Przejdź do forum
'Poker jest sędzią ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

'Poker jest sędzią sprawiedliwym...

92 Posty
32 Użytkownicy
1 Reakcje
6,875 Wyświetlenia

Który za dobre wynagradza, a za złe karze."

Witam, moje pytanie brzmi:

Czy blef to grzech?

Odpowiedz
Cytat
91 odpowiedzi
OzzyM
Oldschool Grinder

Odpowiedz
Cytat
wsngwo6
Poker Player

Odpowiedz
Cytat
RockyRaccoon
BlackMember

Napisane przez wsngwo6

Odpowiedz
Cytat
magda25uk
Oldschool Grinder

Sam poker to grzech, zuo i hazard. Trza sie z tego spowiadac :pokerface:
Chyba, ze odpalasz dole tam, gdzie trzeba

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
czarnyyy0
PokerStrategist
Odpowiedz
Cytat
galer
Oldschool Grinder

Jak widzisz Zbigniew05 nie liczyłbym tutaj na poważne odpowiedzi. Zresztą z takimi pytaniami, to raczej do znajomego proboszcza, lub najbliższej kurii.

Proszę już nie spamować więcej w tym wątku.
Zaprawdę powiadam Wam! Spamowanie to grzech śmiertelny!

P.S. magda25uk klepnąłem to ctrl+w :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Więc zapytam mniej poważnie, bo jak widać - poważne pytania to o kant dupy potłuc -, i zapytam tutejszą społeczność:
Wierzycie w Boga? Jak sie ma poker do waszej religii? Czy wierzycie w karmę i czy ma ona jakiś wpływ na waszą grę? Czy macie wyrzuty sumienia przy "magicznej" 9tce na riverze? Czy może większość z Was to jednak twardzi ateiści, którzy za największą metafizykę uznają mit o rigged soft?

ps : OzzyM : reszta świata - 1:0

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

// spam - galer

Odpowiedz
Cytat

tylko nieudane blefy są grzechem :challenge

Odpowiedz
Cytat
mustang0018
Poker Player

panie admin, prosze powiedziec czy w takim watku naprawde nie wolno spamowac?

i proponowałbym zamiescic informacje przed otworzeniem wątku o wlaczenie kamery i nagranie wlasnej reakcji kazdego z uzytkownikow, dawno nie plakałem ze smiechu

Odpowiedz
Cytat
psychoreaper
Oldschool Grinder

Zainspirowany tym wątkiem znalazłem coś ciekawego:

Strzeżcie się gracze z High Stakes, albowiem nadejdzie czas gdy i wam czart złe karty rozda i przegracie swojego seta Asów z backdoorowym gutshotem!

Odpowiedz
Cytat
bocik14
PokerStrategist

Napisane przez magda25uk
Sam poker to grzech, zuo i hazard. Trza sie z tego spowiadac :pokerface:
Chyba, ze odpalasz dole tam, gdzie trzeba

Spoiler

Magdo,a jak Poker stanie się legalny i ludzie uznają go jako Sport to przestaniemy grzeszyć?:D

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

Napisane przez wukaesiak
// spam - galer

lol tylko mój post był spamem, a inne już nie? :f_eek:

czym sobie zasłużyłem na ten zaszczyt? _cool:

a co do autora to zrobiłeś nieudanego shota na nl1k, że chcesz na nawrócić, czy co?

i tak będziem grzeszyć :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
mq123
Oldschool Grinder

@offtopic: temat Made my day :D

@topic:
Głupie byłoby uznanie blefu za grzech (że niby "kłamstwo"?), bo ty i twoi przeciwnicy znacie zasady gry i cele przeciwnika - zarobić. Nikt nie wyciąga nikomu pieniędzy z kieszeni. Uważasz że możesz zarobić? Wsuwasz kasę do puli.

Pytanie u góry jest jednak mniej ważne niż to: "Czy gra w pokera to grzech?". Świadome łamanie obowiązującego prawa - zdecydowanie -EV pod kątem wiary. Jeżeli jednak mieszkasz tam, gdzie poker jest legalny to czemu nie? Pamiętaj tylko, że poker i pieniądze są jedynie NARZĘDZIEM. Nie zaniedbuj swoich innych obowiązków i grinduj do upadłego.

Teoretycznie można się kłócić, że czas poświęcony pokerowi można by spożytkować o wiele lepiej i działać "po Bożemu", czyli wykonywać pracę służącą bliźnim. Tyle, że to można zarzucić większości społeczeństwa i nie jest problemem stricte pokerowym.

tl;dr
legalny - go for it
nielegalny - przeprowadzka?

Odpowiedz
Cytat
galer
Oldschool Grinder

@wukaesiak

Tym zasłużyłeś, że trochę wyżej wyraźnie prosiłem żeby tego nie robić. Rozumiem, że to dział 'Pogawędki', ale to nie znaczy, że można spamować do woli w każdym temacie. Od tego są kafejki. ;)

Co do samego wątku, to nie za bardzo rozumiem dlaczego blefowanie, czy sama gra miałaby być grzechem.... ?(

edit:

Napisane przez mq123
Świadome łamanie obowiązującego prawa - zdecydowanie -EV pod kątem wiary. Jeżeli jednak mieszkasz tam, gdzie poker jest legalny to czemu nie?

No nieee. Co ma prawo do wiary?

Odpowiedz
Cytat

Ahh i ten chrześcijański bóg patrzy w jakim kraju mieszkasz i wymierza swoje kary na podstawie tego gdzie dana czynność jest legalna? :D

Zamiast kasę przeznaczać na pokera, lepiej daj pieniądze pracownikom kościoła.

BTW chyba ciężko jest żyć z myślą, że ktoś nas obserwuje i patrzy na nasze "uchybienia" aby w przyszłości zadać nam cierpienie i czeka, aż się przed nim poniżymy.

Odpowiedz
Cytat
mq123
Oldschool Grinder

@galer:
Wszystko? :D

Świadomie łamiąc prawo jesteś ,ekhm, przestępcą. Jakkolwiek śmiesznie to brzmi w przypadku pokera. Ja wiem, i Ty wiesz, jaki jest poker co nie zmienia faktu, że prawo jest łamane. Jak jeszcze chodziłem do liceum, to rozmawiałem z katechetą na temat nawet najgłupszych praw. Nawet jeżeli prawo jest debilne, bo ustawodawca był jaki był, to dopóki nie działa na bezpośrednią szkodę bliźniego i jest łamane - problem. Ja nie mówię, że to jest grzech ciężki, czy przeciwko Duchowi Świętemu. Sam uważam to za głupie, ale jest jak jest.

Odpowiedz
Cytat

W ogole to mi sie wydaje że mamy tu do czynienia z trollingiem na najwyzszym poziomie =)
Zbigniew zeby znalezc odpowiedz na to pytanie wystarczy ze sie odniesiesz do innych sportów, bo poker jest sportem - i ma swoje zagrania, czy w piłce nożnej jak kogos całkiem przypadkowo skosisz, to idziesz i sie spowiadasz i mowisz: "Drogi księże kosę dzisiaj sprzedałem ". Nie, bo to jedno z zagrań, spozniles sie z atakiem na pilke i tak wyszło. Druga sytuacja, uderzasz na bramkę, i jakis obrońca staje na lini strzału obrywa w najcenniejsze skarby swiata które tracą 100% na wartości juz na zawsze, spowiadasz sie? Nie, bo przeciwnik wiedział jakie podejmuje ryzyko.

Odpowiedz
Cytat
galer
Oldschool Grinder

No co Ty!

To by znaczyło, że robiąc te same rzeczy w różnych krajach, z różnymi przepisami prawa, w jednym byłbym grzesznikiem, a w innym już nie?
Przepisy nie mają nic do tego, czy popełniasz grzech czy nie.

"Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie" :D

Odpowiedz
Cytat