Przejdź do forum
Odkrywanie Prog Roc...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Odkrywanie Prog Rocka

12 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
826 Wyświetlenia
ChildInTime91

Nie znalazłem nic podobnego, więc podejmę się próby prowadzenia takiego muzycznego kącika na tym forum. :pokerface:

Ludzi jest tutaj pełno, więc liczę na to, że znajdą się tacy, którzy progresywnego rocka podobnie jak ja mogą nazywać swoją pasją. ;]
Gatunek o tyle piękny, że ciężko go tak naprawdę w pełni odkryć, stąd fajnie byłoby to robić wspólnie w tym temacie. _love:

Kilka przykładów legendarnych i współcznesnych zespołów prog rockowych dla ludzi, którzy nie mają pojęcia co to jest: King Crimson, Pink Floyd, Genesis, Camel, Porcupine Tree, Rush, Riverside.

Byłoby super, gdyby wątek polegał na prezentacji jakiś utworów/albumów, wymianie zdań na ich temat itd. Można tutaj nawet znaleźć silne powiązanie z pokerem - wszak muzyka w trakcie sesji nie przeszkadza, a nawet i często poprawia nasz mindset.

Tak więc jeśli ktoś ma wenę, niech się dzieli albo jakimiś klasykami, albo czymś co mu w głowie siedzi. Ja postaram się też o jakąś notkę w najbliższym czasie z poleceniem jakiegoś utworu (zwłaszcza dla ludzi, którzy w prog rocku nie siedzą, a mogliby się tym zainteresować).
o/

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi
pfolus

polecam Yes - Roundabout. Zrobiłeś mi tym tematem smaka, zaraz przesłucham całej płyty Yes - Tales from Topographic Oceans, ocena potem.

Odpowiedz
Cytat
ChildInTime91 Autor wątku
ChildInTime91

ooo tak, Yes to porządna kapela i również jedni z pionierów gatunku =)

Cóż, może w takim razie ja się również podzielę czymś. Polska grupa, album został wydany kilka miesięcy temu. Ostatnio z tego co się orientuję dużo słychać o tym w Trójce.
Trochę bardziej współczesny prog-rock, ale słucha się świetnie... taki mroczny klimat trochę. :) Polecam cały album, a na zachętę wrzucam link do moim zdaniem najlepszego utworu.

Riverside - The Depth of Self-Delusion

Odpowiedz
Cytat
pfolus

nie wiem czy słyszałeś to, ja byłem w ciężkim szoku :D

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Heh. Akurat child in time to byłby najlepsiejszy kawałek gdyby Beethoven nie zrobił paru rzeczy.
Fajny temat, który umrze bo mało kto słucha marillion czy to co jest w pierwszym poście.
A na The Wall kumple płakali, nawet gościu, który jest legionistą cudzoziemskim.
Laski nie płakały.

Odpowiedz
Cytat
Obe1990

kropa! :D

Disperse :heart:

Odpowiedz
Cytat
yoovan

ChildInTime91 dzięki. Właśnie słucham kilku rzeczy, o których jakoś mi się zapomniało. Ktoś może pamięta SBB, gitara Antymos Apostolis (chyba) leciało nawet w "Jan Serce". Tytułu szukam.

Odpowiedz
Cytat
JediAreEvil

Van der Graaf Generator - album Pawn Hearts. Na pewno nie jestem z tych co nadużywają słowa arcydzieło, ale ta płyta zdecydowanie nim jest, dla mnie top 3 albumów progresywnych ;)

Odpowiedz
Cytat
oscik
ChildInTime91 Autor wątku
ChildInTime91

Widzę, że temat spotkał się z zainteresowaniem. Super! :sdrink

@pfolus - O cholera... wiedziałem, że Skaldowie grali kiedyś dobrą muzykę (przykład: Nie widzę Ciebie w swych marzeniach z Opola... miazga), ale to co wysłałeś przerosło moje oczekiwania. Dzięki!

@yoovan - Na Watersa chciałem się wybrać, ale mój wakacyjny BRM nie pozwolił :/ Musiałbym się zadłużać, dlatego z bólem serca spasowałem. Byłem za to na Purplach we Wrocławiu (nie pierwszy raz zresztą). Marillion też grało niedawno tutaj, ale przegapiłem z nieznanych mi na tę chwilę powodów. Nawet bez Fisha na wokalu chętnie bym ich posłuchał live. SBB nie znam zbyt dobrze niestety, chociaż pamiętam do dzisiaj jak ze 3 lata temu grali jako support do Deep Purple, mocno rozkręcając publikę.

@Obe1990 - Włączyłem i póki co zapowiada się mega ciekawie. ;) Nie znałem tego w ogóle, dlatego chętnie się zainteresuję i już album leci w słuchawkach. Miałem zobaczyć tylko pierwszy utwór, ale szybko wkręciło.

@PTaras - VdGG do tej pory znałem z największych utworów wyłącznie i już od jakiegoś czasu planowałem nadrobić zaległości. Tak więc "Pawn Hearts" już jest w kolejce. :)

@oscik - Nie znałem tego, w ogóle o Focus nie słyszałem chyba nic _mad: Dobry kawałek! :)

Od siebie nic nie wrzucam póki co, bo i tak jest sporo muzyki do przesłuchania. A samo wrzucanie linków, których prawie nikt nie otworzy (chociażby z powodu ich zbyt dużej ilości) mija się z celem.

Odpowiedz
Cytat
Claudios122

Chciałbym odświeżyć wątek, bo uważam, że to jeden z ciekawszych tematów na tym forum, jakie dotychczas znlazłem.

Po pierwsze! - Childintime - świetny pomysł otworzenia tematu; chociaż pewnie nie znajdzie się zbyt wielu ochotników, którzy będą się tutaj udzielać, uważam, że fajnie pośród matematyczno-bankrollowych wątków jest podzielić się pięknem, jakim bez wątpiena jest rock progresywny.

Osobiście jestem fanem Marillionu - tylko i wyłącznie ery Fisha i z całego serca polecam wszystko, co z Fishem (bez skojarzeń pokerowych ;)) związane.

PS Za godzinke wybieram się na koncert Fisha w Bielsku-Białej i z tego względu stwierdziłem, że jest to dobra pora, żeby poruszyć wątek.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
Obe1990

Dorzucam coś od siebie:

Tesseract - Altered State (full album)

A dla rekinów coś starszego:

VdGG - Killer

_ugly:

Odpowiedz
Cytat