Przejdź do forum
Night Cafe - spotka...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Night Cafe - spotkajmy się w ciemnościach

147.2 K Posty
1258 Użytkownicy
575 Reakcje
5.7 M Wyświetlenia
Jarzab86
PokerStrategist

Napisane przez wukaesiak
open i sobie nie pij :pokerface:

_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

ja to mam smaka na kebsa dzisiaj
ale jestem zly _ugly:

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

wystarzcy ze od rana miesa nie jem :ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

Napisane przez Jarzab86

Napisane przez wukaesiak

_thumbsup:

przeciez to nie mienso :f_rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86
PokerStrategist

Napisane przez Fiszu

Napisane przez Jarzab86

Napisane przez wukaesiak

_thumbsup:

https://polska.pokerstrategy.com/community/profile/Mienso24

?( ?(

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

Napisane przez Jarzab86

Napisane przez Fiszu

Napisane przez Jarzab86

Napisane przez wukaesiak

_thumbsup:

https://polska.pokerstrategy.com/community/profile/Mienso24

?( ?(

tak jego tez post sie tyczy :ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

pewnie chlopak nawet dzisiaj nie porucha bo przeciez laski tez maja post na mienso

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

powiedzcie mi kto wymysli ze rybyy to nie mieso? :(

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

Napisane przez Fiszu

jakis dobry sprzedawca ryb imo :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86
PokerStrategist

Napisane przez Fiszu

katolicy, czyt. chrześcijanie ?(

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

Napisane przez wukaesiak

Napisane przez Fiszu

jakis dobry sprzedawca ryb imo :pokerface:

moze to chodzi o to ze jezus jad ryby ?(

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86
PokerStrategist

Ja się może nie znam, ale IMO ryby to mięso...

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

pytanie jak poszczo hipstery weganie dzisiaj ?(

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

moze jedza ziemie zamiast roslin ?(

Odpowiedz
Cytat
WaszaMatka
PokerStrategist

Napisane przez Jarzab86

NOT :P

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86
PokerStrategist

Napisane przez WaszaMatka

Napisane przez Jarzab86

No to dlatego piszę, że się nie znam ;)

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

Napisane przez WaszaMatka

Napisane przez Jarzab86

taa, fotosyntezuja sobie na slonczeku _ugly:

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86
PokerStrategist

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86
PokerStrategist
Spoiler

Pytanie, dlaczego w piątki nie je się mięsa, ale rybę wolno, nawet teologowi może sprawić kłopot. Choć jest zadawane, przeważnie pozostaje bez odpowiedzi.Wyjaśnienie leży w tym, że w starożytności mięso było jedzeniem luksusowym i odświętnym. Wobec trudności z przechowywaniem mięsa, po zabiciu zwierzęcia wydawano przyjęcie i zapraszano krewnych i sąsiadów. Oni się przy okazji rewanżowali. W związku z tym jedzenie mięsa kojarzyło się z wystawną ucztą.W miastach, gdzie mięso kupowano, było ono stosunkowo drogie. Ryba natomiast w krajach nad Morzem Śródziemnych stanowiła pokarm ludzi biedniejszych, codziennie dostępny. Z Ewangelii wiadomo, że na zwykły posiłek składał się chleb i pieczona ryba. Niejedzenie mięsa oznaczało więc jedzenie skromnie.Jak z tego wynika, post piątkowy od mięsa nie ma wiele wspólnego z wegetarianizmem. Ten jest w Piśmie Świętym potraktowany krytycznie. Św. Paweł nazywa jedzących tylko jarzyny „słabymi” (por. List do Rzymian 14). Chodzi o słabość wiary, która nie powinna być oparta na zakazach dotyczących żołądka. Chrześcijaństwo odrzuciło żydowskie zasady koszerności. Niemniej jednak św. Paweł przykazuje, by zostawić w spokoju tych, którzy byliby do przepisów tego rodzaju zbyt przywiązani i się nad nich nie wynosić.Sens zwyczajowego postu piątkowego jest więc taki, że kiedy chrześcijanin wspomina śmierć Chrystusa, nie powinien ucztować, świętować, bawić się. W związku z tym powinien jeść skromnie. Od razu widać, że pominięcie przykazania kościelnego „w czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać” to błąd, podważający istotę postu. Należy bowiem do niego wstrzymanie się od przyjemności i luksusów.

Odpowiedz
Cytat
Fiszu
PokerStrategist

Napisane przez Jarzab86

Spoiler

Pytanie, dlaczego w piątki nie je się mięsa, ale rybę wolno, nawet teologowi może sprawić kłopot. Choć jest zadawane, przeważnie pozostaje bez odpowiedzi.Wyjaśnienie leży w tym, że w starożytności mięso było jedzeniem luksusowym i odświętnym. Wobec trudności z przechowywaniem mięsa, po zabiciu zwierzęcia wydawano przyjęcie i zapraszano krewnych i sąsiadów. Oni się przy okazji rewanżowali. W związku z tym jedzenie mięsa kojarzyło się z wystawną ucztą.W miastach, gdzie mięso kupowano, było ono stosunkowo drogie. Ryba natomiast w krajach nad Morzem Śródziemnych stanowiła pokarm ludzi biedniejszych, codziennie dostępny. Z Ewangelii wiadomo, że na zwykły posiłek składał się chleb i pieczona ryba. Niejedzenie mięsa oznaczało więc jedzenie skromnie.Jak z tego wynika, post piątkowy od mięsa nie ma wiele wspólnego z wegetarianizmem. Ten jest w Piśmie Świętym potraktowany krytycznie. Św. Paweł nazywa jedzących tylko jarzyny „słabymi” (por. List do Rzymian 14). Chodzi o słabość wiary, która nie powinna być oparta na zakazach dotyczących żołądka. Chrześcijaństwo odrzuciło żydowskie zasady koszerności. Niemniej jednak św. Paweł przykazuje, by zostawić w spokoju tych, którzy byliby do przepisów tego rodzaju zbyt przywiązani i się nad nich nie wynosić.Sens zwyczajowego postu piątkowego jest więc taki, że kiedy chrześcijanin wspomina śmierć Chrystusa, nie powinien ucztować, świętować, bawić się. W związku z tym powinien jeść skromnie. Od razu widać, że pominięcie przykazania kościelnego „w czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać” to błąd, podważający istotę postu. Należy bowiem do niego wstrzymanie się od przyjemności i luksusów.

:fdrink

Odpowiedz
Cytat