termin składania deklaracji jutro a ja mam mindfuck w głowie.

jeśli chodzi o rozszerzoną majfe to powiedzmy sobie szczeże, nie ma się co szarpać, nie dam rady

Praktyczne jedyne nad czym się zastanawiam to BIOLOGIA. W sumie why not, tylko zajęcia odbywają się wtedy kiedy są WF. A ja tak kocham WFy :f_cry:

To przerąbane uczucie, nie wiedzieć co chce się robić w życiu :)

thx za wszystkie odpwiedzi ;)

erpegie

Wpisz biologie to będziesz miał motywację do jej nauki.
Jak się jednak okaże, że nie będziesz chciał zdawać to sobie zmienisz w lutym na ostatecznej deklaracji.

U mnie matma R i fiza P i chciałbym aby mnie za rok polibuda przyjęła na coś.