Przejdź do forum
PokerHome - czyli a...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

PokerHome - czyli aplikacja pokerowa

35 Posty
21 Użytkownicy
2 Reakcje
2,942 Wyświetlenia
GoldenBoy049
Poker Player

Witam, jestem studentem teleinformatyki i w raz ze znajomymi bierzemy udział w kursie organizowanym przez Samsunga. W ramach projektu tworzymy aplikacje do grania w holdema.

Wyszliśmy od tego, że sporo naszych znajomych lubi pograć w poksa między sobą, ale nie zawsze mają miejsce aby pograć rekreacyjnie. Nasza apka miała by ten problem rozwiązać, mianowicie chodzi o połączenie telewizora i smartfona. Na TV byłby stół a każdy z graczy swoje karty mógłby oglądać na swoim telefonie.

Co o tym sądzicie? Czy chcielibyście takiej paki używać? Takie rozeznanie jest mi potrzebne do prezentacji zaliczającej kurs.
Każda opinia mile widziana :)

ps. Jak zły dział to przepraszam ;)

Odpowiedz
Cytat
34 odpowiedzi
kamilecek001
PokerStrategist

obstawianie tez na telefonie ?

Odpowiedz
Cytat
GoldenBoy049 Autor wątku
GoldenBoy049
Poker Player

tak, na telefonie własne karty, ilość żetonów i możliwość obstawiania

Odpowiedz
Cytat
kamilecek001
PokerStrategist

nieglupi pomsyl w sumie mamuskom sie spodoba xD zrobcie tez kierki i pasjansa

Odpowiedz
Cytat
Vidoter
Poker Player

Czy dobrze rozumiem: zamiast stołu, żetonów itp. jest apka, gdzie widzimy sobie na TV graczy siedzących przy stole (nas) a każdy z nas widzi na swoim tel własne karty, żetony itp?
W sumie całkiem spoko jak ktoś nie ma miejsca. No i skarbówka się nie przyczepi, bo to tylko "gra na telefon" :D

Odpowiedz
Cytat
GoldenBoy049 Autor wątku
GoldenBoy049
Poker Player

Dzięki za opinie :)
Vidoter bardzo dobrze rozumiesz.

W prezentacji chcemy przedstawić, że w barach/pubach można by też tego używać. A w przyszłości rozwinąć ofertę o inne tego typu gry "karciane" i "planszówki"

Odpowiedz
Cytat
vicktor
PokerStrategist

swietny pomysl !

Odpowiedz
Cytat
shovi
Oldschool Grinder

Cytując klasyk: Moim zdaniem - pomysł totalnie bezsensowny. Nie widzę sytuacji, gdzie spotyka się 4/5+ osób w mieszkaniu wyposażonym w dobry telewizor, gdzie nie ma miejsca na niewielki choćby stół. Kurde. Jak już spotykać się ze znajomymi na poksa, to TYLKO AND ONLY żetonsy i namacalne karty.
To samo tyczy się końcowej części Twojego/Waszego pomysłu, by w przyszłości rozwinąć ofertę na inne tego typu karcianki i planszówki.
KUŹWA, jak chce sobie pograć w Magica wieczorem przy piwku, to odpalam Magic: The Gathering Online. A ze znajomymi to już tylko i wyłącznie "przekręcanie" kartkoników, a nie jakiś chory pomysł, żeby grąć na telewizorze przy pomocy telefonu O_o o_O
To samo planszówki. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że spotykam się wraz z żoną i wspólnymi znajomymi i gramy w Puerto Rico czy Wysokie Napięcie, czy już w ogóle Shoguna (!!!!oneone111) na TELEWIZORZE ?! WTF?!?!?!
Tego w moim odczuciu nie da się nawet nazwać nowym poziomem uber-Nerda! DA FAK!?!?!?!?1
Oczywiście wszelkie typu aplikacje pozwalające na granie w ulubione gry (typu Magic, poker, nie wiem Neuroshima Hex) z innymi ludźmi na odległość, bo nie mamy wśród znajomych innych graczy, to zaprezentowany w tym topicu pomysł jest dla mnie niewyobrażalnym wręcz dziwactwem i nie mieści mi się w głowie.

Odpowiedz
Cytat
Avterlife
Oldschool Grinder

Nie rozumiem hejtu shovi, po to ludzie mają telewizory - często wypasione, by z nich korzystać i nie widzę powodu by sobie w taki sposób nie pograć w pokera.
Wiadomo, że poker online jak i poker w formie zaproponowanej przez autora tematu nie zastąpi pokera z fizycznymi kartami i żetonami, ale to nie o to tutaj chyba chodzi.

Odpowiedz
Cytat
GoldenBoy049 Autor wątku
GoldenBoy049
Poker Player

shovi ja akurat grywałem w pokera u ludzi którzy mieszkali we dwójkę i po prostu duży stół im nie był potrzebny, a telewizory taki mieli (są coraz tańsze). Co do planszówek to idea jest taka, że nie musisz wydawać kupy szmalu i zagracania sobie półek nimi. Mam mnóstwo planszówek, większość kosztowała 100-250 zł a teraz gram nimi raz na rok. A tak wybierasz sobie grę na którą akurat macie ochotę i gracie, jak się spodoba to zawsze można kupić fizyczną wersje bo faktycznie to inny rodzaj rozrywki.

Dzięki za opinie ;)

Odpowiedz
Cytat
barteq88
PokerStrategist

Niestety zgadzam się z shovi. Może pomysł nie jest tak całkiem do bani (samo w sobie to jest ciekawe), ale jednak mało praktyczne. To trochę takie Home Games z kamerką. Jednak (jak dla mnie), największą frajdą z grania live jest sam fakt namacalności: kart, żetonów, stołu, itd.
Z p. widzenia innowacyjności - spoko pomysł.
Z marketingowego p. w. - najprawdopodobniej klapa.

Odpowiedz
Cytat
dziob
Oldschool Grinder

A dla mnie pomysł genialny. Nie każdy ma stół, żetony, karty - a prawie każdy ma tv. Czekam z niecierpliwością.

Odpowiedz
Cytat
shovi
Oldschool Grinder

Tzn żeby była jasność - w moim poście nie miało być grama hejtu.
Po prostu wyraziłem swoje zdanie, że ani ja, ani nikt z mojego najbliższego otoczenia (czy z czasów studenckich) nie zakupiłby (czy nawet nie wziął za darmo takiej aplikacji).
Co do samego poksa - sorry, ale argumenty, że nie każdy ma stół / karty / żetony do mnie nie trafia zupełnie. Najprostsze nawet żetony to "kolosalny" wydatek rzędu 50 zł. Co do stołu - raczej w towarzystwie znajdzie się chociaż jedna osoba, która posiada w domu takowy mebel :f_rolleyes:
Poza tym przez 5 lat studiów grało się po 12 osób (słownie: 12-max table) przy stole z Ikei 1x1, na którym każdy miał nie tylko swoje żetony, ale kieliszek, przepitkę i jeszcze na rogu znalazło się miejsce na orzeszki i chipsy...
Ale na wypadek, gdyby nie każdemu odpowiadały takie warunki - j.w. ktoś z normalnym stołem powinien się znaleźć...
Co do telewizora - sam posiadam całkiem wypasiony (żona lubi sobie przed spaniem odpalić jakąś głupią gierkę, ja też czasem korzystam z jego udogodnień), ale w życiu nie przyszłoby mi do głowy, żeby zapraszać kumpli na wieczór z piwkami i każdy miałby siedzieć z nosem w swoim telefonie. Ludzie - SERIO świat zmierza w tym kierunku?!
Raz jeszcze napiszę, że tego typu mobilne aplikacje mają dla mnie sens tylko i wyłącznie do grania z ludźmi na odległość, gdy nie mamy możliwości zebrania ekipy na ulubioną planszówkę / pokera...

Odpowiedz
Cytat
Swiezak
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Plusy:
- mniej przygotowań przed rozpoczęciem gry i mniej sprzątania po jej zakończeniu,
- nie trzeba ciągle tasować kart, co przyspieszy rozgrywkę,
- od razu wiadomo ile żetonów jest w puli, ile trzeba dołożyć aby sprawdzić, ile żetonów każdy gracz ma w stacku -> kolejny element przyspieszający grę,

Minusy:
- poker bez zabawy kartami i żetonami traci swój klimat, ale być może osoby, które wychowywały się ze smartfonem w ręku będą na to patrzyły w inny sposób,
- grając na smartfonie (chyba) trzeba się bardziej wysilić, aby rywale nie podejrzeli naszych kart,
- podejrzewam, że taka częściowo wirtualna gra, będzie dawała mniej okazji do wychwytywania fizycznych tellsów,

Moim zdaniem minusy przeważają.

Odpowiedz
Cytat
TheBluffPL
Elite Grinder

ja krótko - świetny pomysł. powodzenia z realizacją i daj znać jak efekty (konkursu też)

Odpowiedz
Cytat
GoldenBoy049 Autor wątku
GoldenBoy049
Poker Player

Co do podglądania kart, właśnie grając na małym stole bardzo ciężko zobaczyć swoje karty aby komuś ich nie pokazać. Przy smartfonie problem ten rozwiązałem w ten sposób, że Twoje karty są zakryte i dopiero jak dotkniesz paluchem karty to Ci się odkrywają, jak palca zabierasz to znowu są zakryte

Odpowiedz
Cytat
Dranicus
Poker Player

Nie mam tv i nie zamierzam mieć, fajnie jak by była opcja obsługi aplikacji przez PC a stół wyświetlany by był na monitorze

Odpowiedz
Cytat
gruszka
PokerStrategist

Spoko pomysł jako innowacja ale zgadzam się z przedmówcą, że poker bez zabawy kartami i żetonami traci swój klimat przecież największa frajda przyciągnąć do siebie kupkę żetonów :profit:

Odpowiedz
Cytat
Avterlife
Oldschool Grinder

Autorowi tematu chyba nie chodzi o to, by zastąpić pokera fizycznego takim na telewizorze. Lepiej byście ocenili pomysł, a nie wypisywali oczywiste oczywistości, bo każdy wie że najfajniej się gra z fizycznymi żetonami i kartami.

To tak samo jakby EA games zapytało kilkanaście lat temu czy fajnym pomysłem jest stworzenie fify na konsole i PC, a ludzie by wypisywali, że i tak najfajniej się kopie na boisku. Zero feedbacku i offtopowanie :)

Odpowiedz
Cytat