Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Polećcie film

101 Posty
50 Użytkownicy
0 Reakcje
15.9 K Wyświetlenia

Napisane przez galer
Primer jest rzeczywiście świetny. To nie film gangsterski, ale na pewno warto obejrzeć. Pisałem o nim tu

Ja się musze przyznać, że dopiero po przeczytaniu tego byłem w stanie ogarnąć mniej więcej o co w nim chodziło, bo samemu jak kombinowałem, to miałem taki mętlik w głowie, że nic mi się kupy nie trzymało :)

Odpowiedz
Cytat

Filmy, które mogę polecić i jeśli ktoś nie oglądał to warto:

Skazani na Shawshank, Wyspa Tajemnic, Requiem for a Dream, Scarface, Goodfellas (jeden z najlepszych filmów o mafii - moim zdaniem ścisła czołówka), Zielona Mila.
Oczywiście można jeszcze wymienić tysiąc innych, ale zakładam że każdy zna: American Beauty, Pulp Fiction itp.
Z nowszych produkcji poleciłbym jeszcze: Ostatni Król Szkocji, Siedem Dusz (które dziś są na TVN), Czarny Łabędź i American Gangster.

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3
Elite Grinder

Jest dużo, szkoda by wymieniać, na pewno jeżeli ktoś jest zainterersowany kinem w końcu ważniejsze obejrzy, ja polecam niedawno przeze mnie obejrzany film "z odzysku" i "Sunset Blvd"

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Jatzek3
"Sunset Blvd"

Kurde, mam go chyba od miesiąca na kompie i ciagle jakoś nie mogę sie zabrać, ale chyba wreszcie wygospodaruję te 1,5h żeby go w końcu obejrzeć.

A tak, żaby było na temat, to chciałbym sie jeszcze zapytać, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kinem Lyncha i chciałby mi coś polecić? Widziałem ostatnio Eraserhead i Zagubiona autostradę, mam w kolejce do oglądnięcia Elephant man i Blue Velvet, reszty praktycznie w ogóle nie znam (w sumie to jeszcze Miasteczko Twin Peaks, ale to już serial), także chętnie usłyszałbym jakies propozycje, najlepiej z krótką recenzją :)

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3
Elite Grinder

Oglądałem praktycznie wszystkie filmy Lyncha. Generalnie obejrzeć można, ponieważ rzadko widuje się takie kino. Filmy są ciekawe i z pomysłem. Ogólnie co do Lyncha mam dużo zastrzeżeń i nie przepadam za jego kinem, jest brudne, pogmatwane i zalatuje Freudem, ja tak świata nie widzę i uważam, że nie jest on zgodny z percepcją świata zwykłego człowieka. Niektóre filmy są przybijające i męczące, zwłaszcza blue velvet.

Jeżeli miałbym polecić 3 filmy Lyncha to byłoby to:Dzikość serca, zagubiona autostrada i Mullholadn drive.

Ogólnie filmy to on robi całkiem ciekawe, które dla każdego, kto interesuje się w dzisiejszej postmodernistycznej kulturze, bedzie smakowitym kąskiem. Dłużej pisać nie będę, bo nikomu się czytać nie będzie chciało

Odpowiedz
Cytat

Jeśli chodzi o Lyncha to na pewno trzeba obejrzeć "Straight Story" aka Prosta historia :)

Co do Elephant man'a, to mimo dobrych recenzji mnie rozczarował. Historia owszem _thumbsup: ,ale coś w ty filmie odpycha. Nie wiem, może to tylko moje odczucia i nie sugerować się tym absolutnie :P

A co do Bulwaru zachodzącego słońca (zakładam że to polski tytuł :f_ugly: ) to w takim razie wiem co będę musiał obejrzeć, dzięki :)

Odpowiedz
Cytat

klepacz ogladaj lyncha jak popadnie. wszystko jest genialne. szczegolnie polecam najlepszy serial na swiecie twin peaks.

Odpowiedz
Cytat
herekPL
PokerStrategist

Krwawy diament

Odpowiedz
Cytat
Rantrave
Oldschool Grinder

Ostatnio w TCM'ie ponownie leciała genialna parszywa dwunastka, imo polecam

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3
Elite Grinder

Polecam Kubricka, Paths of gloryy, Barry Lyndon, Mechaniczna Pomarańcza. Wszystkie warto obejrzeć. Ponadto Odyseje i inne te jego filmy. Warto zobaczyć również film nakręcony po śmierci Kubrick AI-artificial inteligence

Odpowiedz
Cytat
napalm77
PokerStrategist

za komuny to kręcili filmy panie że hej :D
mniej znane filmy ale jare

Romek Wilhelmi jako leśniczy który lubi po pijaku zaszumieć

gitowcy (odpowiednik blokersów z tamtych lat :facepalm: ) i inne ciemne typki, niektórzy chcą zerwać z odtychczasowym życiem
Rebus (1977)

Nie zaznasz spokoju (1977)

Spokój (1976)

http://www.filmweb.pl/film/Co+dzie%C5%84+bli%C5%BCej+nieba-1983-461 6" rel="nofollow ugc" target="_blank">Co dzień bliżej nieba (1983)

Odpowiedz
Cytat

Cześć ! Więc przechodząc do rzeczy, poszukuję filmów z niebanalnymi dialogami, może dla zobrazowania, coś w stylu Kevin'a Smith'a, Woody'ego Allena, albo takich produkcji, jak np. "Smoke", "The Big Kahuna", "Metoda", "Coffee and Cigarettes", ""Before Sunset"/Sunrise", "London". Będę naprawdę wdzięczny i przy okazji polecam w/w :)

Pzdr 500

Odpowiedz
Cytat
galer Autor wątku
galer
Oldschool Grinder

Nie wiem co rozumiesz przez niebanalne dialogi, ale tak na bardzo szybko to może "Sunset Limited" z Samuel L. Jacksonem i Tommy Lee Jonesem?
Dwóch dobrych aktorów i rozmowy na pewno nie o dupie Maryny.. ;)

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3
Elite Grinder

Pol3cam szybcy i wściekli;)

A tak na serio to obejrzyj sobie świętą górę.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Paproszek90
Cześć ! Więc przechodząc do rzeczy, poszukuję filmów z niebanalnymi dialogami

Polecam "Sleuth"(polski tytuł to Pojedynek) z Michaelem Cainem i Judem Law. Własciwie cały film opiera się na dialogach i "grze" prowadzonej między dwoma bohaterami. Jeden z fajniejszych filmów jakie widziałem (będący remake'iem filmu sprzed kilkudziesięciu lat, a pierwotnie będący sztuką teatralną)

Odpowiedz
Cytat

Co do dobrego kina polecam film "Hitman" z roku 2007.
Jest to film oparty na motywach powiesci gry firmy eidos.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Paproszek90
Cześć ! Więc przechodząc do rzeczy, poszukuję filmów z niebanalnymi dialogami, może dla zobrazowania, coś w stylu Kevin'a Smith'a, Woody'ego Allena, albo takich produkcji, jak np. "Smoke", "The Big Kahuna", "Metoda", "Coffee and Cigarettes", ""Before Sunset"/Sunrise", "London". Będę naprawdę wdzięczny i przy okazji polecam w/w :)

Pzdr 500

no to pulp fiction, zaginiona autostrada....

Odpowiedz
Cytat
Rantrave
Oldschool Grinder

Napisane przez Born2own
Co do dobrego kina polecam film "Hitman" z roku 2007.
Jest to film oparty na motywach powiesci gry firmy eidos.

:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Uwe Boll.

EOT

Odpowiedz
Cytat
Jatzek3
Elite Grinder

limitless! _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
G1wave
BlackMember