siema, rozlicza sie ktos z was?
Mam taki problem,
Zawsze rozliczała nas znajoma, ojca, ale ona zachorowała i sie tym nie zajmuje dlatego postanowiliśmy w tym roku rozliczyć sie sami.
Śćiągłem jakieś dwa programy, ale w pierwszym sa same formularze, a drugi program oprócz formularzy dał mi niesamowita pomoc. tzn pomógł mi odpowiednie pola powpisywac imie naziwsko itd. :facepalm:.
Ale mi chodzi o te rozliczenia, tym bradziej że ojciec ma 2 pity 11 z jednej filmy, a matka w tym roku zmieniała pracę, także dla mnie to jest zonk.
Dlatego mam prośbe bo może ktos ma linka do jakiegos dobrego programu, lub po prostu lepiej zgłosic sie do jakiejś ksiegowej, żeby cos nie naknocic
Ja pamiętam jeden gdzie była reklama jakiejś organizacji związanej z klasztorem czy jakimś ojcem tzn, żeby przekazać 1% dla nich. W sumie wiele z nich ma w nazwie Pity i ciężko je odróżnić. Program powinien krok po kroku prowadzić nie tylko przez dane osobowe ale kwoty z pitów. Na początku trzeba tylko zaznaczyć kogo dotyczy tzn. umowa o prace , czy rozliczenie wspólnie z małżonkiem itd. Jak masz tylko jeden pit z całego roku to w sumie każdy program powinien sobie z tym poradzić, z kilkoma nie wiem jak to jest tzn. z jednej firmy. W sumie jest jeszcze sporo czasu na rozliczenie, możesz pościągać kilka i popróbować
Po prostu czytaj co jest napisane w opisach tych pól, możesz też sciągnąć jakiś wzór lub wziąć z zeszłego roku i porównać. Po szczegółową pomoc najlepiej na jakieś księgowe forum zajrzeć albo googlować. Ja jeden bym pewnie rozliczył, z kilkoma też bym musiał pewnie pogoglować żeby sobie poradzić. Może jest tu jakiś księgowy i coś więcej doradzi. Jak nie czujesz się na siłach to księgowa pewnie weźmie 20-30zł od osoby.
http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/108993-pit-37-dwa-pity-11-a.html
Tu może bardziej szczegółowo pomogą.
no nie wiem bo pierwszy raz to rozliczam, zawsze rozliczała to taka znajoma,
tylko wiesz wziąłem ubiegłoroczny pit 37 od rodziców i pity 11, i patrzyłem skąd się które cyferki wzieły na tym pit 37 i total zielony,
ok panowie juz do tego doszedłem,
okazało sie ze mamy źle rozliczony pit za 2009r, dane jakies z dupy wziete, bo sprawdziłem poprzednie roczniki i wszystko tam wychodzi tylko 2009 jest źle.
Ale mam jeszcze pytanie bo zawsze odliczaliśmy internet na kwote, i nie wiecie czy za ubiegły rok tez można odliczyc?
Imo lepiej najpierw skontaktować się z osobą która rozliczała ten pit za 2009. Może rzeczywiście jest źle ale nie jestem księgowym ale wiem, że przepisy mogą zmieniać się każdego roku zwłaszcza jeśli chodzi o odliczenia, ulgi etc. Może księgowa wzięła pod uwagę coś o czym nie wiesz chyba, że rzeczywiście są tam jakieś rażące błędy ale imo lepiej najpierw sprawdzić zanim pobiegniesz z korektą di US